viikko2

Keskiviikon 26.1. tunnilla vertailtiin eri projektioita ja niiden tuomia vääristymiä Suomen pinta-aloissa. Tunti oli pitkälti lisää QGIS ohjelman käytön opettelua ja suurimmaksi osaksi uusia asioita. Tärkeää oli mielestäni se, että pohdimme vierustovereiden kanssa yhdessä asioita ja autoimme toisiamme. Se auttoi näkemään asian monipuolisemmin, koska silloin työskentely ei ollut vain toistamista opettajan perässä.

Hankalalta tuntui heti kun tippui yhden tai useamman vaiheen jälkeen opettajasta. Sitten oli oikeastaan vain kiire löytää oikea kohta ja oppiminen siirtyi taka-alalle. Minulla ja luokassa kuuluvan sorinan perusteella monella muullakin jäi vähän hämärän peittoon se, että mitä tässä tehtävässä tehtiin teknisten seikkojen ulkopuolella. Vasta tässä kirjoittaessa alkaa kokonaisuus muodostumaan.

Kuvissa 1, 2 ja 3 on koropleettikarttoja. Niissä jokaisessa ilmiö voimistuu pohjoista kohti eli pinta-alat vääristyvät sitä enemmän. “Kun käytetään Mercadorin projektiota, Suomen pohjoisosat kasvavat merkittävästi. Tämä näkyy myös mittaustuloksissa.” Raki, E. Värejä olisin voinut harkita enemmän, jotta ne olisivat olleet enemmän yhtenäiset. Nyt ensimmäisessä kuvassa suurimmat arvot ovat punaisella ja pienimmät sinisellä, kuvassa 2 sinisellä on kuitenkin suurimmat arvot.


Kuva 1, Robinsonin projektio suhteessa ESRI-TM35FIN projektioon.


Kuva 2, Mercatorin projektio suhteessa ESRI-TM35FIN projektioon.


Kuva 3, Winkelin projektio suhteessa ESRI-TM35FIN projektioon.

Lähteet: Raki, Eeva. Kurssikerta 2: Aineistojen pyörteissä, Oppimassa geoinformatiikkaa
(lainattu 26.1.2022) https://blogs.helsinki.fi/eevaraki/

One Reply to “viikko2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *