Taiteilija valmisti Tiedekulmaan jättikäden

Tiedekulman sisustukseen valmistuu uusia elementtejä, kun kuvataitelija Bo Haglundin suunnittelema ja toteuttama jättikäsi on alkanut saada lopullisia muotojaan.

Tammesta sahatut istuiJättikäsi ja puuseppä Igor Sushanpallit eivät jää Tiedekulman ainoaksi mielenkiintoiseksi sisustuselementiksi, sillä päätilaan on valmistumassa Bo Haglundin 3,5 metriä korkea vanerista tehty jättikäsi. Teos sijoitetaan kevään ajaksi päätilan Fabianinkadun puoleiseen osaan, jossa se houkuttelee ihmisiä tutustumaan paremmin Tiedekulmaan.

– Kaikki lähti siitä, kun viestintäjohtaja Kirsti Lehmusto otti minuun yhteyttä, koska hän tahtoi tuoda Tiedekulmaan lavastajan näkemyksen. Tiedekulmassa esiteltäviä teemoja haluttiin nostaa kiinnostavalla tavalla esille. Lähtökohta oli siis sellainen, että teoksella haluttiin herättää ohikulkijoissa huomiota, Bo Haglund kertoo.

Alussa ideoita oli kuitenkin useampia, mutta lopulta suunnitelma jättikädestä vei voiton. Pari päivää ennen avajaisia Tiedekulmaan saapuva jättikäsi toivottaa vierailijat tervetulleeksi tutustumaan yliopiston tutkimukseen ja koulutukseen.

– Käsi tuli lopulta luontevasti, koska se sanoo ”moi”, tiivistää Haglund.

Bo HaglundJättikäden rakentaminen alkoi tammikuun alussa materiaalien hankinnoilla. Tästä lähtien monipuolisena taiteilijana tunnettu Haglund on työskennellyt Tiedekulman taideteoksen parissa yhteistyössä kroatialaisen puusepän Igor Sushan kanssa. Haglundin ja muun muassa Milanon huonekalutriennaalin näyttelyä rakentamassa olleen Sushan yhteistyö on jo tuttua aikaisemmilta vuosilta.

Taideteostaan fellinimäiseksi kutsunut Haglund näkee teoksen enemmän veistoksena kuin lavastuksena. Jättikäden tekemisen haasteena onkin ollut sen sovittaminen Tiedekulman näyttelyiden käyttöön. Jättikäden ideana on, että siinä oleviin aukkoihin nostetaan Tiedekulman teemojen rekvisiittaa. Ensimmäinen teema, Terveys & hyvinvointi, tuo jättikäteen muun muassa luurankoja, pääkalloja ja muuta havainnollistavaa materiaalia.

Jättikäden avulla tapahtuva teemojen dramatisointi ei ole kuitenkaan sen ainoa tehtävä, sillä sitä voidaan käyttää myös toiminnallisena välineenä erilaisissa tempauksissa kevään aikana. Syksyksi Tiedekulmaan saapuu Haglundin seuraava teos, jonka lopulliset suunnitelmat selkeytyvät vasta myöhemmin.

Mitä – jättikäden lisäksi – Helsingin designpääkaupunkivuosi tarkoittaa taiteilijalle?

– Lähinnä odotan uteliaisuudella, mitä vuosi tuo tullessaan. En toivo mielellään mitään yksittäisiä spektaakkeleita vaan kokonaisuuksia, Haglund päättää.

Teksti: Toni Rönni
Kuvat: Bo Haglund, ylimmässä kuvassa Igor Susha ja keskellä Bo Haglund

This entry was posted in Tiedekulma, World Design Capital Helsinki 2012. Bookmark the permalink.