2. viikko

Tämän viikon aiheena olivat projektiot sekä paikkatietoainestojen lähteet ja rajapinnat, joista aineistoja on saatavilla. Viime vuonna rajapintojen käsitteen ja käytön ymmärtäminen muuttivat käsitystäni QGIS-ohjelmasta ja paikkatieto-ohjelmistoista ylipäätään. Siihen asti oli tuntunut työläältä jatkuvasti latailla aineistoja, ja oli helpottavaa tietää niitä olevan saatavilla myös helpommin ja nopeammin. Rajapintojen käyttäminen on minulle nyt jo tuttua ja helppoa, tosin turhautumista aiheuttaa toisinaan toimimattomat rajapinnat ja niiden muuttuvat osoitteet. Etenkin Lipas-rajapinnan kanssa on ollut paljon haasteita (myös palvelun tarjoajalla itsellään), enkä nytkään saanut sitä lainkaan toimimaan. Haasteista huolimatta rajapinnat tekevät minulle työskentelystä paikkatiedon kanssa helpompaa ja mutkattomampaa.

Koordinaattijärjestelmien ja karttaprojektioiden hahmottaminen puolestaan tuntuu minusta edelleen hieman vaikealle. Huomasin myös näistä tehtävien karttojen aiheen kiinnostavan minua aika vähän, enkä siksi ollut yhtä motivoitunut tekemään niitä kuin edellisen viikon koropleettikarttoja typpipäästöistä ja Suomen kunnista. Yritin näiden kohdalla jälleen yhdistää kahta karttaa yhdeksi kuvaksi tässä lainkaan onnistumatta. Kuva olisi mahdollistanut karttaprojektioiden samankaltaisten vääristymien yhteyden hahmottamisen, mutta päätin jättää yrittämisen lyhyeen ja säästää voimiani muuhun.

Kuva 1 Mercator-projektion vääristymä laskettuna vertaamalla TM35-projektion pinta-aloihin kunnittain.

Mercatorin projektion pinta-aloja TM35-projektioon verratessa (kuva 1) on havaittavissa Mercatorin projektion vääristymän olevan pienin Suomen eteläisimmissä kunnissa ja suurenevan pohjoiseen päin mentäessä. Kaikkein suurin vääristymä on Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella ja puolestaan pienin eteläisimmässä kunnassa Hangossa. Mercatorin projektio on sitä epätarkempi, mitä pohjoisemmaksi mennään.

Vaikka karttaprojektiot ja koordinaatistot eivät olekaan minulle kiinnostavinta paikkatiedossa, harjoituksissa tehtyjä mittauksia ja vääristymäkarttoja vertailemalla paljastuu kuitenkin taas kerran niiden merkitys. Sillä, miten ja missä muodossa tietoa esitetään on merkitystä. Virva Lehmusvaaran lailla minua kiinnostaisi karttaprojektioiden vaikutukset maailmankuviin ja käsityksiin eri alueista.

Lähteet

Lehmusvaara, V. (26.1.2024) Vääristynyt maailma. Virgistävä kurssiblogi. Viitattu 30.1.2024. https://blogs.helsinki.fi/lehmusva/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *