Vecka 1

Under den första kurstillfället i kursen geoinformatikan menetelmät bekantade vi oss med programmet QGIS. Med programmet kan man skapa, editera och visualisera geospatial information. Jag hade bekantat mig med QGIS på en tidigare kurs så jag kunde grunderna av programmet.

Kväveutsläpp i Östersjön 

Kursens första uppgift var att laga en tematisk karta över kväveutsläppen i Östersjön. Kartan gjordes under fredagens lektion genom att följa föreläsaren Arttu Paarlahtis instruktioner. Stegvis importerade vi datan och editerade den tills kartan visade statistiken på ett logiskt sätt. Det svåraste steget för mig var att editera attributtabellen för “administrative boundaries”. Detta steg behövdes för att kunna visualisera kväveutsläppen. Resultatet är en kloropleth karta som kan ses nedan. Mängden kväveutsläpp per land kan ses som mörknande nyanser av rött.

Bild 1. Karta över andelen kväveutsläpp per land

Kartan visar att Polen släpper ut mest kväve i Östersjön. Estlands kväveutsläpp är minst. Jag tycker att resultatet är tydligt eftersom kloropleth kartor är lätta att tolka. Man ser tydligt att Polens kväveutsläpp är störst eftersom dess nyans av röd är mörkast. I övre vänstra hörnet finns kartans legend vilket visar bland annat andelen kväveutsläpp per land. Här gjorde jag ett fel med min karta som jag märkte flera dagar efter att jag gjort den.  Jag glömde att ändra titeln för kloropleth indelningen. Jag fixade problemet med att täcka över misstaget och skriva den korekta titeln i ritprogrammet CorelDRAW. Resultataet är inte perfekt men jag är ändå nöjd med min karta.

Procentuella andelen svenskspråkiga enligt kommuner 

Till nästa lagade jag en karta på egen hand. Kartan (bild 2) är en temakarta över kommunerna i Finland. Man kunde fritt välja vad man ville att sin karta skulle visa baserat på databasen. Jag valde andelen svenskspråkiga per kommun. Enligt mig är programmet QGIS lite svår att förstå på egenhand och jag behövde hjälp av mina vänner för att göra hemuppgiften. Förstås lärde jag mig mycket eftersom det var svårt för mig och uppgiften krävde mycket tänkande. Jag är nöjd med resultatet. Kartan är lätt att begripa och visar tydligt kommunerna med mest svenskspråkiga talare. Likande förra kartan glömde jag att byta titeln på legenden till något logiskt. Jag fixade problemet på samma sätt som den förra kartan.

Bild 2. Andelen svenskspråkiga per kommun