Augmented Reality – Lisäketodellisuus

nakyva

Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen tiedekeskuspedagogiikan laitokselle on kertynyt poikkeuksellisen vahva osaaminen uusimman lisäketodellisuus – [“Augmented Reality”] teknologian ja sen sovellusten osalta. Tämä tietous perustuu liki kymmenen vuotta kestäneeseen EU-rahoitteeseen yhteistyöhön eurooppalaisten yliopistojen, tutkimuslaitosten, oppimisen tutkijoiden ja teknologiayrityksten kanssa. Uudenlaisten käyttöliittymien kehittämiselle on tarjoutunut erinomaisia mahdollisuuksia.

Näkymättömän tekeminen silmin havaittavaksi on ollut yksi ihmiskunnan kiehtovista haasteista (kaukoputki, mikroskooppi, röntgen, aivokuvannus, jne.). Lisäketodellisuuden avulla oppija näkee samanaikaisesti varsinaisen todellisuuden ja todellisuuteen lisättyjä visuaalisia elementtejä.

Hankkeissa periaatteena on ollut tiedekeskuksen vieminen kouluympäristöön. Tiedekeskuksissa esillä olevista laitteista on suunniteltu ja tehty koulukäyttöön soveltuvia pienoismalleja, jotka mahtuvat matkalaukkuun. Esimerkiksi pienoismalleilla esitetään lentokoneen siiven dynamiikkaa, valon käyttäytymistä, Dopplerin ilmiötä, kaksoikartiota sekä molekyylien liikettä. Myös uusia ilmiöitä ja sovellutuksia suunnitellaan.

Erityisesti seuraavat kolme hanketta ovat keskittyneet lisäketodellisuuden oppimiskäytön kehittämiseen:

Science Center to Go (SCTG) -hanke

NÄKYVÄ -hanke

TIKAS -hanke

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *