Viikko 7: Yhdysvaltojen kultainen osavaltio

Moi!

Viimeinen kurssikerta on nyt takana ja kurssi on blogitekstiäni vaille valmis. Vaikka aika ajoin tuli kamppailtua QGIS:in kanssa, oli kurssi todella miellyttävä. Pidin siitä, että karttoja sai aina tehdä oman mielen mukaan ja blogiin sai vapaasti kirjoitella oman sydämensä kyllyydestä. Ehkä täytyykin aloittaa oma life-style -tyylinen blogi kurssin päättyessä.

Tälläkin kerralla meille annettiin jälleen vapaat kädet ja aineistot täytyi metsästää itse internetin syöväreistä. Kymmenien tidostojen ja satojen megatavujen lataamisen jälkeen löysin vihdoin järkeviä aineistoja, jotka sain myös QGIS:issä avattua. Tiesin haluavani tutkia Yhdysvaltojen manteretta, jonka 50:stä osavaltioista lähestyin länsirannikon Kaliforniaa. Ohessa onkin esitetty kaksi luomaani karttaa, joista ensimmäinen (Kuva 1) kuvaa Los Angelesin lähiseudun asutuksen jakautumista ja toinen (Kuva 2) San Franciscoa samalla teemalla.

Kuva 1. Asutuksen jakautuminen Los Angelesin seudulla.
Kuva 2. Asutuksen jakautuminen San Franciscon seudulla.

Huomaamme karttoja tutkimalla, kuinka sama efekti esiintyy molemmissa kaupungeissa: ydinkeskustassa (mitkä olen CorelDRAW -ohjelmaa käyttämällä merkannut punaisella pisteellä) asutus on vähäistä, 0-3 500 henkilöä, verrattuna sitä kehystäviin kaupunkialueisiin, joissa saattaa asua peräti 13 700-37 500 henkilöä yhdessä kaupunginosassa, tai kuten Yhdysvalloissa kutsutaan “counteyssä”.  Näiden kaupunkien ollessa kaksi Kalifornian suurinta asutuskeskittymää sekä yksiä Yhdysvaltojen liikevaihdon kannalta tärkeimpiä alueita, on ymmärrettävää, että aivan keskustassa ei asutus ole kovinkaan runsasta. Keskusta-alueiden rakennetut alueet ovat suurimmaksi osin yrityksien ja muiden tärkeiden organisaatioiden käytössä. Etenkin San franciscon ‘Piilaakso’ joka sijaitsee aivan tämän ydinkeskustan kupeessa (Kuva 3), nähdään olevan on asutusluokitelmaltaan matalain. Piilaakso koostuu muun muassa kartassa näkyvän San Josen, Mountain view ja Palo Alton alueista. “Työpaikkojen ja vaurauden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Sen myötä on syntynyt kaksi suurta ongelmaa. Vuokrat ovat pilvissä ja ruuhkat älyttömiä” (Kauppalehti 2018). Syynä asutuksen vähäisyyteen voi myös olla näiden Kauppalehdestä lainattujen tietojen perusteella myös korkeat vuokrat sekä runsaat ruuhkat keskustan alueella. San Franciscon ja Los Angelesin kaupungeissa on tunntetusti heikot julkiset liikenteet, mitkä johtavat yksityisautoilun yleisyyteen ja aiheuttavat näin liikenneruuhkia.

Kuva 3. Google Mapsista otettu kuva, josta nähdään San Franciscon seudun nimistöä.

Los Angelesinkin alue on tärkeä liiketoiminnan hot-spot, mutta lisäksi hyvin merkittävä muun muassa elokuvteollisuuden ja yleisen televisiotuotannon keskittymä. Ydinkeskusta, ja etenkin tämän kupeessa oleva Hollywood (merkitty kuvaan 4), on on tästä syystä lähes asumattomia. Nähdään myös muun muassa Mt San Antonion vuoriston olevan lähes asumatonta.

Kuva 4. Google Mapsista otettu kuva, josta nähdään Los Angelesin seudun nimistöä. Hollywood merkattu punaisella merkillä.

Myönnettäköön, että olen hieman pettynyt tähän viimeiseen GIS “taidonnäyttööni”, sillä kartat ovat hyvin pelkistettyjä teemoiltaan. Olisin voinut etsiä enemmän tilastoja tms., mutta syynä yksinkertaisesti oli se, että muiden kiireiden vuoksi ei aika riittänytkään lisätiedon etsintään. Muun muassa Oula on tehnyt viimeisen viikkotehtävänsä Yhdysvalloista, Kaliforniasta poiketen New Yorkista, johon hän on liittänyt metrolinjoja sekä analysoinut niitä. Tämänkaltainen teemakartta olisi ollu paljon mielenkiintoisempi, mutta nyt mennään niillä, mitä on. Karttojen ulkonäköön olen kuitenkin erittäin tyytyväinen.

xoxo, Amelia

 

Lähteet:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/piilaakso-kasvaa-kovaa-ja-kipuillen-suurimpina-ongelmina-alyttomat-ruuhkat-ja-pilvissa-olevat-vuokrat/3c1c05b6-668a-3239-8715-331c4a13e48e

Oula Inkeröinen. Kurssikerta 7. (19.3.2019)              https://blogs.helsinki.fi/inkeroul/ (Luettu 23.3.2019)

One Reply to “Viikko 7: Yhdysvaltojen kultainen osavaltio”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *