Vecka 4

Denna veckas tema var raster och tematiska kartor. Under de förra uppgifterna har vi använt oss av material i vektor format. Nu fick vi importera rastermaterial istället. Nytt för vecka fyra var också skapandet av en tematisk karta med ett rutnät.

Uppgiften under föreläsningen var att skapa en tematisk karta med ett rutnät. När jag skapade kartan var jag tvingad att “trust the process”. Rutnätet var en solid fyrkant och det såg väldigt fel ut. Förstås genom att följa Arttu Paarlahtis instruktioner lyckades jag skapa en snygg karta. Jag hade förväntat mig att det skulle finnas ett enklare sätt att skapa en tematisk karta med rutnät. Det var enkelt att skapa tematiska kartor under de tidigare kurstillfällena och denna hade många steg och det hela var ganska komplicerat.

Min första karta som jag lagade under föreläsningen visade totala antalet svenskspråkiga i Helsingfors. Problemet med kartan är att den visar flest svenskspråkiga i centrum eftersom där bor majoriteten människor. För att förbättra kartan blev vår hemläxa att skapa en liknande karta, men en som visar den procentuella andelen svenskspråkiga. Den tematiska kartan (bild 1) visar just det.

Bild 1. tematisk karta över andelen svenskspråkiga i Helsingfors

Senare under kurstillfället utforskade vi rasterformaterat material. Vi importerade en grundkarta över Pornainen som saknade höjdkurvor. Målet med kartan var att skapa höjdkurvor och bekanta oss med några funktioner i QGIS för nästa veckas kurstillfälle. För att skapa höjdkurvorna använde vi terrängskuggning och funktionen contours. Vi digitaliserade också vägarna och byggnaderna innanför ett avgränsat område. Detta kändes bekant då vi redan digitaliserade en grundkarta på förra GIS kursen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *