Amazing race

Två statyer som börjar på A, en nation, en försenad människa och några böcker. Här har ni allt som hände i vårt Amazing Race:

Ensin menimme kirjastoon, josta löysimme heti Kjell Westön kirjan Kangastus 38, ja me voisimme tehdä meidän tehtävämme. Puuttuvat sanat olivat “stadionin torniin”. Sitten kysyimme kirjastovirkailija kolmesta Helsinkiin sijoittuvasta romaanista. Hän antoi meille neljä kirjaa “Brändövägen 8” (Henrik Tikkanen), “Leijat Helsingin yllä” (Kjell Westö), “Senja O. kävi täällä” (Anja Snellman) ja “Pussikaljaromaani” (Mikko Rimminen). Kaikki kirjat tapahtuu Helsingin ympäristössä, esimerkiksi Tikkasen kirjan nimi on aito katunimi Kulosaaressa (suosittelen sitä, oli ihan hyvä kirja!).

På biblioteket googlade vi också statyer i Helsingfors och träffade Anna, som hade varit på en föreläsning. Då hade vi samlat ihop hela gruppen. Den närmaste statyn var på Senatstorget, där det finns en staty av Aleksander II. Vi gick för att se den och beslutade att åka till Nya Studenthuset efter det för att finna en nation. Statyn av Alexander II var byggd år 1894. På statyn hittade vi bara vilket år den byggdes, för ingen av oss hade en qcr-läsare i mobilen. Vi googlade mer: Johannes Takanen och Walter Runeberg var bakom statyn och det var byggd till ära av Alexander II, en slutsats som vi har redan hade dragit. På fotot kan du inte se Alexander jättebra – det var svårt att få alla tillsammans i ett foto.

aleksanteridösä

När vi gick till Senatstorget för att ta en bild av Alexander II, tänkte vi också på någonting som skulle beskriva Helsingfors. Vi tyckte att resekortet beskriver Helsingfors bra. Man kan använda resekortet i huvudstadsregionen, och det gäller runtom Helsingfors i alla samfärdsmedel: tåg, bussar, metro, spårvagnar och Sveaborg färjan. Nästan alla som bor i Helsingfors använder resekortet. Studenterna får rabatt när de laddar upp kortet, så det är ganska billigt att resa i huvudstadsregionen. Man kan också betala med kortet, till exempel när man skriver ut vid universitetet. Vi skrev en dikt om resekortet:

Oodi matkakortille

Dösäzetti

Harvoin petti

Kun skurulla förasin Eiraa

Dösäzetti

Bara tretti

Centti per varje dag

Kun olimme olleet Senaatintorilla katsomassa Alexanderin patsasta, menimme Uudelle ylioppilastalolle ja Eteläsuomalaiseen osakuntaan. Eteläsuomalainen osakunta (ESO) on poikkitieteellinen opiskelijayhteisö. Tapasimme erään nuoren, mukavan naisen, ja hän kertoi osakunnasta. Hän kertoi, että Eteläsuomalainen osakunta on perustettu 1905 ja tänä vuonna juhlitaan 110-vuotisjuhlaa. Vaikuttaa siltä, että siellä Eteläsuomalaisten osakunnalla on todella paljon ohjelmia. Tiistaisin ja torstaisin heillä on kahvit ja sitten heillä on juhlia, esimerkiksi häät kansallispuvussa huhtikuussa. Ennen kuin menimme takaisin yliopistolle, hän näytti heidän tilansa, jotka ovat äskettäin rempattu ja me otimme yhden selfien hänen kanssaan. Sitten menimme takaisin yliopistolle ja saimme vähän suklaata toisen sijamme ku

nniaksi.

eso

Valitettavasti emme voittaneet, mutta oli kiva iltapäivä kuitenkin!

Anna, Hanna, Anita och Kirsi