AVOKADO (Persea americana)

Kuinka kuorit ja pilkot avokadon (video poistettu tallennustilan säästämiseksi).

Tarvikkeet:
1 Avokado
1 Sitruuna tai limetti
Leikkuulauta
Iso sileäreunainen veitsi
Ruokalusikka
Kulho
(Käsipyyhe)

Ota avokado toiseen käteesi ja veitsi toiseen. Laita veitsi keskelle avokadoa ja halkaise avokado pyöräyttämällä veitsellä ympäri. Huomioi avokadon sisällä oleva iso siemen, tunnet kun veitsi osuu siihen. Voit pitää avokadoa kiinni pyyhkeellä, jos se tuntuu turvallisemmalta.

Pyöritä tämän jälkeen avokadon puolikkaita vastakkaisiin suuntiin, jolloin saat kaksi puoliskoa. Siemen jää kiinni toiseen. Sen saa irti iskemällä sitä kevyesti veitsellä, pyöräyttämällä ja nostamalla (voit jälleen käyttää pyyhettä apuna). Avokadon siemen ja kuori eivät ole syötäviä. Avokadolihan saa siisteimmin talteen kun halkaisee veitsellä avokadopuolikkaan ja poistaa kuoren käsin. Toinen tapa on kaivertaa hedelmäliha kuorta pitkin ruokalusikalla.

Viipaloi avokado ja laita kulhoon. On hyvä tietää, että avokado tummuu helposti joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa. Tätä voidaan ehkäistä sitruuna- tai limettimehulla, sillä niiden sisältämä C-vitamiini toimii hapettumista estävänä antioksidanttina. Purista sitruuna toisen käden sormien läpi, jotta mahdolliset siemenet jäävät siihen.

Tartuimme aiheeseen, koska haluamme jakaa avokado-tietoisuutta mahdollisimman monelle. Mielestämme avokadoa käytetään liian harvoin suomalaisessa keittiössä. Toinen bloggaajista on huomannut tämän työskennelleensä useamman vuoden ajan eri päivittäistavarakaupoissa. Avokadoa ostetaan edelleen harvoin, eikä sitä käytetä läheskään jokaisessa kotitaloudessa. Moni ei pidä avokadoa hedelmänä, sillä se ei ole makea. Hedelmäliha on kermaista ja vähän pähkinäistä. Avokadoa pidetään kaloripommina eikä olla varmoja sen kypsyydestä. Sen käyttömahdollisuuksista ei tiedetä tarpeeksi ja hinta saattaa hirvittää.

Avokadon moninaiset käyttömahdollisuudet ovat tulleet esille matkustellessa Indonesiassa ja Aasiassa. Avokadoa voi käyttää suolaisten alku- ja pääruokien lisäksi makeisiin herkkuihin, kuten jäätelöön ja pirtelöihin.

Avokadon ravintosisältö/100g:
– energiaa 198 kcal
– proteiinia 2,6g
– hiilihydraatteja 0,8g
– rasvaa 19,4g, joista tyydyttyneitä rasvoja 2,7g

Avokado sisältää paljon hyvää rasvaa ja B-, E- ja K-vitamiinia.

10579844_10203650661406037_511049661_n

Yleisin Suomessa myytävä avokadolajike on Hass, jota voi viljellä ympäri vuoden.  Selvitimme, että tähän aikaan vuodesta avokadon kilohinta Suomessa on noin viisi euroa yksittäin ostettuna. Pussitavarana kilohinta tulee vähän edullisemmaksi.

Avokadon kypsyyden tunnistamiseen on monta keinoa. Mikäli avokado antaa hieman periksi puristettaessa, se on kypsä syötäväksi. Voit myös nypätä avokadon päästä pienen ruskean kannan pois. Mikäli kanta irtoaa helposti ja sen alla vihreää, on avokado kypsä. Jos kanta ei irtoa tai sen alla on ruskeaa, avokadoa pitää kypsyttää vielä. Kypsennys onnistuu nopeasti, kun käärit avokadon alumiinifolioon ja pistät sen 100-asteiseen uuniin 10-15 minuutiksi. Avokado vapauttaa etyleenikaasua, mikä kypsyttää sen. Lämpö nopeuttaa etyleenin vapautumista.

Toivomme mahdollisimman monen kokeilevan avokadoa ruoanlaitossa, siitä saa loihdittua uskomattomia ruokia. Yksi suosituimmista on avokadopasta. Avokadopastan ohjeen löydät osoitteesta: http://www.makuja.fi/reseptit/avokadopasta-a-la-alexander-gullichsen/

Lähteet:
Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11057&
Makuja
http://www.makuja.fi/artikkelit/1670598/tiesitko/ostitko-raaan-avokadon-nain-kypsytat-sen-minuuteissa/
http://www.makuja.fi/artikkelit/1796171/tiesitko/yksinkertainen-niksi-avokadon-kypsyys-selviaa-helposti/

 

3,196 thoughts on “AVOKADO (Persea americana)

  1. Kiva kun valitsitte aiheeksenne avokadon. Minulla on kyseiseen hedelmään viha-rakkaussuhde. Ennen en pitänyt sen mausta ja koostumuskin oli jotenkin omituinen. Kunnes avokadobuumin aloin vähitellen lisäämään sitä ruokavaliooni. Tällä hetkellä lemppareitani ovat avokado salaatin joukossa sekä ruisleivän päällä tomaatin ja mozzarellan kaverina. Olisi kiva kuulla uusia vinkkejä avokadon käytöstä!

  2. Mielenkiintoinen juttu! Kiva kun olitte tuoneet ravintoarvot kirjoitukseenne. Niitä olen usein miettinyt, kun itsekin käytän avokadoa melkein päivittäin. Toinen asia jota usein mietin on avokadon poimiminen raakana.. Kuinkakohan “keskeneräisenä” ne poimitaan ja paljonkohan vitamiineja jää emokasvilta saamatta? Kypsyttelen yleensä avokadoja vielä kotonakin muutamia päiviä ikkunapöydällä ennen kuin ovat kypsän tuntuisia. Nyt sain teiltä vinkin nopeammasta tavasta kypsentää avokado. Kiitos! No, jos vitamiinipitoisuudet ovat vähäisemmät, ainakin hyviä rasvoja niistä jokatapauksessa saa 😉 Palaan lukemaan tätä blogia, pastaohjetta ja muita linkkejänne varmasti vielä monta kertaa!

  3. Kiitos hienosta tietopaketista koskien avokadoa. Kirjoitus sisälsi mielenkiintoista tietoa varsinkin avokadon ravintoarvoista. Avokado onkin varmasti varsinkin talviaikaan hyvä pehmeiden rasvojen lisä ravintoon. En tiennytkään, että avokadoa voi kypsyttää uunissa miedossa lämmössä. Hyödyllistä tietoa siis sekin! 🙂

  4. Hieno video! Selkeä ja havainnollinen. Riittävän rauhallinen, joten oleellisin tuli helposti esiin. Lopussa, kun kulho tuli dramaattisesti kameran eteen, mielenkiinto nousi taas uudelle tasolle. Pyyhkeen käyttö kiven poistossa oli hyvä vinkki turvalliseen työskentelyyn.
    Jäin miettimään näitä kasvistrendejä. Osaammeko hyödyntää Suomessa jo paremmin avokadoa kuin vaikkapa täällä perinteisesti kasvanutta lanttua? Miten trendit elävät? Eilen Strömsön ruotsalainen kokki kertoi puolukan olevan nyt supertrendikäs marja ravintolakeittiöissä. Avokadosta puolukkaan 🙂

  5. Avokado on ihana! Tuo Gullichsenin pasta on kyllä tuonut Suomessa avokadon käytön ja tunnettuuden ihan uudelle asteelle! Itse lisään puolikkaan myös smoothieihin joissa se antaa mukavaa kermaista rakennetta ja ruokaisuutta. Jos muut aineet ovat maukkaita ja avokado kypsä, ei lopputulos edes maistu yhtään “vihreältä” 😉 Toinen kätevä tapa viipaloimiseen on avokadonpuolikas ensin kuoressaan kättä vasten veitsellä sopiviksi viipaleiksi (varo sormia!) ja siitä sitten lusikalla kovertaen slaissit irti.

