Addiktion sosiaalipolitiikkaa

Koordinaattorit:

VTT Tiina Valkendorff, Helsingin yliopisto
tiina.valkendorff@helsinki.fi
VTM Maria Heiskanen, Helsingin yliopisto
maria.heiskanen@helsinki.fi
VTT Tuukka Tammi, THL

Abstraktit

Perjantai 23.10. klo 10.00-12.00 Unioninkatu 40 sali 27

Elina Renko: Sosiaalityön asiakkaiden näkemyksiä addiktiosta ja alkoholin ongelmakäytön rajoista
Johanna Järvinen-Tassopoulos: Mitä riippuvuus maksaa yhteiskunnalle? Esimerkkinä rahapelihaitat
Eija Pietilä: Rahapeliongelma ja sen ehkäisy: avaintoimijoiden näkemyksiä
Michael Egerer: Understanding risk factors in problem gambling
Maria Heiskanen: Raha ja pelaaminen: rahan häviämisen ja käyttämisen merkitykset ja käytännöt rahapelien ongelmapelaajille

 

Addiktio voidaan käsittää negatiivisia seurauksia yksilölle aiheuttavana sairautena, yhteiskunnallisina kuluina tai tuottoina tai nykyisin yhä useammin minä tahansa arjen liiallisuutena. Perinteisesti haitallisia addiktioita on katsottu syntyvän alkoholin, tupakan, huumeiden ja rahapelien liikakäytöstä. Addiktion käsite on kuitenkin laajentunut koskemaan esimerkiksi syömisen, tietokonepelaamisen tai internetin käytön liiallisuutta.

Mitä addiktiot ovat sosiaalipolitiikan kannalta? Addiktiot käsitetään usein terveyskysymyksinä, ja addiktioita tai niiden negatiivisia seurauksia hoidetaan psykologian tai lääketieteen professioista käsin. Sosiaalipolitiikka tieteenä on vetäytynyt addiktioiden tarkastelun kentältä, vaikka haittoja aiheuttavaan addiktioon liittyy aina yksilöiden kohdalla myös sosiaalinen ulottuvuus ja erilaisia hyvinvointiongelmia. Sosiaalinen eriarvoisuus ilmenee terveyseroina, ja riippuvuudet painottuvat alempiin sosioekonomisiin ryhmiin.

Addiktioita tulee siten tarkastella myös sosiaalipolitiikan näkökulmasta – kuten eriarvoisuuden, tuloerojen tai sosioekonomisten ryhmien näkökulmista. Mitä esimerkiksi tarkoittaa taloudellisen eriarvoisuuden kasvu addiktioiden kannalta?

Työryhmään toivotaan erilaisia addiktioita tarkastelevia esityksiä, sekä niitä, joissa tarkastellaan perinteisesti addiktion käsitteen alle liitettyjä aiheita, että uudenlaisia addiktiotutkimuksen avauksia. Toivotamme tervetulleeksi sekä empiiriset että teoreettiset tarkastelut aiheesta, ja myös eri vaiheessa olevat tutkimukset. Työryhmässä pohditaan, millaisia yhteiskunnallisia ja sosiaalipoliittisia ilmiöitä addiktiot ovat. Onko alkoholipolitiikka edelleen yksi sosiaalipolitiikan erillislohko, kuten Pekka Kuusi 1960-luvulla totesi? Käsitetäänkö uudemmat addiktiot, kuten nettiriippuvuus, tietokonepeliriippuvuus tai syömishäiriöt vain lääketieteestä käsin – mikä rooli on sosiaalipolitiikalla?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *