Uusi blogiosoite

Tikutuksen blogi on siirtynyt osoitteeseen http://tikutushanke.blogspot.com. Tervetuloa tutustumaan hankkeeseen!

Päijät-Hämeessä tikutetaan

ja pian tikkukonsepti lienee tunnettu maakunnan ulkopuolellakin. Yhden miehen ideasta rönsynnyt suuri innovaatio on otettu kentällä vastaan intoa puhkuen. Ai mikäkö innovaatio? Yksinkertaisuudessaan nerokas: tallennetaan muutaman euron usb-tikulle omat, terveyteen liittyvät perustiedot. Näin hoitohenkilökunnalla on akuuteissa tapauksissa väline, josta saavat selville potilaansa perustaudit, voimassaolevan lääkityksen, allergiat ja muita tärkeitä tietoja. Näin on terveystikku syntynyt. Jos on kiinnostunut oman terveytensä seurannasta ja edistämisestä, tikkuun voi tallentaa vaikkapa erilaisia riskitestejä ja/tai seurantataulukoita (esim. verenpaine, liikunta, verensokeri)

Toinen sovellus, muistelutikku: Tallennetaan tikulle omia muistoja, valokuvia, videopätkiä, tärkeitä tekstejä, musiikkia, ylipäänsä kaikenlaisia elämänhistoriallisia dokumentteja. Tikun sisältö on ainutlaatuinen ja sellaisenaan arvokas. Ja mitkä mahdollisuudet se tuokaan vaikkapa ikääntyneen ja tämän omaisten väliselle vuorovaikutukselle. Tai hoitohenkilökunnalle, joka saa kertaheitolla syväluotauksen potilaansa elämään.

On siis kyse yksinkertaisesta teknisestä apuvälineestä, joka ei korvaa ihmistä, vaan pikemminkin lisää vuorovaikutusta.

Kuten sanottu, intoa riittää. Hanke on vastikään käynnistynyt, mutta yhteistyökumppaneita (ks. sivupalkin linkit) ei ole ollut vaikeaa motivoida mukaan. Pikemminkin on käynyt niin, että meitä hanketyöntekijöitä on viety kuin pässiä narussa, kun ensimmäisiä pilotteja on ruvettu suunnittelemaan. Mutta näinhän sen pitää mennäkin; kenttätyöntekijät hyödyntävät uutta innovaatiota omista tarpeistaan lähtien, ja hanke kannustaa, tukee ja mahdollistaa.

Alkuperäisenä tavoitteenamme oli saada alkuvaiheessa käynnistettyä viitisen terveys- ja muistelutikkupilottia. Nyt on varmistunut, että vuodenvaihteen tienoolla käynnistyy ainakin 11 pilottia.

Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille. Hanketyöntekijänä on ilo olla näin vauhdikkaassa hankkeessa mukana!

Päivi Kuosmanen