Ruutulippu heilumassa

Huhhuh. Ja vielä kerran huhhuh. Ruutulippu heiluu, viimeinen kierros alkaa ja matkan pää näkyy jo. Turhautuneisuus nosti taas päätänsä. Uudella, epämiellyttävällä tavalla, jota en ollut vielä kokenut tällä kurssilla.

Viimeisen kurssikerran tehtävänanto oli simppeli. Tee oma kartta tai karttasarja jostain aiheesta, josta olet kiinnostunut tai satut löytämään dataa netistä. Itse päädyin lopulta tekemään vertailun Afrikan ja Euroopan kulkuväylistä, kuten tiestöstä, rautateistä ja vesiväylistä.

Ja kuvista näkee, kuinka iso ero näillä maanosilla on kulkuväylissä. Eurooppa on hyvin teollistunut maanosa ja tiestö on hyvin tiheää (etenkin Keski-Euroopassa). Myös rautateitä ja vesiväyliä on paljon enemmän kuin Afrikassa. Syy tähän piilee teollistumisessa. Eurooppa (kuva 2) teollistui aikaisemmin, kuin Afrikka (kuva 1) ja kulkuväylät ovat yksi esimerkki alueen kehittyneisyydestä. Toinen syy johtuu myös varmasti hallinnollisista syistä. Afrikassa monessa maassa on ollut poliittisesti epävakaista, mikä on osaltaan vaikuttanut kulkuväylien määrään.

Syy siihen, miksi rautatiet kulkevat suuremmaksi osaksi sisämaasta rantaan, liittyy luonnonvaroihin. Moni rautateistä on rakennettu siihen tarkoitukseen, että se kuljettaisi luonnonvaroja rantaan ja siitä eteenpäin muualle. Tämä on myös yksi kolonialismin ja imperialismin perintö. Nämä kaksi ovat myös suuria syitä siihen, miksi Afrikka junnaa monessa asiassa Eurooppaa perässä.

Kuva 1. Afrikan tie- ja ratuatieverkostot sekä vesiväylät

Ja kuten yllä olevasta kuvasta näkee, vain Etelä-Afrikalla on rautatiestöä runsain mitoin. Etelä-Afrikka onkin kehittynein valtio Afrikassa ja OECD:n listoilla se luetaan ainoana Afrikan maana teollisuusmaana. Kyseisen maan varallisuuden takia se on pystynyt kehittämään infrastruktuuriaan ja myös kulkuväyliään.

Kuva 2. Euroopan tie- ja rautatieverkostot sekä vesiväylät

Isoin ongelmani tuli siinä, että aloin tekemään hieman liian myöhään viimeisen kurssikerran blogia. Aloitin sen jo kyllä viimeisellä luennolla, mutta se jotenkin unohtui muiden asioiden ja viitsimättömyyteni taakse. Josko sitä vihdoinkin oppisi, että aloittaisi töiden tekemisen aikaisemmin, eikä vujuviikonloppua edeltävänä päivänä, jolloin tulee melkoinen kiire saada edes jotain aikaiseksi… Toisaalta sen verran kun olen oppinut tuntemaan itseni vuosien varrella, tämä menee niin sanotusti toisesta korvasta sisään ja toisesta korvasta ulos.

Loppujen lopuksi fiilikseni tästä kurssista on suht positiivinen. Nyt katsoessani taaksepäin tekemisiäni toivon, että olisin enemmän kertaillut asioita ja yrittänyt ehkä puskea itseäni enemmän qgis-ohjelman parissa. Mutta ehkäpä voin korvata tämän mahdollisilla jatkokursseista.

Kuva 3. Kun yrittää suorrittaa kursssia vujuilla

Nämä terveiset ovat vujuilta, sori sillikselt. Kaikilta Hyvää duunii

Arttu mä vannon veli wallah Alex yritti parhaansa sälli trust me t. guess who ur biggest fan notice me senpai boiiiii !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Arttu veli jos sä et anna 10/10 veli mä  vanno tää jäbä o tehny 10 /10 veli

Siis täs on mies, joka tietää mist puhuu

Alex on hieno mies<333

Rakkautta artulle ps palautan sen tem:in ens viikol tai vähintää seuraaval

Kissankukkaset on mainioita ilon tuojia

On ihanaa tanssahdella sandstormin pariin, hiekkamyrsky menee silmiin

 

 

Lähdeluettelo:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Afrikan_talous

https://mapcruzin.com’

Silliksen tyypit anto neuvoi 😀

blogs.helsinki.fi/pjustus

blogs.helsinki.fi/amandaoj

blogs.helsinki.fi/seeti

blogs.helsinki.fi/onniporh

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *