VIIKKO 7: Oma kartta

Viimeisellä kurssikerralla teimme oman kartan omavalintaisista aineistoista. En suoraan keksinyt aihetta kartalleni, joten inspiroiduin mallikartasta ja päätin käyttää pohjana Yhdysvaltojen karttaa. Latasin osavaltioiden pohjakartan Yhdysvaltojen väestönlaskentatoimiston sivuilta (United States Census Bureau) ja aloin latailemaan erilaisia väestötietokantoja. Latasin CORGIS nimisestä github-repositoriosta Yhdysvaltojen väestönlaskentatoimiston luoman väestötietoaineiston (CORGIS Project, 2021) valmiiksi tiivistettynä ja jaettuna osavaltioiden perusteella. Alkuperäisenä ideana oli tehdä Yhdysvaltojen 2020-vuoden presidentinvaalien äänestystilastoista jonkinlainen esitys, mutta idea osoittautui hieman haastavaksi erilaisten vaalipiirien (esimerkiksi yhdessä osavaltiossa monta ‘districtiä’) ja valitsijamies-systeemin vuoksi. Päätin lopulta tehdä esityksen köyhyydestä ja murhatilastoista.

Ensimmäisen kartan tein oppitunnin aikana. Kohtasin ongelmia ensiksi käyttämäni rikosaineiston kanssa, joten latasin netistä toisen sen enempää tutkimatta. Kartan valmistumisen jälkeen osoittautui, että murhatilastot olivat vuodelta 1973, joten alla olevassa kartassa (Kuva 1) on esitettynä köyhyysrajan alapuolella olevat henkilöt 2010-luvulla sekä murhatilastot 1970-luvulta. Ympyröiden koot ovat myös hyvin samankaltaisia, joten eroja osavaltioiden välillä on vaikea erottaa. Esimerkiksi Länsi-Virginian ja Georgian murhat 100 000 ihmistä kohden eroavat noin 10:llä, mutta kartassa tätä ei huomaa niin hyvin kuin ehkä pitäisi.

Kuva 1: Köyhyys 2010-luvulla ja murhatilastot 1970-luvulla

Päätin yrittää uudelleen ensimmäisen rikosaineiston käyttöä. Aineisto oli samasta CORGIS-githubista ja aineiston tuottajat olivat Yhdysvaltain oikeusministeriö ja FBI. Alkuperäinen ongelma aineistossa oli se, että en saanut järkevästi joinattua sitä väestöaineistoon, sillä se sisälsi joka osavaltion tilastot 60 vuoden ajalta. En keksinyt nopeaa tapaa ratkaista ongelmaani, joten päätin lopulta tehdä virtuaalitason SQL-kyselyn avulla (Kuva 2).

Kuva 2: SQL-kysely virtuaalitason luomiseen

Joinasin virtuaalitason vielä alkuperäiseen pohjakarttaan ja loin uuden kartan. Ajantasaisen datan lisäksi uudessa versiossa ympyrädiagrammit erottaa toisistaan paremmin. Lopputuloksessa District of Columbiassa eli Washington D.C.:ssä oli helposti suurin murhien määrä, jonka voisi selittää sillä, että alue koostuu pelkästään yhdestä kaupungista, joissa ainakin Yhdysvalloissa murhamäärät ovat suurempia. Muuten köyhyydellä ja murhamäärillä on jonkinlainen korrelaatio, esimerkiksi etelävaltioissa. Vähäisen köyhyyden osavaltioissa (7,5 – 12) ympyrädiagrammit näyttävät myös olevan aika pieniä.

Kävin myös tarkastelemassa muiden tekemiä karttoja. Veeralla oli hyvin tehty kartta energiankulutuksesta ja energianlähteistä, jossa oli saatu kahden muuttujan kartta näyttämään hyvinkin selkeälukuiselta. Aten blogissa oli myös mielenkiintoinen esitys maailman huumekuolemista sekä tarkemmat kartat Euroopasta sekä Yhdysvalloista. Näitä karttoja katsellessani mietin, että omaa esitystapaani olisi voinut vielä hioa selkeämmäksi. Karttaa tehdessäni huomasin, kuinka vaikeaa monen muuttujan kartta on saada näyttämään hyvältä. Esimerkiksi pienet osavaltiot Koillis-Yhdysvalloissa sekoittuvat esityksessäni toisiinsa. Vielä jälkeenpäin ajateltuna niistä olisi voinut lisätä zoomatun kartan Alaskan ja Havaijin viereen.

Yhteenveto kurssista

Kurssin jälkeen tunnen osaavani QGISin käytön OK-tasolla ja osaan soveltaa opittuja asioita tarkoituksiini. Moniin toimenpiteisiin QGISIssä ei ole vain yhtä oikeaa tapaa jonka lisäksi Googlesta löytää helposti vastauksia ongelmiin. Ehkä QGISin käyttöä tärkeämpänä pidän sitä, että olen oppinut paljon siitä, miten karttoja yleisesti luodaan. Esimerkiksi erilaiset analyysit sekä karttojen visualisointi ovat asioita, joista en tiennyt paljoa ennen kurssia. Opetustapa oli mielestäni myös virkistävä, ja kuten ensimmäisessä postauksessani mainitsinkin, tämänkaltainen opetus olisi saattanut sopia myös aikaisemmin käymiini tietojenkäsittelytieteen opintoihin. Välillä on hyvä, että asiat opetetaan ns. kädestäpitäen, jonka jälkeen niitä voi alkaa soveltaa. Yleisesti kurssi oli mielestäni mielenkiintoinen ja opin todella paljon uutta.

Kiitos!

Linkit:

United States Census Bureau. 2018 States. Viitattu 7.3.2024. https://www.census.gov/geographies/mapping-files/time-series/geo/carto-boundary-file.html

CORGIS Project. State Demographics. United States Census Bureau. Luotu 5.11.2021. Viitattu 7.3.2024. https://corgis-edu.github.io/corgis/csv/state_demographics/

CORGIS Project. State Crime. U.S. Department of Justice & FBI. Luotu 19.10.2021. Viitattu 7.3.2024. https://corgis-edu.github.io/corgis/csv/state_crime/

Ala-Heikkilä, V. Viikko 7: Oma karttaprojekti. Viitattu 7.3.2024. https://blogs.helsinki.fi/veeraala/

Nevala, A.  Kartta vapaavalintaisesta aiheesta. Viitattu 7.3.2024. https://blogs.helsinki.fi/nevalatt/

One Reply to “VIIKKO 7: Oma kartta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *