Vecka 7

Under sista kurstillfället var målet att själv söka material till en karta. Kartans tema var helt frivilligt. Det kändes ganska överväldigande att måsta hitta data själv, speciellt utan någon riktning. Jag bestämde att börja med att kolla igenom Natural Earth. Deras nätsida erbjuder kartor på olika skalor. Jag laddade ner deras världskarta samt administrativa gränser.

Sedan var det dags att söka efter någon data till min karta. Jag sökte länge igenom Eurostats databaser. Eurostat erbjuder gratis statistik och data över Europa. Jag laddade först ner ekologisk agrikultur men hade problem med att kombinera databasen med världskartan. Sedan laddade jag ner en databas över växthusgasutsläpp. Denna databas visade sig vara lika svår att kombinera som den förra med det gav mig idén att basera min karta runt utsläpp.

Jag bestämde mig att fokusera på utsläpp på en global skala. På nätsidan Our World in Data hittade jag många klimatrelaterade databaser. Our World in Data har som mål att göra statisktik över globala problem så åtkomlig som möjligt. På deras sidor hittade jag en databas över var i världen människor har de största utsläppen från att flyga. Databasen visar koldioxidutsläpp per capita från flyg som avgår och anländer i samma land. Efter att jag hade laddat ner databasen och kombinera den med världskartan kategoriserade jag datan.

Bild 1. Koldioxidutsläpp från flygtrafik (per capita)

Det finns ett visst antal länder som saknar data. Speciellt i centrala Afrika och Latinamerika saknas data över koldioxidutsläpp. Utsläpp från inrikesflyg är lätt för industriländer att spåra men kan vara för svårt för ett utvecklande land. Jag kunde ha försökt laga en mera kreativ karta men jag är ändå nöjd med min karta. Jag tycker att den representerar mycket av vad jag har lärt mig under kursens gång.

Källor:

Where in the world do people have the highest CO2 emissions from flying? – Our World in Data

Database – Eurostat (europa.eu)

Natural Earth – Free vector and raster map data at 1:10m, 1:50m, and 1:110m scales (naturalearthdata.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *