Tietokantaliitokset

Noniin! Sinne meni kolmaskin kurssikerta. Tällä kertaa aiheena oli tietokantaliitoksiin syventyminen. Luennolla tehtävässä harjoituksessa oli tarkoituksena valmistella Afrikan valtiot sisältävä tietokanta kompaktimpaan muotoon, ja liittää siihen ulkopuolista dataa konfliktialueista, timanttiesiintymistä, sekä öljyvaroista. Alla olevassa kuvassa on aikaansaannokseni.

Afrikan luonnonvarat ja konfliktit valtioittain

Kartan perusteella voidaan havainnoida, onko luonnonvaraesiintymillä ja konflikteilla jonkinnäköistä suhdetta. Nopealta vilkaisulta kartta näyttää melko läikikkäältä, ja öljy- sekä timanttiesiintymiä löytyy sekä konfliktiherkiltä alueilta kuten Angolasta, että vähäkonfliktisilta alueilta kuten Libyasta. Hetkinen? Eikös Libyassa ole ollut aika levotonta viime vuosina? Googlehaun tuloksissa vilkkuivat ainakin artikkelit sanoin ”kaaos”, ”kriisi”, ”sisällissota”, ”tulitauko” ja ”tuhon partaalla”. Ei kuulosta maalta, jonka kuuluisi kartassa olla kaikista pienimmässä luokassa konfliktien osalta. Päädyin lueskelemaan ICCT:n raporttia sisällissotaan johtaneista syistä, ja aikamoinen soppahan siellä on syntynyt vuoden 2011 Muammar Gaddafin vallastasyöksemisen jälkeen. Valtataistelu on ajautunut sisällissodaksi, jonka taustalla vaikuttavat kilpailevat hallitukset, heimot,  järjestöt ja vaikka ketä. Aika monimutkaiselta vaikuttaa, ja eipä yhtään yllätä, että alueella on paljon öljyesiintymiä.

Muistinkin sitten, että tietokantoja muokatessamme teimme ylimääräisen sarakkeen, joka niputtaa samana vuonna tapahtuneet konfliktit yhdekti kokonaisuudeksi. Käytin tuota kyseistä saraketta kuvaamaan konfliktien määrää, joten nythän kartta kertoo vain konfliktivuosien määrän. Noh, kolme tuntuu silti aika pieneltä luvulta Libyaa ajatellen, vaikka en nyt olekaan tarkistanut sitä, minä vuonna minäkin konflikti on tapahtunut. Mikähän edes lasketaan konfliktiksi tässä aineistossa, ja miltä vuodelta se on? Enpä tullut ajatelleeksi ennen kuin nyt. Kartta vääristää myös siinä suhteessa, että monissa valtioissa konflikteja esiintyy vain tietyillä alueilla, eikä koko valtion alueella.

Päädyin esittämään konfliktit kartan värityksessä siksi, että vaikka ne olivatkin aineistossa pistetietokantana, olisi kartan ulkonäkö mielestäni muuttunut turhan sekavaksi, jos siihen olisi lisännyt vielä kolmannetkin pisteet. Sen lisäksi en karttaa tehdessäni ajatellut tarpeeksi kartan esittämää tietoa, vaan lähinnä kartan luettavuutta. Kartta näyttää silti hieman epäselvältä, sillä koon pienenemisen vuoksi timanttiesiintymiä ei meinaa erottaa vaaleimmasta taustasta. Lisäksi pohjoisnuoli on kadonnut haalean värityksensä vuoksi lähes kokonaan mittakaavan yläpuolelta. Saattaa olla, että palaan vielä muokkaamaan kartan väritystä ja esitystapaa. Tämä tehtävä opetti minulle entisestään siitä, kuinka helppoa kartoilla on manipuloita, ja kuinka paljon niillä halutessaan voi vääristää. Sen lisäksi opin, että minun on kartantekovaiheessa enemmän keskityttävä siihen, mitä haluan kartalla viestittää, sillä eihän se riitä, että sieltä löytyy oikeat luvut, jos ei ole ollenkaan pohtinut lukujen tarkoitusta. Jos olisin kiinnittänyt huomiota Libyan väriin jo tekovaiheessa, ei tämä kartta olisi päätynyt tähän blogiin. Jokuhan voisi saada tämän kartan googlen kuvahaulla eteensä, ja lähteitä tarkistamatta käyttää sitä ties missä. Epätodennäköistä, mutta mahdollista kuitenkin.

No mutta se Afrikasta. Seuraavana tehtävänä oli tehdä karttaesitys Suomen valuma-alueiden tulvaindekseistä sekä järvisyydestä. Yritin ensiksi tehtävän haastavampaa versiota, mutta aikani sen kanssa kamppaillessani tulin siihen tulokseen, että parempi vain mennä valmiiden tietokantojen kautta, tai muuten tässä vierähtää taas koko viikko.

Valuma-alueiden tulvaindeksit. Valkoiset palkit kuvaavat alueiden järvien määrää.

Tämä kartta onnistui mielestäni visuaalisesti hyvin. Jätin tarkoituksella valkoiset palkit pois legendasta, sillä en saanut niitä asettumaan kauniisti. Tosin äskeisen Afrikkapohdinnan jälkeen tuntuu tyhmältä, että olen jättänyt ne pois ja mennyt taas kartan ulkonäkö edellä. Kartasta voidaan kuitenkin tulkita, että järvien määrällä ja tulvaindeksillä on korrelaatiota. Tulvaindeksi on kaikkein pienin niillä alueilla, jossa järvien määrä on suuri. 

Enempää en nyt taida tässä jaaritella. Moi!

Lähteet:

Daveed Gartenstein-Ross & Nathaniel Barr, 2015. ICCT: Dignity and Dawn, Libya’s escalating civil war

3 thoughts on “Tietokantaliitokset

  1. Pingback: RIINAN GIS-BLOGI

  2. Pingback: Viikko 3 – Taistelua tietokantojen kanssa ja teemakarttoja – Riikka Matikainen

  3. Pingback: Kolmas kerta… – heirami's blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *