Vecka 5

Denna vecka fick vi jobba mycket självständigt vilket skrämde mig lite. Hittills har det känts som att jag inte riktigt begripit allt som vi har gjort under lektionerna. Som tur är gick vi igenom de centrala verktygen för dagens uppgifter tillsammans.

Denna vecka läkte vi med buffer verktyget. En bufferzon låter en granska exakta områden runt ett visst vekttor objekt. Vi fick tre uppgifter som skulle göras på egen hand. Jag jobbade tillsammans med Lisa på den första uppgiften. Uppgiften kännes lätt då vi kunde hjälpa varandra! Resultaten för varje uppgift finns längst nere i en tabell i detta blogginlägg.

Den första uppgiften gick ut på att skapa en buffertzon för Helsingfors-Malm (bild 1) och Vanda flygplats (bild 2). Med hjälp av bufferten Kunde vi se hur många människor som bor inom en och två kilometers område av Helsingfors-Malms flygplats. Databasen som vi använde gav oss också möjlighet att se hur många hus innanför buffertzonen var byggda efter 1936, året som flygplatsen öppnades för allmänheten.

Bild 1. Helsingfors-Malm flygplats         Bild 2. Vanda flygplats

Med hjälp av statistics panel kunde vi kolla hur många som bor i bullerzoner runt Vandas flygplats. Vi granskade också hur många personer som skulle bli utsatta för minst 60dB i Dickursby om flygplanen flög samma rutt som de gjorde år 2002*.

Till den sista uppgiften skulle vi välja en av tre olika möjligheter. Jag valde att granska behoven av en skoldistrikt i Helsingfors. Vid det här laget var jag väl bekantad med buffer verktyget, hur man räknar ihop data i attributtabellen och använder statistics panel. Uppgiften gick ganska lätt att göra för mig.

Källor:

Lisas blogg – En blogg på svenska (helsinki.fi)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *