Seitsemäs kurssikerta

Viimeinen kurssikerta tarjosi varmasti kaikille haasteita, sillä tarkoituksena oli luoda itseään kiinnostavasta aiheesta kartta, johon on myös itse kerännyt datan. Löysin ystäväni Emman vinkistä hyvän sivuston, Natural Earth Data, josta löysin muutamia hyviä ja itseäni kiinnostavia aineistoja käytettäväksi karttaani. Kurssikerralla kävi kuitenkin ilmi, että en keksinyt niistä oikein mitään analysoitavaa. Tästä alkoikin tuskainen (ja pitkä)  matka valmiiseen karttaan ja siihen tarvittaviin aineistoihin.

The last dance

Lopulta päädyin tekemään kartan Euroopan asukkaista ja Euroopassa sijaitsevista asutuskeskittymistä. Asutuskeskittymä-datan löysin vaivattomasti aikaisemmin mainitulta sivustolta ja myös pohjakartan luomalleni kartalle. Vaikeudet alkoivatkin tässä kohtaa. Löysin hyvää dataa maailman väestöstä, mutta sitä oli äärimmäisen hankala tuoda hyvässä muodossa QGIS-ohjelmaan. Aineisto oli CSV-muodossa, mikä on kurssin aikaisemmilta kerroilta tuttu, mutta jostain syystä se ei halunnut aluksi suostua yhteistyöhön. Aineisto oli selkeästi löydettävissä The World Bank -sivustolta. Ystäväni Veera kuitenkin osasi auttaa aineiston kanssa ja pääsin eteenpäin. Käytin Join-toimintoa, jolla yhdistin pohjakartan valtiot ja valtioiden väkiluvut pohjakarttaan. Osa luvuista kuitenkin hävisi tässä vaiheessa, eli osan valtioiden väestönluvut jäivät uupumaan. Yritimme Artun kanssa saada niitä takaisin, mutta tuloksetta.

Tämän jälkeen aloin muokkaamaan karttaa visuaalisesti kivaan muotoon. Jouduin hieman muokkaamaan luokkia erilaiseen muotoon, jotta kartan sanoma tulisi selväksi. Alussa kartta näytti siltä, että Suomessa ja osassa keski-Euroopan väkirikkaissa valtioissa olisi melkein saman verran asukkaita. Halusin karttaan selvät erot valtioiden välille. Jaoin luvut viiteen luokkaan. Sain kartasta fiksun näköisen ja asia kävi selväksi joka oli voitto tälle kerralle.

 

Kuva 1. Euroopan asukkaat ja asukaskeskittymät esitettynä kartalla

Kuvassa 1. nähdään valmis karttaesitys. Olen melkein tyytyväinen lopputulokseen, mutta itseäni hieman jäi häiritsemään esimerkiksi Venäjän ja Turkin väestön puuttuvat tiedot. Kartalta on kuitenkin helposti nähtävissä, missä iso osa Euroopan väestöstä asuu ja on keskittynyt. Islanti myös erottuu selkeästi sen vähäisellä asutuksella. Suuret kaupungit kuten Espanjan pääkaupunki Madrid ja Ranskan pääkaupunki Pariisi loistavat kartalta niiden suuren asukasmäärän vuoksi. Asutuskeskittymät sijoittuvat niihin kohtiin, missä ajattelinkin niiden sijaitsevan. Suomessa ja muissa pohjoismaissa niitä on vähemmän ja Keski-Euroopan valtioissa runsaasti.

Kurssi on nyt tullut päätökseen ja tuntuu, että opin paljon lisää geoinformatiikasta ja QGIS-ohjelman käytöstä. Tosin, tajusin myös sen ettei geoinformatiikka välttämättä ole minua varten. Koen kuitenkin hallitsevan melkein kaikki perustoiminnot ja osaan työskennellä niillä. Osa työvälineistä jäi kuitenkin hieman pimentään ja osa asioista ehtinyt unohtuakkin kurssin aikana. Kurssi oli ajoittain haastava ja hermoja raastava, mutta kaikesta onnäköjään selvitty.

 

Lähteet:

The World Bank. Data. Viitattu 1.3.2024 Saatavilla: https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL?view=map

Natural Earth Data. Viitattu 1.3.2024. Saatavilla: https://www.naturalearthdata.com/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *