Raclette

Tutkimuksen tekijä: Aino Tuominen

Valitsin tutkimukseni kohteeksi raclette grillin ja päädyin pohtimaan, mitä tulee ottaa huomioon raclettea puhdistettaessa. Tutkimuksen keskiössä ei siis ollut ruoanvalmistus, vaikka raclettella paistettiinkin ruokaa vaan itse puhdistustapahtuma.

Raclette grillin toiminta perustuu grillin lämpövastuksen kuumenemiseen, joka lämmittää racletten päällä sijaitsevaa kiviparilaa sekä alapuolella olevia pieniä pannuja. Laitteen täytyy antaa lämmentä ennen käyttöä: pikkugrillien n.15 minuuttia ja kiven 20-30 minuuttia. Laitetta käytetään ruoan valmistamiseen. Kiviparilalla voi paistaa esimerkiksi lihaa ja vihanneksia, ja pikku pannuilla mm. racklettejuustoa tai kuten tässä tutkimuksessa, munakasta. Racletten käyttö soveltuu hyvin eriliaisiin illanistujaisiin, sillä laittetta voi käyttää kahdeksan henkilöä ja jokainen voi paistaa itse omalla pikkupannullaan itselleen juustoa ja kivellä muita käytettävissä olevia ruoka-aineita sen verran kuin haluaa.20140211_08385520140211_085928

Racletten lämpövästus                                           Raclettegrilli

Tutkimus toteutettiin Yliopiston raclette grilliä (Tefal Pierrade kiviparila – Raclette) käyttämällä. Aluksi parilakiveä tuli sivellä pienellä määrällä ruokaöljyä, jotteivat ruoka-aineet jääneet pahasti kiinnni. Tämän jälkeen grilli lämmitettiin. Racletten kahdessa pikkupannussa paistettiin kummassakin puolikkaan munan munakkaat ja kiviparilalla paprikalohkoja, jotta raclette saatiin likaiseksi. Paistosten jälkeen racletten annettiin jäähtyä tunnin ajan, jotta kiviparila kerkesi jäähtyä ja puhdistaminen oli turvallista. Pikkupannut puhdistettiin pesuainevedessä pesusienen avulla. Ne olisi voinut myös laittaa astianpesukoneeseen. Pannuja ei saanut pinnoituksen takia hangata, vaan varovasti puhdistaa sienen avulla. Myös itse grilli puhdistettiin lopuksi varovasti pesusienen ja pesuaineliuoksen avulla. Kiviparilan pesemiseen tuli kuitenkin kiinnittää eniten huomiota, sillä kiven piti antaa kunnolla jäähtyä ennen pesua. Pesemiseen ei saanut käyttää pesuainetta eikä kiveä saanut upottaa veteen. Kivi tuli pestä pienen vesinoron alla hankaamalla haaleassa vedessä. Jos ohjeita ei noudata, niin pahimmassa tapauksessa parilakivi voi haljeta tai pinta voi lähteä pahasti halkeilemaan.

Tutkimuksen tuloksia arvioitiin pesutuntumaa ja pesutilanteen helppoutta arvioimalla.  Pikkupannut pystyi pesemään pian grillaamisen jälkeen, sillä ne jäähtyivät nopeasti. Ne olivat kuitenkin melko hankalia/työläitä pestä, sillä niitä ei saanut hangata ollenkaan. Kananmuna pinttyi pintaan paistettaessa kiinni, joten pannujen puhdistamiseen meni yllättävän paljon aikaa. Hankasin kuitenkin likaa varovasti pesusienen avulla, ja lian irrotessa pyyhin niitä varovasti. Kiven peseminen taas oli nopeaa ja helppoa, kunhan piti huolen siitä, ettei käyttänyt pesuainetta, liian kuumaa/kylmää vettä eikä upottanut kiveä veteen. Grillin peseminen saattaisi olla työläämpää, jos paistamisessa käyttäisi enemmän ruokaa, varsinkin erilaisia lihoja ja raclettejuustoa. Laitteeseen räiskyisi mahdollisesti tällöin enemmän rasvatahroja, joiden puhdistaminen veisi hieman pidempään. Nyt laite säilyi kuitenkin itsessään puhtaana, joten se tarvitsi vain nopean puhdistuksen.

Puhdistustapahtumaa olisi mahdollisesti voinut havainnollistaa paremmin, jos olisin liannut jokaisen kahdeksasta pikkupannusta ja polttanut kiven päällä jotain kunnolla pohjaan. Tai jos olisin paistanut lihaa kiven päällä, olisi siitä mahdollisesti syntynyt karstaa, jota olisi sitten pitänyt puhdistaa. Sain kuitenkin käyttämilläni aineksilla ja tutkintatavalla hyvän yleiskuvan siitä, miten racklette tulee puhdistaa ja millaisia asioita siinä tulee ottaa huomioon, joten koen, että tutkimus oli onnistunut.

Tulokset eivät sinänsä yllättäneet, sillä oletinkin, että racletten puhdistamisessa tulee ottaa huomioon useitakin seikkoja. Tutkimuksessa tuli kuitenkin esille hyviä puhdistuspointteja kuten parilakiven ja pinnoitetun pannun pesu. Ruoanlaittoon käytettäviä erilaisia paistokiviä ei tule pestä pesuaineilla eikä upottaa veteen, ja pinnoitettuja pannuja yms. ei tule hangata, jottei pinnoitus mene pilalle.

Tutkimus toteutettiin 11.2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *