Kurssikerta 2b. Kahden teeman koropleettikartta.

Kurssitehtävän tarkoituksena oli tarkastella erilaisia tapoja aineiston visualisoimiseen kartalla. Olin harjoituskerran sairaana, ja minulla oli ainutkertainen mahdollisuus tutustua mapinfon ominaisuuksiin ihan itse. Ensimmäinen kaksi tuntia kului siihen, että yritin saada koko Suomen kunnista vain osan analyysiin mukaan select-toiminnolla, mutta voi sitä onnistumisen riemua, kun mapinfo taipui tahtooni ja oli hetken sulaa vahaa käsissäni (ennen seuraavaa mittelöä).

Testasin harjoituksessa neuvottuja analyyseja. Pylväsdiagrammit ja graduatet-teemakartat eivät asetusten muutoksista huolimatta oikein toimineet, kuvat olivat sottaisia ja epäselviä, ja epäesteettisiä ennen kaikkea. Piirakkadiagrammitkin näyttivät kauhean suurilta, enkä osannut niitä pienentää. Ehkä kisaväsymys myös hiipi laahustavin askelin viettelemään työmoraaliani unten maille, öisten tuntien venyttäessä aika-avaruutta vääjäämättömästi. Gridanalyysi meni hieman yli hilseen, täytyy perehtyä paremmalla ajalla siihen, koska työkalu vaikutti mielenkiintoiselta. Päällekkäiset koropleettikartat jäivät kokeiluasteelle, kotitehtävänä lukemani artikkeli säikäytti kyseisen työkalun käytöstä siinä määrin, että tämän kanssa nyt pitää todella tietää mitä tekee, muuten sortuu tahattomaan harhaanjohtamiseen.

Lopulta päädyin tekemään turvallisen koropleettikartan piirakkadiagrammikuorutuksella. Tarkastelin kartassa  uudenmaan (maakunta nro 01) alueen jakautumista työllisyystilanteen mukaan. Lisäsin tarkasteluun piirakkadiagrammin kunkin kunnan kielijakaumasta kolmen kieliryhmän suhteen (suomi, ruotsi, muut kielet) Ajatuksenani oli tarkastella sitä, löytyykö kielipainotusten välillä eroja työllisyystilanteissa.

Lopputulos näyttää tältä:

kaksiteemaa

En ole karttaan oikein tyytyväinen, osa piirakoista olisi varmaan pitänyt poistaa. Nyt se näyttää vihaisten Pacmanien vallankaappaukselta Uudellamaalla. Legendan tekemistä ja parantamista täytyy vielä harjoitella, ehkä voisin yrittää tehdä sen corelissa, koska mapinfossa legendan muokkaaminen vaikuttaa olevan minulle mahdoton tehtävä. Jos aidan voi kiertää näppärästi, on sitä turha lähteä ylittämään.

Tuloksia kartalla tarkasteltaessa saattaisi saada mielikuvan, että työllisyystilanne on heikoin alueilla, missä ruotsinkielisiä on suhteellisesti suurin määrä. Kuitenkin tällaisen tulkinnan tekeminen pelkästään karttaesitykseen pohjaten on hyvin epävarmaa. Tarkasteltavien tekijöiden välistä riippuvuutta pitäisi mielestäni ensin testata tilastollisesti, ennen kuin tämän kaltaisia esityksiä tehdään. Tällaisia esityksiä tehdessä on tärkeää varmistua siitä, että kartalla havaittavat yhteydet ovat todellisuudessa tilastollisesti merkitseviä, eivätkä vain visuaalisesta signaalista aiheutuvia mielikuvia.

Aleksi Rikkinen oli tehnyt oman koropleettikarttansa käyttäen koropleettikarttaa ja ympyrädiagrammeja, ja minusta hänen lopputuloksensa oli omaani paljon selkeämpi. Jaan myös ajatuksen siitä, että diagrammien koko olisi hyvä voida suhteuttaa kuvaavan määreen absoluuttiseen arvoon, esim. suhteellisten arvojen absoluuttiseen kokonaisarvoon.  Olisi kanssa hurjan kiva, jos diagrammeja pystyisi siirtelemään kartalla haluamaansa kohtaa. Kenties pystyykin? Ehkä Mapinfo yllättää minut vielä matkamme jatkuessa kohti kurssin loppumetrejä.

Lähteet:

Rikkinen Aleksi (2014). KK2-  Monipuolisesti teemakarttoja. Luettu 10.2.2014 < https://blogs.helsinki.fi/alekrikk/2014/02/05/monipuolisesti-teemakarttoja/>

Kartta: Tilastokeskus, (2010). Helsinki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *