Minä ja yliopistouudistus -blogi loppuu tänään.
Kiitos kaikille blogin kirjoittajille, kommentoijille ja lukijoille!

Uusi yliopisto aloittaa kevätlukukauden värikkäästi 18.-21.1.2009. Älä missaa oman kampuksesi spreijausta!

Tiedote 29.12.2009

Luovuus ja byrokratia sotivat yliopistoissa (bonusraita)

ennioJulkisuudessa on keskusteltu yhteiskuntaamme piinavasta taakasta: organisaatioiden liian hierarkkinen ja byrokraattinen hallintokulttuuri on ristiriidassa yhä tärkeämmäksi tulevan tarpeen olla luova (Isto Valtso, HS 6.12.). Luovuushan on nykyisin se voima, joka pyörittää taloutta. Read More »

Yliopistouudistus: vain aika näyttää!

ennioLöysin arkistojeni katkoista v. 2008 alussa kirjoittamani kolumni yliopistouudistuksesta. Pienin korjauksin se mielestäni sopii erinomaisesti tämän blogin loppukirjoitukseksi.
Yliopistouudistus on edistynyt vauhdilla tämän vuoden aikana: Eduskunta on hyväksynyt uusi yliopistolaki, yliopistot ovat järjestäytyneet työnantajina ja ovat valmistautumassa uuteen aikakauteen valtavalla hallinnollisella työllä. Suuret ja pienet yliopistot kääntyvät kukin kohti omia tavoitteita. Nyt on aika miettiä, miten tästä eteenpäin? Read More »

Helsingin yliopiston uusi hallitus: vahva, mutta demokraattinenko?

ennioOpetusministeriön vuonna 2007 käynnistämä yliopistouudistuksen todelliset vaikutukset yliopistoyhteisön kehitykseen ovat konkretisoitumassa. Yksi reformin keskeisimpiä, ja toki kiistellyimpiäkin, uudistuksia on ollut alusta alkaen on ollut alusta alkaen yliopistoyhteisön ulkopuolisten tahojen lisääminen päättäviin elimiin jopa enemmistön rooliin. Yliopistolaisten vastustuksen vuoksi opetusministeriö päätti kuitenkin pitää ulkopuoliset jäsenet vähemmistönä. Vahinko oli kuitenkin tapahtunut, sillä suunta oli jo näytetty: Helsingin yliopistossa suunnitelma toteutui. Read More »

Vihdoin tapahtuu jotain

null

Odotus on palkittu: yliopistolaki ja laki yliopistolain voimaanpanosta on vihdoin annettu ja valmistautuminen uuteen yliopistoon voi toden teolla alkaa. Monet saattavat lomailla vielä, mutta yliopistokollegio, johon myös minä kuulun, kokoontui eilen ja 50 jäsenestä 49 oli paikalla! Asia, eli hallituksen valitseminen uuteen yliopistoon, koetaan siis erittäin tärkeäksi. Kollegioon valitut edustajat haluavat tehdä työnsä hyvin ja suhtautuvat asiaan sen vaatimalla vakavuudella. Eilen kollegio päätti tulevan hallituksen jäsenmäärästä: jäseniä tulee 13, seitsemän yliopiston sisältä ja kuusi ulkopuolelta. Hallitukseen valittavista henkilöistä keskustellaan vielä tällä ja ensi viikolla. Vihdoin tapahtuu siis jotain konkreettista!

Tulevaisuudessa valtio keskittyy palveluiden järjestämiseen ja luopuu niiden tuottamisesta

ennioAikaisemmin kirjoitin, että meneillään oleva yliopistouudistus (ja samaan sarjaan kuluvat valtion tuottavuusohjelma, aluehallinnon uudistus ja osittain alueellistamisohjelma) ovat poliittisten valintojen tulos. Edellä mainittujen valintojen takana on kuitenkin pitkä maailmanlaajuinen talouspoliittinen tapahtumaketju.

Viimeisen maailmansodan jälkeen yksityinen sektori ja erityisesti suurteollisuus keskittyi massatuotantoon ja jälleenrakentamisen tarpeisiin. Read More »

Odotusta….

yvonneholm.jpgElämme mielenkiintoisia aikoja: on järjestetty mielenosoituksia yliopistolakia vastaan, on kirjoitettu puolesta ja vastaan sekä päivälehdissä, ammattilehdissä ja yliopiston omissa julkaisuvälineissä. Olo on vähän kuin tuuliviirillä, välillä joku argumentoi niin hyvin jotakin yksityiskohtaa vastaan, että on helppoa olla samaa mieltä ja joskus taas on aivan toisin päin! Read More »

Yliopistojen perustehtävä hukassa: kun tutkimus ajoi opetuksen ohi

ennioAikaisemmin kirjoitin, että opiskelijat eivät ole yliopistojen asiakkaita koska he eivät osallistu yliopistojen talouteen niin kauan kun opiskeluoikeus säilyy maassamme ilmaisena. Tämä väitteeni perustuu myös siihen, että yliopistojen perustehtävä on hukassa poliittisten valintojen välittömänä seurauksena.

Ensimmäisenä askelena kohti yksityistämistä, 1990-luvulla valtio asetti yliopistot tulosohjaukseen Read More »

Ruusu jokaiselle tiedekuntalaiselle!

kulonen_ulla-maija.jpgLupasin palata laitosrakenneuudistukseen. Konsistori teki keskiviikkona 18.3. päätöksen uudesta laitosrakenteesta kymmenen tiedekunnan osalta, joukossa humanistinen. Kuusitoista laitosta ja kaksi instituuttia järjestäytyvät neljäksi suurlaitokseksi. Lopputulos näyttää linjakkaalta ja tasapainoiselta.

Konsistorissa istuva kollega oli kuullut jonkun ihmetelleen sitä, että jopa humanistinen tiedekunta oli kyennyt tekemään asiasta yksimielisen ehdotuksen. En oikein tiennyt, pitäisikö tuosta olla harmissaan vai ylpeä. Harmissaan siksi, että humanisteilla näyttää olevan jotenkin eripurainen maine? Ylpeä siksi, että hajanaisuudestaan kuuluisa tiedekunta on saatu ns. ruotuun? Read More »

Mielenosoitukset eivät korjaa rikkinäistä lelua

ennioYliopistolaitoksen reformi on ollut vireillä ainakin vuodesta 2007. Se ei siis ole tänä vuonna ilmestynyt uusi asia. Pitkin uudistuksen valmistelua opiskelijat osallistuivat vaisusti keskusteluun, joka on ollut muutenkin aika vähäinen. Tämä opiskelijoiden heikko kiinnostus johtuu ehkä siitä, etteivät he ole yliopistojen asiakkaita, sillä he eivät osallistu yliopistojen talouteen (niin kauan, kun opiskelu säilyy lukukausimaksuttomana). Read More »