VIIKKO 1: QGIS:n perusteiden harjoittelua

Kurssin ensimmäisellä viikolla harjoittelimme QGIS-ohjelman käyttöä. Olin käyttänyt ohjelmaa muutaman kerran Johdatus geoinformatiikkaan maantieteessä-kurssilla, mutta yleisesti se ei ollut kovin tuttu. Luennolla käytiin kuitenkin mukavasti QGIS:n perusasioita läpi vaihe vaiheelta ja pääsin hyvin alkuun. Kertasimme myös oleellisia paikkatietoon liittyviä käsitteitä ja asioita, kuten vektori- ja rasteriaineistoja sekä ominaisuustietoja. Erilaistet tiedostotyypit oli myös hyvä käydä läpi, sillä en itse ole ainakaan muualla törmännyt esimerkiksi Shapefileihin.

Itämeren typpipäästöt valtioittain

QGIS:iin tutustuminen aloitettiin Itämerta ympäröivien valtioiden typpipäästöjen visualisoinnilla. Harjoitus tehtiin opettajan johdolla, josta oli paljon apua QGIS:n toiminnan ymmärtämisessä. En ole ikinä ennen ollut luennolla, jossa myös itse tehdään asioita opetuksen mukana ja mietinkin, että tämä tyyli olisi voinut olla hyödyllinen joillain käymilläni tietojenkäsittelytieteen kursseilla. 😀 Harjoituksen jälkeen ainakin itselleni jäi fiilis, että osaan käsitellä valmiita aineistoja perustasolla.

Itse harjoituksen lopputulos on mielestäni ihan onnistunut (Kuva 1), toki visuaalista puolta, esim. värimaailmaa voi aina muokata paremmaksi. Nyt karttaa katsoessani poistaisin ehkä syvyyskäyrät kartasta, sillä ne eivät tuo erityistä lisäarvoa karttaan sekä lisäisin valtioiden nimet niiden kohdalle selkeyden vuoksi. Muistin lisänneeni neljännen kategorian karttaan, mutta näköjään niitä on vain kolme, toisaalta tässä kartassa kolmekin kategoriaa riittää mielestäni ihan hyvin. Karttaa vilkaisemalla saa hyvän käsityksen Itämeren suurimmista saastuttajista. Luin myös Taikan blogista hyvän pointin punavihervärisokeudesta, joten tässä kartassa vihertävän Muut valtiot-kategorian sijaan olisin voinut käyttää esimerkiksi harmaata.

Kuva 1: Itämeren typpipäästöjen prosenttiosuudet valtioittain

Yli 64-vuotiaiden osuus Suomen kunnissa

Toisena harjoituksena tarkastelin Suomen kunnat-karttaa ja sen muuttujia. Päädyin tekemään kartan yli 64-vuotiaiden osuuksista Suomen kunnissa (Kuva 2). Kartan teko onnistui aika helposti Itämeri-kartan jälkeen. Tämäkin kartta on mielestäni onnistunut ja selkeälukuinen. Siitä huomaa, että kaupunkialueilla vanhempien ihmisten määrä on suhteessa pienempi kuin harvemmin asutuilla seuduilla. Esimerkiksi itäisessä Suomessa yli 64-vuotiaiden määrä on suhteessa suurempi. En äkkiä löytänyt blogia, jossa olisi samanaiheinen kartta, joten en päässyt vertailemaan ratkaisuani. Kartassani on viisi luokkaa, joiden välit ovat yhtäläiset. Punainen väri sopii karttaan mielestäni hyvin, sillä työvoiman kaikkoaminen harvaan asutuilta alueilta voidaan nähdä negatiivisena ilmiönä.

Kuva 2: Yli 64-vuotiaiden prosenttiosuudet Suomen kunnissa

Lähteet

Jaakkola, Taika. (17.1.2024). QGIS for dummies ja karttojen laatimisen perusteita. Taikamatkalla GIS-velhoksi. Viitattu 23.1.2024. https://blogs.helsinki.fi/jztaika/2024/01/17/qgis-for-dummies-ja-karttojen-laatimisen-perusteita/ 

One Reply to “VIIKKO 1: QGIS:n perusteiden harjoittelua”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *