Ohjeita kirjoittajille

Aiheet ja yleisö

Signaali julkaisee opetusteknologiaa, siihen liittyviä tai sen tematiikkaa sivuavia juttuja joilla on yleistä kiinnostusarvoa aiheen kanssa työskenteleville tai siitä kiinnostuneille. Fokus on erityisesti mutta ei rajoittunut korkeakouluasteen opetukseen ja opiskeluun. Julkaisua toimittaa Helsingin yliopiston opetusteknologiakeksus, mutta julkaisu on suunnattu myös Helsingin yliopiston ulkopuoliselle yleisölle.

Tyyli ja -muotoseikkoja

Kirjoita lyhyesti, tiiviisti ja napakasti. Kerro alussa jutun olennainen ydin,  jota pikku hiljaa avataan ja syvennetään sivun loppua kohden. Toinen mahdollisuus on käyttää “Alussa ruumis, lopussa murhaaja” -tekniikkaa. Tällä tarkoitetaan sitä, että ensimmäisessä kappaleessa herätetään lukijan mielenkiinto esimerkiksi jollain mielenkiintoisella kysymyksellä, johon vastataan kirjoituksen lopussa.

Pyri etsimään juttuun sopivaa kuvitusta kuvitusta. Ks. esim 26 Places to Find Free Multimedia for Your Blog.

Teknisiä ohjeita tekstin muotoiluun

  • Muista tehdä alkuun ingressikappale, joka johdattelee aiheeseen. Artikkelin ensimmäinen kappale näkyy blogissa automaattisesti ingressityylisesti, sitä ei tarvitse erikseen lihavoida tms
  • Merkkaa kirjoitukseen yksi “nosto”. Tämä tapahtuu kirjoittamalla haluttuun kohtaan toisinto jossain kohtaa tekstissä esiintyvästä lauseesta, ja asettamalla sen tyyliksi “Otsikko 6”. Huom! Jos osaat käyttää HTML-editoria, käy tekemässä nosto-tägiin (<h6>) seuraava muutos: <h6> –> <h6 style=”display: none;”>. Tästä ei tarvitse välittää, jos et osaa käyttää HTML-editoria!
  • Jollei linkkiteksti ole yksiselitteinen, anna linkille “title”. Kirjoita siihen, mihin linkki johtaa, esim. “Linkki Opetusteknologiakeskuksen sivuille”. Tämä tekee sivustosta lukijaystävällisemmän. Etenkin, jos linkkejä on paljon, tällä on suuri merkitys!
  • Tehdessäsi linkkiä älä koskaan jätä linkkiosoitetta näkyviin tekstissä.
  • Linkkejä ei tule määritellä avautuvaksi uuteen ikkunaan.
  • Tekstin väliotsikoiden tyyli on “heading 3”.
  • Mikäli jutun pituus on yli neljä kappaletta, jaa se kahteen osaa lue lisää -linkillä (WP:n More-toiminto). Katkaisun suositeltava paikka on heti toisen kappaleen jälkeen.

Julkaisuprosessi

Huom! Tämämä prosessi koskee vain pitempia artikkeleita, ei lyhyitä yhden tai kahden kappaleen pituisia, luokassa Lyhyet julkaistuja minijuttuja, joita kirjoittajat voivat julkaista vapaasti ilman toimituksellista prosessia.

  • Kun teksti on mielestäsi valmis julkaistavaksi, vaihda sen tila WordPressissä. Kirjoitusnäkymän oikeassa yläreunassa vaihda Luonnos-sanan tilalle “Tarkastettavana” ja klikkaa OK-nappulaa.
  • Tämän jälkeen pyydä ainakin kahta blogin kirjoittajaa lukemaan tekstisi läpi, ja kommentoimaan sitä.
    • Voitte sopia itse, saavatko kommentoijat muokata tekstiä suoraan, mutta eräs mahdollisuus on, että kirjoitusvirheet korjataan suoraan, ja muut kommentit ja muutosehdotukset merkataan tekstiin punaisella tekstillä.
  • Kun kommentit on saatu, ja ne on joko huomioitu tai jätetty huomioimatta, teksti on valmis julkaistavaksi.
    Jos blogissa on juuri julkaistu uusi merkintä, kannattanee ehkä odottaa päivä tai kaksi ennen julkaisua, ellei merkintä ole erityisen ajankohtainen! Tällöin edellinen kirjoitus saa ehkä hieman enemmän huomioarvoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *