Suuri selviytymisilta

Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto ja Syrjäytymisestä selviytymiseen Suomessa -tutkimusryhmä järjestävät:

Suuri selviytymisilta

Torstai 21.3.2013 klo 17–20, eduskunnan kansalaisinfo (Arkadiankatu 3)

Yksittäisiä selviytymistarinoita käsitellään julkisuudessa usein henkilökuvina ja sankaritarinoina. Torstaina 21.3.2013 klo 17–20 eduskunnan kansalaisinfossa järjestettävässä Suuressa selviytymisillassa äänessä ovat selviytymisen asiantuntijat, jotka ovat kokeneet köyhyyttä ja vaikeuksia. He kertovat, miten selviytymistä voitaisiin tukea entistä paremmin.

He osallistuivat seitsemän vuotta sitten Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kilpailuun, joka  kokosi 800 omakohtaista kirjoitusta pienituloisuudesta. Syrjäytymisestä selviytymiseen Suomessa -tutkimusryhmä keräsi viime vuonna 150 kirjoittajalta seurantakirjoituksen.

Lahtelainen yrittäjä kertoo tilanteista, joissa sosiaaliturvan käytännöt sotivat selviytymistä vastaan:

“Yritykseni ei joka kuukausi tuota tarpeeksi, mutta yritystoiminnan ansiosta elämäni on mielekästä. Saadakseni työmarkkinatukea minun pitäisi lakkauttaa yritykseni. Tämän jälkeen on vielä neljän kuukauden karenssi. Voisinhan senkin jälkeen harrastaa näitä asioita, mutta se on kyllä aivan toinen juttu kuin yrittää tienata edes osa toimeentulosta itse. Sitä paitsi työllistymiseni viisikymppisenä on jo vaikeaa. Osuuskunta on yksi vaihtoehto, koska silloin voisi saada soviteltua työttömyyspäivärahaa. Siihenkin on kuulemma alettu suhtautua epäilevästi. Joiltakin on evätty työttömyysturva.”

Selviytymista edistää työvoimahallinnon tai sosiaalityön ammattilainen, joka uskoo asiakkaaseensa. Hyväksi havaitusta työntekijästä kannattaa pitää kaikin keinoin kiinni.

“Nyt kun ihminen saa valita terveyasemansa eikö hän voisi valita myös sosiaaliasemansa, työkkärinsä ja työntekijänsä. Sehän vain nostaisi hyvien työntekijöiden arvoa”, selviytyjät ehdottavat.

Tilaisuuden avaa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko. Paikalla ovat myös kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto ja Merja Mäkisalo-Ropponen.

 

 

About Deleted User

Special user account.
This entry was posted in Sekalaista. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *