Kookos-suklaakakku

Kakun ohje on Fiona Cairnsin kirjasta The Birthday Cake Book. Ohjeesta tulee kaksi yli 12 hengen kakkua, joista toisen voi hyvin pakastaa myöhempää käyttöä varten. Kakku paranee vain vanhetessaan, on toki herkullista myös tuoreena. Löysin uuden lempikakun ja moni muukin sanoi sen olevan kerrassaan täydellinen!

En noudattanut orjallisesti kirjan ohjeita, vaan leivoin kakut sillä tyylillä, millä niitä yleensäkin teen. En ollut täysin uskollinen ohjeelle raaka-aineidenkaan suhteen mm. sen takia, ettei Suomessa ole kaikkia niitä saatavilla. Mitat ovat brittiläiseen malliin kirjoitettu, koska en ole ehtinyt kiireessä muuntamaan grammoja deseiksi.

Ohjeessa tarvitaan itsestäännousevaa jauhoa, minkä valmistan lisäämällä 1 tl leivinjauhetta sekä 1/3 tl suolaa/ 2 dl jauhoja. Jos taikina on hapan (siihen tulee esim. piimää joukkoon), lisään vielä noin 0,5 tl ruokasoodaa/ 2 dl jauhoja. Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja itsestäännouseva jauho on valmis käytettäväksi.

Kakkutaikina

350 g suolatonta, pehmeää voita
2 rkl kaakaojauhetta (tummaa)
350 g itsestäännousevaa jauhoa
2 tl leivinjauhetta
6 kananmunaa
350 g luomuruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
90 g kookoshiutaleita

Kookoskuorrute

300 g Philadelphia-tuorejuustoa
150 g tomusokeria
45 g kookoshiutaleita
1 tl vaniljasokeria

Suklaakreemi

150 g 70% tummaa suklaata
225 g suolatonta, pehmeää voita (käytin kakusta jääneet voit ja täydensin Oivariinilla)
300 g tomusokeria siivilöitynä
1 tl vaniljasokeria

Vuoraa kaksi kakkuvuokaa (halk. 20 cm) leivinpaperilla. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi, lisää joukkoon pehmeä, kuutioitu voi. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi ne taikinan joukkoon. Vatkaa kunnes taikina on yhtenäistä massaa, mutta varo vatkaamasta liikaa. Siirrä puolet taikinasta toiseen kulhoon. Lisää taikinan joukkoon kookoshiutaleet ja toisen taikinan joukkoon kaakaojauhe. Sekoita huolellisesti ja siirrä taikinat omiin vuokiinsa. Paista molempia kakkuja 175°C 30-40 minuuttia tai kunnes kakut ovat kypsiä. Jos paistat kakut yhtä aikaa uunissa, kannattaa huomioida uunin mahdollinen epätasainen lämpötila uunin eri osissa (sisemmällä uunissa ja oven lähellä). Ota vuoat uunista, anna kakkujen jäähtyä pari minuuttia, laita jäähtymään teräsritilän päälle ja irrota leivinpaperit.

Tee sillä aikaa kookoskuorrute. Laita tuorejuusto kulhoon, siivilöi joukkoon tomusokeri ja sekoita, kunnes massa on yhtenäistä. Lisää vaniljasokeri ja kookoshiutaleet.

Valmista suklaakreemi joko vesihauteessa tai mikrossa keskilämmöllä varovasti sulattaen. Jäähdytä hetki. Vatkaa voita, kunnes se on vaaleaa ja kuohkeaa, siivilöi tomusokeri joukkoon ja lisää vaniljasokeri. Sekoita noin 5 minuuttia, kunnes seos on todella kuohkean näköistä. Lisää sulanut suklaa ja sekoita uudelleen.

Tasoita kakkujen päälliset veitsellä sahaten, käännä kakut tarpeen vaatiessa ympäri ja laita leivonta-alustalle päällekkäin. Näin saat leikattua saman levyiset suikaleet molempiin kakkuihin. Leikkaa kakut noin 3 cm:n suikaleiksi, jolloin kakkuihin tulee 7 suikaletta. Kokoa kakku vuorottelemalla eri värisiä suikaleita ja siirrä kakkulautaselle. Tee sama toiselle kakulle ja pakasta myöhempää käyttöän varten esim. vuoassa.

Käytä puolet kookoskuorrutteesta suikaleiden kiinnittämiseen toisiinsa ja levitä loput kuorrutteesta kakun päälle ja sivuille. Anna kakun levätä jääkaapissa tunnin verran. Koristele kakku suklaakreemillä tehden tyllalla suklaaruusuja. Aloita pursottaminen kierteen keskeltä. Itse jouduin tyytymään tällä kertaa pieneen pursottimeen ja sen suomiin rajoittuneisiin mahdollisuuksiin.

 

2 thoughts on “Kookos-suklaakakku

  1. Hei, ihmettelin pitkään, miten noi mitat menee, kun ne on tuolla perässä ja rivin liian ylhäällä, mutta ilmeisesti esim. kakkupohjaan tulee 2 rkl kaakaojauhoa, 350 itsestäännousevaa jauhoa jne.? Onko noi kookoskuorrutteen ja suklaakreemin ainemäärät yhdelle (vai kahdelle) kakulle? Pohdin josko tekisin tämmösen äitienpäivänä:)

    • Jep, olet tulkinnut oikein ohjetta, vaikka rivit huitelee siellä sun täällä. Korjaan asian heti kun on tarpeeksi aikaa! Kuorrutteen ja kreemin määrät ovat yhdelle kakulle. Kreemiä tulee reilusti, mutta se on vain hyvä koska koristeluun voi tuhlata sitä mielin määrin! Hyvä idea tehdä kakku äitienpäiväksi, sillä tätä on kehuttu vuolaasti kymmenien maistajien toimesta:) Ps. Kakku kestää myös pakastamisen, vaikka olisikin täytteet mukana. Tällöin kakku kannattaa ottaa edellisiltana sulamaan jääkaappiin. Liian pitkää pakastamista ilman täytteitä tai täytteiden kera en suosittele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *