Mikä on promootio?

Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan XIII juhlallinen maisteri- ja tohtoripromootio juhlitaan 13.5. sekä 2.-4.6.2011.

“Promootio oli juhla, jossa tanssittiin hajalle kolme iltapukua neljässä illassa.” Maisteri Reetta Räty vuoden 2000 promootiosta.

Promootio on yliopistollisen opiskelun juhlava päätös, jossa maisterit ja tohtorit eli promovendit saavat oikeuden käyttää akateemisen arvon merkkejä. Näitä ovat maisterinsormus ja laakeriseppele sekä tohtorinhattu ja -miekka. Promootioon voivat osallistua kaikki valtiotieteellisestä tiedekunnasta valmistuneet maisterit ja tohtorit, joiden tutkinto on hyväksytty ennen aktipäivää.

Suomen ensimmäinen promootio järjestettiin Turun akatemian filosofisessa tiedekunnassa vuonna 1643. Promootioperinne on jatkunut Suomessa katkeamattomana koko yliopistohistorian ajan. Promootion juhlamenoissa perinteillä on erittäin tärkeä osa, vaikka promootio elää ja muuttuu ajan mukana.

Valtiotieteellisen tiedekunnan ensimmäinen promootio järjestettiin vuonna 1950. Promootioita järjestetään valtiotieteellisessä viiden tai kuuden vuoden välein – aina, kun on kulunut 50 vuotta aikaisemmasta promootiosta. Vuoden 2011 riemuvuosi on 1961. Edellisen kerran promootio järjestettiin tiedekunnassamme vuonna 2006.

Promovendit osallistuvat promootioon pääsääntöisesti puolisonsa tai muun seuralaisensa kanssa, joka on myös maisterin seppeleensitoja tai tohtorin miekanhioja. Seuralainen on promovendin daami/kavaljeeri päivällisillä ja osallistuu myös muihin juhlallisuuksiin. Promootioon voi osallistua myös ilman seuralaista. Tuolloin promootiotoimikunta vastaa maisteripromovendin maisteriseppeleen valmistamisesta ja yliairut tohtoripromovendin miekan hiomisesta.

Tervetuloa viettämään yhtä elämäsi ikimuistoisinta juhlaa!

Leave a Reply