  6. Minä käytän jonkun verran avokadoa, pidän sen koostumuksesta ja mausta. Ruisleivälle avokadoa ja tomaattia, päälle hieman suolaa ja rouhittua pippuria… slurps

  7. Voihan tekniikka! Olin kirjoittanut pitkän viestin, josta alle puolet näkyy… Yritetään uudestaan 🙂

    Eli pidän siis avokadosta, mutta ostaessani näitä etelän hedelmiä tunnen aina piston omatunnossani. Näin ollen, pyrinkin suosimaan kotimaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Goji-marjan voi hyvin korvata kotimaisilla metsämarjoilla, chia- siemenet(?) voi korvata pellavasiemenillä, myös niistä saa valmistettua “limaa” kuten chiasiemenistä! Ostan toki ulkomailta tuotuja raaka-aineita. Pyrin kuitenkin tuoretuotteissa suosimaan sen hetkisen kauden kasviksia.

    Avokadolle jos vielä keksisi kotimaisen vaihtoehdon – ideoita kellään 🙂

  8. Käytän kanssa avocadoa usein, esim. salaateissa tai leivän päällä. 🙂 avocadosta saa myös esim. chilin, punasipulin, limen, pippurin, suolan ja valkosipulin kera hyvän guacamolen tortillojen väliin tai dipiksi nachojen kanssa. Ihan ällöttää semmonen kaupan valmis-quacamole, kun itse saa tehtyä niin paljon paremman!
    Oon kans huomannut, että pussiavocadot on halvempia kuin yksittäiset, mutta ne on myös yleensä ostohetkellä raakoja.. Silti ostan usein sellasen pussin ja annan niiden sitten kypysyä pari päivää.. 😀

  9. Pingback: Avokado Ravintoarvot – MILKGO

  10. Good job! You certainly covered everything with your post. I would like to read more from you. Do you run any more blogs?

  11. Convert your favorite youtube video for free to music mp3 Youtube to mp3 Easy to use, convert any youtube, dailymotion, vimeo, twitch, vevo and metacafe video to mp3 (music converter) audio file. Download the result automatically.

  12. Convert your favorite youtube video for free to music mp3 Youtube to mp3 Easy to use, convert any youtube, dailymotion, vimeo, twitch, vevo and metacafe video to mp3 (music converter) audio file. Download the result automatically.

  13. Venkateshwara Group of Institutions (VGI) is One of the best B.Ed colleges in Meerut, offering excellent academic programs, experienced faculty, and great placement 

  14. Hyundai cars are known for their overall reliability and quality, but like any other vehicle, they may occasionally encounter common issues. However, it’s essential to emphasize that Hyundai has been continuously improving its cars, and many of these issues are easily manageable. Some of the Hyundai Common Problems that Hyundai owners might encounter include minor electrical glitches, which can often be resolved through simple fixes, and occasional wear-and-tear on components like brakes and tires, which is routine maintenance for any car. Additionally, Hyundai has a strong reputation for addressing and rectifying these issues through their warranty and customer service, further ensuring a positive ownership experience.

  15. When it comes to the world of Auto Car Repair, one critical aspect that often takes center stage is car brake and wheel repair. These two components are the unsung heroes of road safety and vehicle performance, ensuring a smooth and secure driving experience. Car Brake Repair involves the maintenance and replacement of brake pads, rotors, and calipers, ensuring that your vehicle can stop effectively and quickly when needed. Simultaneously, wheel repair addresses issues related to your vehicle’s tires, rims, and alignment, enhancing overall stability, steering precision, and tire longevity. A strong understanding of car brake and wheel repair is essential for every automotive enthusiast and a crucial part of any auto car repair service. This topic delves into the intricacies of these services, highlighting their significance in keeping vehicles safe and on the road.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *