Sosiaali- ja koulutuspolitiikan leikkauspinnat

Koordinaattorit:

Mira Kalalahti, Helsingin yliopisto
mira.kalalahti@helsinki.fi
Janne Varjo, Helsingin yliopisto
janne.varjo@helsinki.fi

Abstraktit

Torstai 22.10. klo 15.00-17.00 Unioninkatu 40 sali 32

Mira Kalalahti & Janne Varjo: Maahanmuuttajanuoret koulupoluilla
Aino Lappi: Lapsuuden olosuhteiden vaikutus koulupudokkuuteen Kansallinen syntymäkohortti 1987 -aineistossa
Janne Varjo & Mira Kalalahti: Kaikki yhteisen peruskoulun kuviteltavissa olevat hyödyt

 

Sosiaalipolitiikan tutkijat ja alan käytännön toimijat pohtivat yhä useammin ilmiöitä, jotka sijoittuvat koulutus- ja sosiaalijärjestelmien leikkauspinnoille. Esimerkiksi eriarvoistumiseen, syrjäytymiseen, hyvinvointiin ja osallisuuteen liittyvät ongelmat koskettavat sekä sosiaalitoimen että koulujen työntekijöitä. Lasten ja nuorten kasvua ja koulunkäyntiä tuetaan yhä useammin projekteihin kiteytyneillä moniammatillisilla ja poikkisektoriaalisilla palveluilla. Nuorisotyöttömyydessä työllistämispolitiikat kohtaavat koulutuspolitiikat. Kohdatut ongelmat ovat yhtä aikaa globaaleja ja lokaaleja: Molempien palvelujärjestelmien universalistiset piirteet ovat joutuneet yksilöllisyyden, joustavuuden, tehokkuuden ja suorituskeskeisyyden haastamiksi. Samaan aikaan paikallisten viranomaisten resurssit vastata kunnallisten peruspalveluiden järjestämisestä ovat tiukentuneet. Eriarvoisuuden syyt, sitä ylläpitävät mekanismit ja erilaiset ratkaisumallit synnyttävätkin tilausta poikkitieteelliselle tutkimukselle.

Työryhmään ovat tervetulleita niin aihepiiriä tarkastelevat empiiriset tutkimukset, teoreettiset avaukset kuin tutkimussuunnitelmatkin. Työryhmään toivotaan erityisesti alustuksia, jotka käsittelevät sosiaalipoliittisia kysymyksiä ja niiden mahdollisia ratkaisuja koulutuksen viitekehyksessä.

One thought on “Sosiaali- ja koulutuspolitiikan leikkauspinnat”

  1. (katsaus yhden ammattikunnan edustajan työroolin kautta esittämääsi problematiikkaan)

    Hei!

    Halusin vaan kommentoida, että koulukuraattorina toimiessani juuri kyseisen kenttä on minulle erittäin tuttu. Onneksi viime elokuussa voimaan tullut uusi oppilas- ja opiskelijahuoltolaki tuo uudistusta kentälle samoin kuin tämän vuoden huhtikuussa päivittynyt uusi sosiaalihuoltolaki. Tällä hetkellä pohdimme perusturvan- ja sivistystoimen verkostossani sosiaalityöntekijän ja koulukuraattorin (osana koulun oppilashuoltoa) välistä eroa ja roolitusta asiakastyössä.

    Viittaat projekteihin, näistä nostaisin esille tämän hetkisen “Ohjaamo-hankkeen”, joka sopivasti sekoittaa myös uuden sosiaalihuoltolain omatyöntekijän roolia Ohjaamon asiakasvastaavan rooliin (nimenomainen vertaus sopii myös edellä mainittuu teemaan: voiko kuraattori olla asiakkaan omatyöntekijä ja missä menevät rajapinnat, asiakasvastaava hän jo onkin). Ts. omassa työssäni toimin myös päällekkäisissä ja limittäisissä rooleissa ja tehtävissä sekä eri hallintokuntien, mutta myös projektien kesken – rakentaen siltikin moniammatillisesti yhtä tukevaa polkua nuorelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *