Vihdoinkin valmis

Moikka,

Viimeisellä kurssikerralla saimme vapaat kädet oman kartan tekemiseen. Itse kartan tekemiseen ei mennyt kovinkaan paljon aikaa, sen sijaan sen suunnitteluun ja tiedostojen siivoamiseen meni sitäkin enemmän :D. Opiskelen biologian lisäksi toisena pääaineena farmasiaa, ja kurssikerralla sommittelin aiheekseni jotain lääkkeisiin tai sairauksiin liittyvää. Toista muuttujaa oli hankala löytää ja mietinkin aiheen vaihtamista. Kotona tutkiskelin aineistoja Espoon rakentamisen vaikutuksista liito-oravamääriin, mutta kartanteko keskeytyi omaan osaamattomuuteen ja aineiston puuttumiseen. Tein myös puolitekoisen kartan Helsingin seudun liikenteen pysäkeistä Espoossa, mutten löytänyt tarpeeksi tarkkaa tietoa joukkoliikenteen käyttäjämääristä kaupunginosan tasoisella tarkkuudella. Lopulta siis kahden ja puolen päivän tuskailun jälkeen siirryin nöyränä takaisin farmasia-aiheeseeni. Lopulliseksi aiheeksi valitsin kuvata 25-64-vuotiaiden prosentuaalista osuutta Lapin maakunnassa vuonna 2021 (Sotkanet.fi) sekä erityiskorvattaviin lääkkeisiin oikeutettujen 25-64-vuotiaiden prosentuaalista osuutta saman ikäluokan väestöstä Lapin maakunnassa vuonna 2021 (Kela). Lapin maakunnan valitsin siksi, että kuntien välillä on enemmän vaihtelua prosentuaalisissa osuuksissa kuin esimerkiksi Uudellamaalla olisi ollut. Lisäksi Lapin maakuntaa voidaan esittää visuaalisesti selkeämmin, sillä kunnat ovat keskimäärin pinta-alaltaan suurempia.

Kuva 1. 25-64-vuotiaiden prosentuaalinen osuus sekä erityiskorvattaviin lääkkeisiin oikeutettujen 25-64-vuotiaiden prosentuaalinen osuus Lapin maakunnassa vuonna 2021, Lähde: Sotkanet.fi & Kela

Erityiskorvattavat lääkkeet ovat lääkkeitä, joita käytetään pitkäaikaisiin ja vaikeasti hoidettaviin sairauksiin (Kela.fi). Näiden lääkkeiden erityiskorvausoikeuksia valvoo Kela, joka myöntää asiakkaalle erityiskorvauksen (eli korvaa lääkkeen hinnan, kun asiakas ostaa lääkkeen apteekista). Erityiskorvauksia on kahta eri tyyppiä: ylempi, jolloin Kela korvaa lääkkeen hinnasta 100% sekä alempi, jossa korvaus on 65%. Tässä kartassa erityiskorvattavien lääkkeiden korvaustyyppejä ei ole eritelty. Kun tarkastelee karttaa, voidaan huomata, että 25-64-vuotiaista keskimäärin neljänneksellä tai viidenneksellä on erityiskorvausoikeus. Tuloksen epätarkkuutta lisää toisaalta se, että 25-64-vuotiaita ei ole erikseen luokiteltu pienempiin luokkiin, jolloin ei tiedetä esimerkiksi tarkasti kuinka suuri osuus luokasta on iäkkäämpiä (esimerkiksi yli 60-vuotiaita). Iäkkäämpi väestö kuitenkin sairastuu todennäköisemmin, kun tarkastelee muita tilastoja, jolloin he saattavat muodostaa suuremman prosentuaalisen osuuden erityiskorvaukseen oikeutetuista. Kelalla ei kuitenkaan ollut tarjota erityiskorvattaviin lääkkeisiin oikeutettujen aineistoa esimerkiksi ikäluokista kymmenen vuoden luokkavälillä, joten tyydyin tällä kertaa heidän ratkaisuunsa ottaa tarkasteluun 25-64-vuotiaiden ikäluokan. Olen kuitenkin lopputulokseen tyytyväinen, sillä sain mahdollisuuden tutkia itselleni tärkeitä aiheita ja muodostettua siitä paikkatietoakin, vaikka liito-oravat ja bussipysäkit meinasivat aluksi ajaa minut epätoivon partaalle 😀

Selailin vielä muiden kurssilaisten tuotoksiin ja törmäsin Joanna Nuutisen blogipostaukseen “Suomen Lappi – työttömyysprosentteja ja elinkeinorakenteita” (27.2.2023), jossa ensimmäinen kartta muistuttaa hyvin paljon omaani, joskin muuttujat ovat erilaisia. Aika hauska yhteensattuma, että päädyttiin molemmat Lapin maakuntarajaukseen, mutta Nuutiselle täytyy kyllä antaa propsit selkeästä ja hienosta toisesta kartasta, jossa hän on kuvannut elinkeinorakenteet söpöillä ympyrädiagrammeilla. Loppujen lopuksi haluan kiittää kurssin opettajaa Paarlahtea sitkeästä ja pitkäjänteisestä opetustyöstä sekä kurssikavereitani avusta QGIS:in parissa. Loppuun haluan vielä liittää puolikuntoiset tekeleeni muistoksi ja viihdykkeeksi. Kiitos kurssista!

Kuva 2. Valmistuneiden asuntojen ja liito-oravahavaintojen määrä Espoossa vuosina 2016-2019, Lähde: Espoon kaupunki & Laji.fi (Hylkäyksen syy: ei tarpeeksi korreloiva ja liito-oravahavaintojen määrissä on epätarkkuuksia ja epäselvyyksiä)

Kuva 3. Helsingin seudun liikenteen (HSL) joukkoliikennepysäkkien määrä Espoossa kaupunginosittain vuonna 2022, Lähde: HSL (Hylkäyksen syy: En löytänyt toista sopivan tarkkaa muuttujaa :D)

Lähdeluettelo:

Kela.fi – “Erityiskorvaus”. https://www.kela.fi/yhteistyokumppanit-laakekorvaukset-laakkeiden-korvausoikeudet-erityiskorvaus (Viitattu 18.3.2023

Nuutinen, J. (2023). “Suomen Lappi – työttömyysprosentteja ja elinkeinorakenteita”. Geoinformatiikan menetelmät – Kurssiblogi. 27.2.2023. https://blogs.helsinki.fi/joznuuti/. Viitattu 18.3.2023.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *