Tiedekulmassa jatketaan ympäristöteemoilla

Kesäkuussa Aleksin ja Fabianinkadun kulman valtaavat kolme ajankohtaista ja mielenkiintoista teemaa, joissa tutkijat nostavat esille ilmastonmuutoksen, metsät ja hengittämämme ilman.

Globaali ilmastonmuutos

Ensimmäisenä kokonaisuutena 4. kesäkuuta käynnistyy Globaali ilmastonmuutos, jonka aikana Tiedekulmassa keskustellaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen perusteista ja kuriin laittamisesta, ilmastosta ja ihmisestä sekä meristä ja metsistä. Maailman ympäristöpäivänä, tiistaina 5.6., aiheina ovat muun muassa päästökauppa ja metsien kestävyys. Lisäksi tiistaina järjestetään suuri ilmastonmuutosilta, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin luonnon sopeutumisesta ja ilmastonmuutoksesta.

Ensimmäisen viikon aikana kuullaan tietoiskuja esimerkiksi tuulen kauneudesta, arjen ympäristöpolitiikasta ja hiilidioksidin biologisesta pumppauksesta meriin. Perjantaina 8.6. professori Atte Korhola käsittelee ilmastonmuutosta otsikolla ”Keskiajan helle ja lätkämaila”.

Anna metsän yllättää

Ilmastonmuutos-teeman jälkeen starttaa Anna metsän yllättää -viikko, jonka parissa Tiedekulmassa viihdytään 11.–15. kesäkuuta. Luvassa on puhetta muun muassa citykanien noususta ja tuhosta, valkoposkihanhien kaupunginvalloituksesta ja 3D-metsistä. Lisäksi maalataan kuvaa metsänomistajasta ja tutkijat kertovat metsien monista merkityksistä niin kansalaisten kuin kansanedustajien näkökulmasta. Torstaina 14.6. dosentti Teemu Hölttä ja tohtorikoulutettava Anna Lintunen kertovat Tiedekulman yleisölle, miten puu nostaa veden latvaan.

Hiilinielusta pienhiukkasiksi – ilma jota hengitämme

Kesäkuun viimeinen teema, Hiilinielusta pienhiukkasiksi – ilma jota hengitämme, käsittelee maa-ilmakehä -tutkimuksen huippuyksikön aihepiirejä ja suomalaisten merkittävää roolia kansainvälisessä ilmastonmuutostutkimuksessa. Lisäksi käsitellään ilmakehän mittaamista sekä esimerkiksi siihen liittyvää liiketoimintaa.

Maanantaina 18. kesäkuuta kuullaan tietoisku rikkihapon ihmeellisistä seikkailuista maailmanhistoriassa ja tiistaina pohditaan sitä, että onko kaupunki-ilman pienhiukkasia turvallista hengittää. Tiistaina akatemiaprofessori Markku Kulmala kertoo myös Suomen ilmastopolitiikasta tieteen näkökulmasta ja kysyy: ”Tuleeko jo liian kuuma?”.

Kesä- ja heinäkuun ajan Tiedekulman Kontti-galleriassa nähdään kuvataiteilija Terike Haapojan elämyksellinen ja interaktiivinen Hiilipuu, jonka hiilensidonta reagoi ympäristöolosuhteiden muutoksiin.

Edellä mainitut kolme teemaa näyttäytyvät Tiedekulmassa 4.–20.6. Katso tarkempi ohjelma alta:

Kesäkuun ohjelma »

This entry was posted in Tiedekulma. Bookmark the permalink.