Tervetuloa näyttelyyn Helsinginkadulle!

Hankkeen näyttely avautuu 16.1.2019 Helsingin kaupungin työväenopistossa. Avajaisluento pidetään klo 17–18. Tällöin hankkeen tutkijat kertovat aineistosta ja siitä, miksi kielellisiä elämäkertoja tutkitaan. Luennon jälkeen Aulagalleriassa on näyttelyn avajaiset klo 18.

Louis on yksi valokuvatuista. Valokuva: Sakari Röyskö

Näyttelyssä on 29 valokuvaaja Sakari Röyskön ottamaa valokuvaa haastatelluista. Valokuvat päätettiin esittää erillisinä teoksina, ja niiden vieressä on noin 150 sanan teksti, joka kuvaa lyhyesti joitakin seikkoja kunkin kielellisestä elämäkerrasta. Louisin tiivistelmässä kerrotaan hänen kielellisistä kokemuksistaan esimerkiksi seuraavaa:

Louis toteaa ruotsin kielen käytön vähentyneen Helsingissä. Asiakaspalvelutilanteissa Louis aloittaa yleensä ruotsiksi, mutta joutuu usein vaihtamaan kielen suomeksi. ”Mä kuulen heti, et ei hän ymmärrä edes, mitä mä sanon, niin minä käännyn suomeks.”

Toinen esimerkki näyttelyssä esillä olevista on espoolainen Onni. Tässä katkelma hänen kielielämäkertaansa kuvaavasta tekstistä:

Onni on huomannut suomen kielen erilaisuuden esimerkiksi käydessään Jyväskylässä ystävänsä luona. Pidemmän vierailun aikana sikäläinen murre tarttuu: ”Sitä rupee iteki sanoo että mää ja sää.”

Valokuvien ja tiivistelmien lisäksi kaikkien nähtävillä on videokooste, joka täydentää kokonaisuutta. Videolta kuulee ja näkee katkelmia haastatteluista ja esillä on myös muutamia valokuvia. Videolla esiintyy 16 haastateltua. Näyttelyssä on siten esillä yhteensä 45 hankkeessa haastateltua.

Tervetuloa tutustumaan valokuviin, kielellisen elämäkerran tiivistelmiin ja ääninäytteisiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.