Lentokenttä ja uima-allas

Moikkelis! Tällä viikolla harjoittelimme QGIS:n käyttöä lähinnä itsenäisesti. Alkuun vähän jännitti, että mitäköhän tästä taas tulee, mutta loppujen lopuksi onnistuin kuin onnistuinkin tehtävissä varsin mallikkaasti. Uima-altaiden kanssa tuli kyllä ongelmia, mutta onneksi Ilarilla oli vastaus kaikkeen.

Tämän viikon tehtävien teossa minulla meni uskomattoman paljon aikaa. Hyvä puoli siinä on kuitenkin se, että viimein tunnen hallitsevani QGIS:n työkaluja ja osaan ratkaista jopa pieniä paikkaitiedollisia ongelmia. Koropleettikartat luonnistuvat ja tällä kertaa onnistuin tekemään sen histogramminkin, jonka kanssa viimeksi tuskailin monta tuntia tuloksetta. Osaan jo valita Select features– toiminnolla kohteita ja tehdä niistä päätelmiä Statistics- paneelissa ja atribuuttitaulukossa. Kaikenmoisia eri piste, viiva ja alueaineistoja osaan käsitellä melko hyvin ja osaan myös piirtää niitä lisää kartalle.

Tämän viikon tehtävissä hyvin tutuksi tulivat myös Join attributes- toiminnot, joiden avulla pystyn yhdistämään ja käsittelemään aineistoja. Myös bufferointa käytin ja se vaikuttaa varsin hyödylliseltä työkalulta tulevaisuuttakin ajatellen. Sillä voidaan juuri laskea meluhaittojen vaikutusalueita tai vaikka esimerkiksi pelloille suojavyöhykkeitä tai muuta mukavaa.

QGIS:n käyttäminen alkaa tuntua jo varsin mukavalta. Ainakin silloin, kun hommat rullaavat ja tiedän mitä olen tekemässä. Vaikeuksia toki tulee vielä varsin usein eteen, kuten tälläkin viikolla. Kaksi eri tasoa eivät nimittäin yhdistyneet ja siinä alkoi taas jo hermo mennä, kun jäin taas umpikujaan, enkä tiennyt mitä tehdä. Juuri kun olin luovuttamassa ja heittämässä tietokoneeni päin seinää Ilarin viesti saapui Whatsapp-ryhmäämme kuin pelastava enkeli konsanaan ja pelasti päiväni. Täytyi asetuksissa tehdä jottain hackerihommia nimittäin ennen kuin ne tasot sai yhdistettyä ja johan alkoivat hommat taas rullaamaan.

Toisenkin ongelman kohtasin, kun en osannut laittaa uima-altaiden lukumäärän lukuarvoa pylväiden viereen, mutta onneksi Lotalla oli sama ongelma, johon hän kysyi ryhmässä apua ja Ilarilla oli tähänkin ratkaisu. Suuret kiitokset heille siis <3.

Loppujen lopuksi sain aivan uskomattoman upeasti kaikki tehtävät valmiiksi ja tässä niistä kuva

Tässä myös hieno karttani uima-altaista

 

Lähteet:

Ilari Leino (22.2.2021) https://blogs.helsinki.fi/ilarilei/

Lotta Mattila (22.22021) https://blogs.helsinki.fi/lottmatt/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *