Väliaika: kesämökkejä ja lämmön kaipuu

Moi!

Päätin viinkonloppuni aikana kertailla QGIS:in toimintoja ja katsoa, miten hommat sujuvat omalta kotisohvalta Kumpulan sohvien sijaan. Palkataanpa siis hieman ajassa taaksepäin, esimmäisen viikon harjoitukseen, jonka lisätehtävänä oli tuottaa teemakartta Suomi 2015 -aineiston tiedoista. Attribuuttitaulukko tulvi erilaista informaatiota, mutta päädyin esittää kartallani kesämökkilukuja eri kunnissa, ja tässä on tulos!

Kuva 1. Kesämökit Suomessa kunnittain

Kartalta erottuu kuusi eri luokitelmaa, joista kaikista tummin vihreä esittää kuntia, joissa kesämökkien määrä on kaikista runsainta: pyöristettynä peräti 7000 ja 8400 välillä. Huomataan näiden kesämökkikuntien sijoittuvan eteläiseen Suomeen sekä Järvi-Suomen alueelle, lähelle suurimpia kaupunkeja, kuten Helsinkiä, Turkua, Tamperetta sekä Joensuuta. Näissä neljässä kaupungissa asutus on tiivistä, joten onkin odotettavissa, että niiden vilinästä halutaan ajoittain pois ja lähemmäs luonnon helmaa. Kartasta voidaan myös erottaa kuntia, joissa kesämökkeijä on hyvin harvassa (0-1400 ja 1400-2800), mun muassa Pohjanmaalla sekä Keski-Suomen alueella. Näillä alueilla asutus on harvaa ja muutenkin niin lähellä luontoa, jonka vuoksi ei ole tarvetta investoida erilliseen kesämökkiin. Lapissa ja aivan Pohjanlahden ääreen sijoittuvissa kunnissa huomataan kuitenkin olevan jonkin verran kesämökkejä.

Kartan toteutus oli hyvin helppoa tämän ollessa kurssin ensimmäisiä tehtävänantoja, mutta kertaus ei ole koskaan pahasta! Tuli vain näin talvipakkasten keskellä kova ikävä kesän lämpöä… Onnneksi ei ole enää montaa kuukautta kesäkuuhun!

Palaillaan seuraavan postauksen yhteydessä, moikka! 🙂

xoxo, Amelia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *