Projektiot vääristävät totuutta

Heippa! Toisella kurssikerralla  tutkimme projektioiden vaikutusta karttojen pinta-aloihin. Ensimmäisen kurssikerran tapaan olin taas hieman vaikeuksissa pysyä mukanan opetuksen vauhdissa ja jäinkin lopulta tilanteeseen jossa jatkoin hommia taas kotona ja huonolla menestyksellä. Qgis on tosiaan aika hankala ohjelma opetella käyttämään kotona ilaman kunnollista ohjeistusta, ja noin 30 työtunnin jälkeen päätin luovuttaa. Sain puuhastellessani aikaiseksi kuitenkin kartan jossa Suomen kuntien pinta-alan muutosta on vertailtu Lambertin projektion ja Mercatorin prjoketioiden välillä. Kuten arvasta saattaa erot pinta-aloissa ovat suhteellisen suuret Mercatorin vääristäessä ja suurentaessa niitä monin monin kertaisesti. Kuvassa alla toisaan Suomen kartta ja kunnat. Legendassa on prosentteina ilmoitettu pinta-alojen suurentuminen Mercantorin projektiota käyttäessä.

Kuva 1.

Yritin vielä kaikkeni saada aikaiseksi karttoja joissa olisin vertaillut Natura-alueiden pinta-alojen muuttumista kunnissa eri projektioita vaihtamalla, mutta satojen yritysten jälkeen en vain saanut oikenlaisia karttoja valmiiksi, joten jätin ne myös pois tästä blogista. Voi olla, etten vain tajunnut jotain typerää pikku kohtaa, jonka takia kartta ei ikinä onnistunut. Voi myös olla etten osannut laskutoimituksia oikein, kuten Ilona Tuovinenkin blogissaan toteaa,  ”Kun käsittelee niinkin hankalaa ja hidasta aihetta, kuin uuden ohjelmiston oppiminen, tuntuu yksinkertaisen matematiikan käyttö edes typerältä vaihtoehdolta.”Huh! Toivottavasti kolmas Qgis projekti onnistuisi edes hieman vaivattomammin.

Lähteet

Ilona Tuovinen. Viikko 2 – Ensihaparoinneista eteenpäin (21.1.2019)

https://blogs.helsinki.fi/tuoilona/ (luettu: 21.2.2019)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *