Tutkijaäidin joulujälkiruoka: Luumukermahyytelö

 

Väliviikon keittiöaiheinen “kevennys” tässä niille tutkijanaisille ja -miehille, jotka eivät varsinaisena jouluna ehtineet leipoa tarpeeksi, niille, jotka viettävät joulua juliaanisen kalenterin mukaan, sekä niille jotka eivät joulupyhien ajankohdista niin piittaa. Ja niillekin, jotka jo joulua viettivät: Leipomisen aika ei liene ohi!

Tutkijaäidin joulujälkiruoka: Johanna Niemi esittelee

Lapsuuden jouluista on jäänyt mieleen mm. luumukermahyytelö, joka kuului isoäitini joulupöytään. Pari joulua sitten Erkki Tuomioja esitteli luumukermahyytelön reseptin omana jouluvinkkinään. Kuten isoäidilläni, resepti sisälsi kermavaahtoa, luumujen murskaamista ja erityisesti temppuilua liivatelehtien kanssa – tehtävä, johon en ole koskaan uskaltautunut. En löytänyt Tuomiojan blogia enää, mutta tässä linkki erääseen ohjeeseen, joka liikkuu samoilla linjoilla:

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/196110/Luumukermahyytel%C3%B6/

Luulen, että Tuomioja esitteli reseptinsä oppositiossa ollessaan. Siitä huolimatta ihmettelen, mistä hän löytää aikaa liivatteiden kanssa puuhaamiseen. Tutkijaäidin aika ja kärsivällisyys eivät liivatteisiin riitä. Onneksi olen jo vuosia sitten, omia joulutraditioita kehittäessäni jalostanut luumukermahyytelölle kiireisen tutkijaäidin aikatauluun sopivan ja joulustressiä ehkäisevän reseptin:

Luumukermahyytelö tutkijaäidin tapaan:

Tarvikkeet:

Pussillinen kivettömiä kuivattuja luumuja

½  purkkia luumuhilloa

1 purkki (2 dl) maitorahkaa

1 purkki (2 dl) kuohukermaa

Yleiskone

Valmistus: Murskaa luumut tehosekoittajassa mössöksi. Lisää maitorahka ja luumuhillo ja sekoita. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita mössö kermavaahdon sekaan. Jälkiruoka on valmis.

Ohje on kahdeksalle hengelle.