Vecka 3

Sammanfogning av data

Veckans föreläsning och uppgift gick ut på att vidare bekanta sig med QGIS programmets funktioner. Vi använde nya verktug för att kominera lager och databaser. Under föreläsningen skapade vi kartan som syns på bild 1. Kartan visar Afrikas dimant och oljeresurser samt konflikter. Resultatet är inte vad jag hade förväntat mig eftersom jag hade antagit att viktiga resurser betyder mera konflikter för ett område. Konflikterna är koncentrerade i mitten av landet som ett bälte. Oljeresurser finns i norra delen av kontinenten medan dimaterna bryts i södra och västra delarna.

Bild 1. Diamanter, olja och konflikter i Afrika

För att skapa kartan användes “join” funktionen vilket sammanfogade data till samma attributtabell. Man skulle också editera attributtabellen för det sammanfogade lagret. Jag glömde att laga en titel till kartans legend men annors är jag nöjd med min karta.

Finlands Översvämningsindex

Som hemläxa lagade jag en karta över Finland översvämningsindex (bild 2). Jag borde ha kunnat laga kartan på egen hand baserat på vad jag lärt mig under föreläsningen. Det var ändå svårt för mig att laga kartan. Jag fick hjälp av min vän Stella som visade hur attributtabellen skulle sättas ihop. Min karta är långt ifrån perfekt. “Utrinningsimråden” delen av legenden är fel, där borde stå översvämmningsindex. Pajdiagrammen ser bättre ut då de är olika storlekar så som de på de flesta av mina kurskamraters kartor. Min karta ser lite råddig ut men jag är nöjd med färgerna.

Bild 2. Finland översvämningsindex och sjörikhet

Källa:

G# lentamente – Geoinformatiikan menetelmät 1 / GIS-metoder 1 (helsinki.fi)

One Reply to “Vecka 3”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *