Sekalaisia vinkkejä viestinnän pääsykokeeseen ja valmistautumiseen

matnel reading at Metsätalo stairs

Matnel luki tenttikirjaa Metsätalon rappusissa ennen lounastamme.

Tämä vinkkilista on julkaistu ensimmäien kerran Juoruissa & Jupinoissa 28.12.2005. Kirjoitin sen silloin vastauksena sähköpostina saamaani kysymykseen, mutta päätin julkaista sen myös foorumilla, jos vaikka siitä jollekulle olisi iloa. Muistin viime viikolla tällaisen kirjoittaneeni, kun ilmoittauduin valvojaksi valtsikan pääsykokeisiin. Tässä lista kantapääopistossa opittuja pääsykoeohjeita: Read More »

Valtioviisas (AMK)

Philosophers gotta read ALL THE TIME

Markus, käytännöllinen filosofi, lukee syödessäänkin. Hengen ravintoa.

Tietojenkäsittelytieteilijät juttelivät tänään irkissä (siteerattu keskustelijoiden luvalla):

<suo> “Astronauttien koulutus kestää neljä vuotta.”
<suo> Fuksi! Tuokin onnistuu nopeammin kuin täältä valmistuminen!
<_^_> <@ppohja> .. mutta esitietona vain on täältä valmistuminen
<suo> Ai. Höh.
<suo> Astronautti (amk)?

Astronauteilta vaaditaan pohjakoulutuksena yliopistotutkinto joltakin soveltuvalta alalta (luonnontieteet tai tekniikka) ja kolmen vuoden tutkijakokemus tai vastaavasti pitäisi olla lentäjä ja hiukan kokemusta jo alalta. Ikää saisi olla korkeintaan 37 vuotta.

Journalismi ei ole varsinaisesti rakettitiedettä eikä sen tekijöiltä vaadita muodollista koulutuksen antamaa pätevyyttä. Toimittaja on vapaa ammatti eli hommiin otetaan kuka vain, joka osaa käsitellä aiheita oikealla, välineeseen sopivalla otteella. Itseoppineita vanhan koulukunnan reporttereja näkyy nykyisin toimituksissa vähemmän – suositulle alalle on tunkua ja on varaa valita koulutettu hakija. Read More »

Kevätjuhlakausi on avattu

Reading friend's thesis draft

Lueskelin viime ja sitä edellisellä viikolla Sallan graduluonnosta. 70 sivua – luin sitä junassa, autossa, kotisohvalla, vuoteessa, kävellessäni kotiin sateessa ja tein merkintöjä tussilla sanojen ja viittausten alle ja marginaaleihin. Samaan aikaan opinnäytettä ohjaava professorimme antoi omat kommenttinsa.

Työ alkoi olla valmis, mutta kaikenlaista viilaamista ja tarkistamista löytyi vielä yhden viikonlopun verran. Tänään on valtsikassa deadline graduille ja kandidaatin tutkielmille, jos meinaa valmistua vanhan tutkintojärjestelmän puitteissa. Printtereillä on käynyt vilske koko viikonlopun ja pauttiarallaa nyt alkaa meininki eskaloitua Aleksandrian atk-asemalla paniikiksi.

Kesä tuli tänä vuonna nopeasti. Tulppaanit, kirsikat ja tuomet kukkivat kaikki yhtaikaa ja kohta pukkaa kielojakin. Varsinkin tuomista tulee joka vuosi mieleen peruskoulun kevätjuhlat. Kun niin moni ystävä on valmistumassa tähän aikaan vuodesta, tulee vielä vahvemmin sellainen olo, että kohta lauletaan sitä virttä, jota tenavana ällösin nimeni takia. Nostalgian takia se kyllä jopa menisi taas innolla, pitkästä aikaa.

Launtaina juhlittiin tiedekuntajärjestömme Kannunvalajien vuosijuhlia. Juhlista lisää jahka kuvat ovat verkossa. Sunnuntaina oli hiukan kohmeloinen olo, mutta tulipa käytyä pitkästä aikaa parhaiden kavereiden kanssa leffassa ja katsomassa The Iron Man.

Vappu ei lopu koskaan

Vappu in front of Chemicum

Luonnontieteilijät virittäytyivät tunnelmaan Kumpulan kampuksella. Matrixin lippu kuvassa vasemmalla.

Vappua vietin tänä vuonna aiempaa rauhallisemmin eli kävin jopa kotona nukkumassa ja selvisin Ullanlinnalle eli Kaivopuistoon piknikkeilemään seuraavanakin päivänä. Valtsikalais-matlulaisen opiskelijavapun kaavaa noudatin vaikka haalaria en käyttänyt enkä yo-lätsää. Niiden puute ei menoa haittaa.

Sää oli upea ja oli mahtavaa nähdä kymmeniä tuttavia, mutta varsinkin niitä jo valmistuneita tai muuten tutkasta kadonneita tapauksia. Eräskin sattumalta tungoksessa minut bongannut tuttu oli saapunut muutaman tunnin aiemmin Kosovosta lomille – ja heti juhlimaan kaupungille haalarit päällä. Kyllä, kyseinen herra on teekkari. Read More »

Koulutusta vastaavissa töissä

Promoting the medieval exhibition

Kuvassa on kaksi humanistia ja yksi valtiotieteilijä. Kuka ei kuulu joukkoon? Oikea vastaus katkon jälkeen. Read More »

Turistikierros Turussa ja muita kokoontumisajoja

Kirjakahvila (The Book cafe)
Qtea Kirjakahvilan edustalla.

Edellisen merkinnän jälkeen asiat alkoivat liikkua kiihtyvällä vauhdilla. Reippaassa viikossa ehti tapahtua paljon, enkä oikein osannut päättää mitä niistä asioista kertoisin täällä eli kirjoittaisinko merkinnän niille, jotka tuntevat minut jotakuinkin vai jatkaisinko aika yleispätevällä linjalla. Rikon kaavaa ja kerron välähdyksiä omista kuulumisistani. Read More »

Pieni pakkopulla nieltävänä ennen kandin papereita

I know maths too, y'all!

Tilastotieteen peruskuvioiden osaaminen olisi tässä vaiheessa opintoja suotavaa ja huomattavan hyödyllistä graduntekijälle. Ja myös toimittajalle tai tiedottajalle, joka työssään usein pääsee kertomaan miten jokin käppyrä on kvartaalilla kehittynyt. Että voiko sen nyt sanoa notkahtaneen vai peräti romahtaneen ja millaisesta “keskimääräisyydestä” tällä kertaa on puhumassa. Read More »

HY:ssä voi opiskella valtiotieteitä toisella ja kolmannella kotimaisella

Meillä valtsikassa voi toisiaan opiskella myös englanniksi ja ruåtsiksi. Vekkulia tässä on, että ruotsiksi voi opiskella toisaalla kandidaatin tutkinnon ja englanniksi taas toisella tavalla maisterivaiheen, mutta nämä eivät muodosta suinkaan yhtenäistä kokonaisuutta. Kas, näin se toimii: Read More »

Amatöörien puuhastelua Mediapäivillä

Whale slap

Suomen Journalistiliitto sponsoroi Mediapäiville tänäkin vuonna lauman opiskelijajäseniään. Tapahtuma oli nyt edellistä pienempi, mikä ei sikäli ollut paha asia, että jonottamista oli vähemmän ja oli helpompaa valita mitä kaventuneesta ohjelmakaaviosta haluaa poimia tarjottimelleen. Minua kiinnosti ennakkoon eniten tapahtuman vetonaulaksi hankittu, provokatiivisista web2.0-ilmiötä koskevista kommenteistaan tunnettu Andrew Keen. Read More »

Tulossa: Uusi kirjasto Kaisaniemeen ja ylioppilastalo Kamppiin

Keskustakampuksen hajanaiset laitos- ja tiedekuntakirjastot meinataan koota yhdeksi isoksi kirjastoksi Kaisaniemeen. Yliopisto on ostanut Kodin Anttilan tiloina metroaseman päällä nyt olevan talon, jossa aiemmin oli Pukevan tavaratalo. Jättiläiskirjastosta järjestetyn arkkitehdikilvan voitti Avaus-niminen ehdotus, jonka pohjakaavoja kävin Porthanian aulassa ihailemassa. Näyttää upealle, mutta nyt pitää vain olla rahaa ja pokkaa toteuttaa suunnitelmat kunnolla eikä puolivillaisesti. Read More »