VALMIS!

Hei viimeistä kertaa!

Yhteinen matkani Qgissin ja tämän blogin kanssa on tullut siihen pisteeseen, että on aika ottaa taukoa. Kurssi joka minut tähän toi on tullut tiensä päätökseen ja on viimeisen työni esittelyn aika. Tällä viimeisellä kerralla ideana oli tuottaa informatiivinen kartta aivan itse. Oikestaan karttoja oli tarkoitus tehdä useampikin, joita olisi voinut vertailla valitun muutujan mukaan. Itse valitsin kuitenkin tehdä vain yhden kartan. Enkä edes sen takia etten olisi osannut tehdä toista, vaan koska se ei mielestäni ollutkaan tarpeellinen aiheeni kannalta eikä aloittamani toinen kartta olisi millään tuonut haluamaani informaatiota esille.

No mutta mitä siis tein? Tein kartan USA:n luonnonpuistoista, joita on yhteensä 59. Kartallani (Kuva 1.) halusin informoida kävijämäärien eroja puistojen välillä. Vaikka kartta näyttää yksinkertaiselta, ei sen tekeminen sitä tälläkään kerralla ollut vaan vei se minulta jällleen useamman tuskaisen illan verran. Jopa niin tuskaisen, että moneen kertaan luovutinkin ja olin aloittamassa Helsingin seutuun keskittyvän kartan tekemistä. Joka kerta kuitenkin huomasin oman kiinnotukseni tehtävää kohtaa laskevan, joten päätin pysyä alkuperäisessä suunnitelmassani ja tehdä kartan Yhdysvaltojen luonnonpuistoista. Haastavimmaksi osoittautui tiedon etsiminen internetin loputtomasta tarjonnasta, ja sen sovittaminen Qgis ohjelmaan. Toinen haaste olisi saada kartta näyttämään selkeältä ja informatiiviselta, jossa en edes täydellisesti onnistunut. Pakko myöntää että luonnonpuistojen oikean piirretyn muodon mukaan olisi esimerkiksi erikoiset pallot tehneet kartasta selkeämmän, kuin väreillä informointi. Nyt monet pienemmät puistot hukkuvat karttaan, jos sitä ei tarkastele suurenettuna. Vinkki: Zoomaa kuvaa lähemmäs jos haluat nähdä tarkemmin.

Kartassa on siis näkyvissä kaikki luonnonpuistot, ja kävijämäärät on eroteltu vihreän värin eri sävyillä, jotka on nähtävissä legendasta. Karttaan on merkattu kymmenen suosituinta puistoa vuoodelta 2018, jotka on nähtävissä myös kartan alapuolella olevasta taulukosta (Kuva 2.)

Kuva 1. USA:n kansallispuistot kävijämäärän mukaan vuonna 2018
Kuva 2. Kymmenen eniten vierailtua kansallispuistoa vuonna 2018

Vaikken täysin tyytyväinen lopputulokseen olekkaan sain kuitenkin tehtyä sen mitä halusin ja on kartta mielestäni ihan informatiivinenkin. Käytettyä muutujaa eli vierailijoiden määrää olisi ollut mahdollista käyttää myös jonkun muun vuoden, esim. 1990 vuoden virailijoihin ja verrata muutoksia puistojen suosiossa. Tällä blogi alustalla ja karttapohjalla en olisi kuitenkaan saanut niin selkeitä muutoksia esille, että työn tekeminen olisi ollut kannattavaa. Sen voin kuitenki kertoa, että luonnonpuistot ovat kasvattaneet suosiotaan vuodesta 1990 tähän päivään.

Kiitos Qgis, kiitos Kumpula, kiitos Arttu ja kiitos kaikki avuliaat opiskelijaystävät. Kiitos ja näkemiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *