Blogipalvelu päivittyy WordPressin versioon 2.7 – Pikaopas käyttäjille

Blogipalvelu päivittyy maanantaina 11.5. WordPressin uuteen versioon 2.7. Päivitys tuo mukanaan sekä uusia ominaisuuksia että joitain muutoksia päivitysympäristön käyttöliittymään. Tässä pikaohjeessa käydään läpi merkittävimmät muutokset. Ohje on saatavilla myös tulostettavana PDF-dokumenttina.

Huom! Ohje on päivitteyy uuteen versioon 18.5.

Muutoksia käyttöliittymässä

Pieni versio

 1. Päivitysympäristön valikko on siirtynyt yläreunasta vasempaan laitaan.
 2. Omien blogien välillä voi siirtyä kohdasta Omat blogini, joka löytyy valikosta Ohjauspöydän alta.
 3. Hallitse-valikko on poistunut. Merkintöjä ja sivuja voi hallinnoida omista valikoistaan. Ladattaville tiedostoille on oma uusi Media-valikko.
 4. Omat käyttäjätiedot ja henkilökohtaiset asetukset löytyvät oikeasta ylänurkasta käyttäjän nimen takaa.
 5. Uusien merkintöjen ja sivujen tallennusnapit ovat siirtyneet editori-ikkunan alta oikeaan sivupalkkiin. Liitetiedostojen lataus löytyy nyt editorin päältä.

Joitain uusia ominaisuuksia

 • Ohjauspöytä on uusiutunut ja tarjoaa nyt hyödyllistä, ajankohtaista tietoa blogin tilasta sekä esim. blogipalvelun uusimmat uutiset.
 • Ohjauspöydältä löytyy myös minimalistinen julkaisulomake, QuickPress. Toiminnon avulla on mahdollista julkaista nopeasti pieniä, lyhyitä merkintöjä.
 • Merkinnöistä ja sivuista tallentuvat wikisivujen tapaan kaikki edeltävät versiot.
 • Tärkeät merkinnät on mahdollista kiinnittää pysyvästi blogin etusivulle.
 • Tiedostojen hallinta on uuden mediakirjaston ansioista huomattavasti aiempaa helpompaa. Mediakirjastoon voi myös ladata tiedostoja suoraan aloittamatta uutta merkintää.
 • Merkintöjen, sivujen ja kommenttien listauksissa on tarjolla pikamuokkaustoiminto, jolla keskeisimpiä tietoja voi muokata suoraan listanäkymässä.

Muita versiopäivitykseen liittyviä muutoksia

 • Käyttäjäoikeuksien lisääminen blogiin edellyttää nyt sähköpostiosoitteen sijaan käyttäjän tunnuksen antamista.
 • Avainsanojen käyttö ei enää edellytä lisäosaa. SimpleTags-lisäosan avulla merkinnöille annetut avainsanat ovat tallella, avainsanapilveä käyttäneiden tarvitsee ainoastaan määritellä avainsanalista sivupalkkiin uudestaan.
 • WordPress hyödyntää nyt käyttäjien ikoneina Gravatar-palveluun määriteltyjä kuvia. Gravatariin määritellyt käyttäjäkuvat näkyvät automaattisesti kommenteissa. Merkintöjen kirjoittajien kuvat saa aktivoitua käytetyn teeman asetuksista.
 • Audioblogger ja PodPress -lisäosat on poistettu käytöstä. Äänitiedostoja voi nyt liittää merkintöihin videoiden tapaan erillisellä, hakasulkuihin laitettavalla koodilla seuraavasti:
  [audio http://www.example.net/audiofile.mp3]
 • Teemoissa on joitain pieniä muutoksia. Esim. Research Universityn beta-version pienet puutteet korjautuvat versiopäivityksen myötä ja Sandbox-teemassa on pari uutta valmista tyyliä.
 • P2 on kokonaan uusi teema lyhyistä viesteistä koostuville mikroblogeille.

Tunnettuja ongelmia päivityksessä

 • Gooogle Analytics -lisäsosan asetukset ovat joissan blogeissa sekaisin. Asetukset voi kojata palauttamalla oletusarvot (“Reset Settings”) ja antamalla uudestaan käytetyn Analytics-tilin tunnus.

Lisätietoja

3 Replies to “Blogipalvelu päivittyy WordPressin versioon 2.7 – Pikaopas käyttäjille”

 1. Tuo P2 kuulostaa kiinnostavalta! Täytyypä tutkia tarkemmin kun tilanne on nyt niin levällään Twittereiden, Yammereiden ja Quaikujen osalta.

 2. Onkohan muut huomanneet mitään outoa kuvien liittämisessä postaukseen? Jos haluaa kuvaan marginaalia, niin tuntuu siltä, että kentät joihin reunaviiva, vasen ja oikea syötetään, ovat jotenkin vinksallaan (kuvan lisäyksen toinen välilehti). Ekaan ruutuun tuleva luku todella määrittää reunaviivan mutta vasen ja oikea marginaali ovat tainneet vaihtaa paikkaa.

Comments are closed.