5. kurssikerta

Bufferointia ja yllättävän monta uima-allasta

MapInfon kanssa on ollut yllättävän mukavaa. Taulukkoaineistot pyörii melko nätisti, vaikka välillä sarakkeisiin tuleekin yllätysarvoja jostain taikaboxista. Jos nyt aina saa verrata edellisellä kurssilla tutuksi tulleeseen CorelDrawiin, MapInfo näyttää hieman vanhanaikaselta ja kömpelöltä, mutta jos ei anna ulkokuoren hämätä niin homma toimii. Mielestäni keskeisimpiä työkaluja MapInfossa on erinäiset kyselyt ja SQL-select. Niiden avulla pystyy kikkailemaan taulukon jos toisenkin ja liittämään aineistoa valmiiseen karttapohjaan. Toimivien kyselykäskyjen muodostus on sitten asia erikseen. Niiden kanssa saa aina hieroa naamaa. Mutta onhan ne silti loogisia jos ehtii loogisesti ajatella. MapInfon perustyökalut ovat tulleet tutuksi tämän kurssin aikana hyvin ja ainoastaan rohkaisua ja toistoa, jotta homma alkaisi sujua sutjakkaammin.

Päivän aiheena oli harjotella MapInfoa ja bufferointia itsenäisesti. Tehtävänä oli laskea bufferin avulla mm. lentokentän ja juna-asemien lähistöllä asuvien ihmisten lukumääriä (Taulukko 1.).

Taulukko 1. Malmin ja Helsinki-Vantaan lentokenttien läheisyydessä ja lentomelun alueella asuvista ihmisistä taulukko. Kysymykset itsenäistehtävä 1.

Toisessa itsenäistehtävässä laskettiin taajamassa asuvien osuuksia ja kootut vastaukset löytyvät taulukosta 2.

Taulukko 2. Taajamassa asuvien lukumääriä. Tehtävänanto itsenäistehtävässä 2.

Viimeisestä itsenäistehtävästä valitsin saunat ja uima-altaat pääkaupunkiseudulla. Kokosin vastaukset taulukkoon 3. ja piirsin kartan uima-altaiden lukumääristä pääkaupunkiseudulla (Kuva 1.)

Taulukko 3. Uima-altaallisten ja saunallisten rakennusten lukumääriä pääkaupunkiseudulla.

Kartasta näkyy kuinka paljon uima-altaallisia rakennuksia on pääkaupunkiseudulla. Eniten uima-altaita näyttää olevan Helsingissä ja merenläheisyydessä olevissa kaupunginosissa. Poikkeuksena kuitenkin Pohjois-Helsinki/Etelä-Vantaa, missä uima-altaita on myös monissa asuinrakennuksissa. Kartastani tuli melko pelkistetty, mutta se ajaa kuitenkin asiansa, eli näyttää selkeästi mikä on uima-altaiden jakautuminen alueelle. Kaupunkien rajat voisivat selkeyttää kartan lukua, mutta en ehtinyt väsätä niitä karttaan. Tehtävänannossa piti myös lisätä uima-altainen lukumäärä alueisiin karttaan. Sitä en osannut tehdä eikä edes vanha kunnon googlaus “How to… ..in MapInfo” auttanut. Näköjään muilla samankartanpiirtäjillä, esimerkiksi Palomäki (2017) on arvot kartassa, eli se olisi ollut mahdollista. Jääkööt kuitenkin mysteeriksi miten!

Kuva 1. Pääkaupunkiseudulla olevien uima-altaallisten rakennusten lukumäärät esitetty pylväsdiagrammin avulla eri kaupunginosissa.

Kurssikerran harjoituksissa bufferoitiin ja laskettiin lähinnä rakennuksia ja niihin liittyviä asioista. Itse biologina haluaisin selvittää jotain luontoon ja ekologiaan liittyviä asioita, kuten eläinten reviirien vaikutusalueita tai vaikka haitallisen tulokaskasvin levämisriskialuetta.

-A

Lähteet

Palomäki T. (2017). 5. Kurssikerta <https://blogs.helsinki.fi/ptanja/> Luettu 13.3.2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *