Maanjäristykset maailmankartalla

Hei taas! Tämän viikon luennon aikana kävimme ulkona reippailemassa ja keräämässä omia paikkatietoaineistoja Epicollect5 sovelluksella. Tarkoituksena oli merkitä sijaintiin perustuvaa tietoa lähialueiden viihtyvyydest ja turvallisuudesta. Puhelimeen ladattava sovellus löysi suoraan sijaintini koordinaatit ja merkitsin enää asteikolla 1-5 omat mielipiteeni esitettyihin kysymyksiin. Tehtävä oli oikein mukava, mutta sai kyllä pohtimaan tällaisilla tavoilla kerätyn tiedon luotettavuutta.

Ulkoilun jälkeen tein muutaman kartan, joihin toin dataa Northern California Earthquake Data Centerin ja NOAA:n (National Centers For Environmental Information) sivuilta. Rasterimuotoisen maailmankartan päälle toin ensin tulivuoret.

Kartasta tuli mielestäni varsin kuvaava ja tulivuoret erottaa siitä selvästi. Jos olisin opettaja voisin varsin hyvin esitellä tätä karttaa luokassa. Tulivuoriaineiston tuonnissa oli kyllä hieman ongelmia, mutta viidennen tekemäni tietokannan ja QGIS:n valintojen säätämisen jälkeen sain ne viimein kartalle oikein. Pistetietokannoissa on hyvin tarkkaa, että jokainen sarake ja merkki näkyy ja on valittu oikein.

Tein myös kartan yli 5,5 magnitudin maanjäristyksistä vuodesta 2002. Sekin on mielestäni varsin mallikas ja informatiivinen. Tästä näkyy hyvin mannerlaattojen rajat, sillä maanjäristyksiä tosiaan niillä aluein paljon tapahtuu.

Tässä vielä Tyynenmeren rannikon maanjäristyksiä ja tulivuoria. Ne aivan selvästi ryhmittyvät yhteen mannerlaattojen saumakohtiin ja esiintyvät ryppäissä. Erkin blogissa oli hyvää tietoa maanjäristyksistä ja varsin hyvin tehdyt kartatkin ja jopa kuva kalderasta!

https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/plate-boundaries/

Tässä vielä National Geographicin kuva mannerlaattojen rajoista. Kuvia vertaillessa näkee selvästi maanjäristyksien ja tulivuorten sijaitsevan suurimmaksi osin mannerlaattojen saumakohdissa. Tämä johtuu siitä, että siellä mannerlaatat törmäävät ja liikkuvat toistensa päälle ja alle. 

Lähteet:
Erkki Järvinen (26.2.2021) https://blogs.helsinki.fi/erkkijar/
https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/plate-boundaries/ (26.2.2021)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *