Maisterionnittelut!

Viapori-projektin tutkimusavustaja Sampsa Hatakka valmistui 28.6. filosofian maisteriksi. Hänen pro gradunsa Sotilaita ja siviilejä – Viaporin väestö vuonna 1806 on sosiaalihistoriallinen perustuskimus Viaporin linnoitussaarten Ruotsin ajan väestöstä.

Projekti onnittelee Sampsaa ja julkaisee tässä hänen gradunsa virallisen tiivistelmän:

Viaporin linnoituksella oli tärkeä asema Ruotsin valtakunnan puolustuspolitiikassa 1700-luvulla ja 1800-luvun alkuvuosina. Linnoitus toimi sekä varastopaikkana armeijan tarvikkeille että laivaston tukikohtana. Vahva linnoitus tarvitsi myös vahvat varuskuntajoukot, minkä vuoksi Viaporiin oli Ruotsin vallan loppuun mennessä muodostunut suuri väestökeskittymä.

Linnoitussaarilla elänyttä yhteisöä ei ole aikaisemmin tutkittu kokonaisvaltaisesti, vaikka eri väestöryhmistä, kuten käsityöläisistä, on tehty erillistutkimuksia. Koska näiden tutkimusten perusteella ei saa kattavaa kuvaa väestön monipuolisuudesta, tässä tutkimuksessa selvitetään, millaista väestöä linnoituksen muurien sisällä asui hetkellisesti. Ajallisesti tutkimuksessa keskitytään vuoteen 1806, mikä osaltaan johtuu lähtökohtana olleesta oletuksesta, että Viaporin väestö oli kehittynyt laajimpaan mittaansa juuri ennen Suomen sodan syttymistä vuonna 1808. Toisaalta tutkimusvuoteen vaikuttaa lähdetilanne, sillä tuolta ajalta on olemassa päälähteinä käytettyjen henkikirjojen lisäksi sekä aikalaisten laatimia väkilukutaulukkoja että ainoa säilynyt linnoituksen siviiliväestöä käsittelevä rippikirja.

Viaporissa asui noin 4500 henkilöä vuonna 1806. Väestö oli jaettu hallinnollisesti eri ryhmiin, joista merkittävimmän muodosti Armeijan laivasto. Siihen kuului kaikkiaan yli 2000 henkilöä, mikä oli vajaa puolet linnoituksen koko väestöstä. Muita merkittäviä väestöryhmiä olivat vartiopalvelusta suorittaneet varuskuntajoukot, uudisrakentamisesta huolehtinut linnoituslaitoksen väestö ja linnoituksen hallinnosta vastannut Linnan henkilökunta.

Viaporin väestöstä huomattava osa oli siviilejä. Upseereista, aliupseereista ja miehistöstä koostunutta sotilasväestöä oli noin 2400 henkeä eli vain hieman yli puolet asukkaiden kokonaismäärästä. Muut linnoitussaarilla eläneet ihmiset olivat siviilejä. Näistä suuri osa oli sotilashenkilöiden perheenjäseniä ja palvelusväkeä. Merkittäviä siviiliryhmiä olivat myös linnoituksessa työskennelleet käsityöläiset ja siviilivirkamiehet perheineen sekä vangit.

Siviilien määrä Viaporissa oli silmiinpistävä, mikä näkyi linnoituksessa vierailleiden aikalaisten matkakertomuksissa ja muistelmissa. Päällystön sanottiin asettuneen mukavasti asumaan linnoitukseen, jossa saattoi elää rauhallista perheenisän elämää. Perheiden ja siviilien keskeinen asema linnoituksessa näkyi myös linnoituksen rakennuskannassa, johon kuului puolustusvarustusten lisäksi lukuisia puutaloja, pihapiirejä ja puutarhoja. Monessa suhteessa Viapori muistuttikin pientä kaupunkia.

2 Replies to “Maisterionnittelut!”

  1. Hei

    Olisiko gradusta mahd tulossa julkaisu, tai onko siitä mahdollisuus saada kopio?

Comments are closed.