Kynttilän valmistus

Kuppikynttilöiden lisäksi olen puuhastellut tavallisia kynttilöitä. Ohjeet ovat samat, mutta muutamia juttuja kannattaa ottaa huomioon, mistä kuppikynttilöitä tehdessä ei tarvitse välittää. Omat kynttilät ovat kokemukseni mukaan kaupan kynttilöitä parempia tasaisemman palamisen takia. Sen lisäksi mikään ei ole yhtä arvokas kuin itsetehty kynttilä. Kynttilän palettua loppuun kynttilän jämät voi kierrättää sulattamalla ne uuden kynttilän aineksiksi.

Kuvan raidallisessa kynttilässä olen käyttänyt punaista kynttiläväriä eri vahvuuksina. Raidallisissa kynttilöissä täytyy pitää huolta siitä, ettei edellinen kerros ole liian tuore jotta värit eivät mene täysin sekaisin. Toisaalta edellinen kerros ei saa jähmettyä liikaa, jolloin kynttilän kerroksista tulisi täysin erillisiä kappaleita. Kynttilävärien lisäksi kaupoissa myydään kynttilätuoksuja. Kynttilänvalmistustuokioissa olemme testanneet niin elintarvikevärien kuin mausteiden tehoa, tuloksetta. Niitä ei siis kannata käyttää, vaan ainoastaan asianmukaisia aineita.

Kynttilän voi valaa maito- tai mehutölkkiin, virvoitusjuomamukiin, Pringles-purkkiin (parhaita!) tai mihin tahansa kuumuutta kestävään purnukkaan/astiaan jne. Tölkkiin valaessa purkin pohjaan kannattaa tehdä pienen pieni reikä esimerkiksi sukkapuikolla jotta sydänlangan saa pujotettua pohjan läpi. Sydänlankaa kannattaa vetää pohjan läpi noin 5 cm ylimääräistä, sen jälkeen teipata koko pohja umpeen ja laittaa vaikka sanomalehteä vielä väliin ja teipata vielä kertaalleen. Näin estetään mahdollisimman hyvin kynttilämassan valuminen pohjassa olevasta reiästä, jota sydänlanka ei välttämättä pysty tiivistämään tarpeeksi.

Miksi tölkin pohjaan kannattaa tehdä reikä? Itsetehdyillä kynttilöillä on tapana vajota keskeltä/ sydänlangan vierestä ja varsinkin suurissa kynttilöissä reikä saattaa muodostua hyvin isoksi. Tekemällä pohjaan reiän ja vetämällä jonkin verran sydänlankaa pohjan läpi helpotetaan omaa työtä, eikä kynttilään tarvitse uudelleen sulattaa massaa, jos se vajoaa. Kynttilän valmistuttua sen voi nimittäin kääntää ympäri ja tehdä pohjasta kynttilän yläosan. Tällöin tasainen pohja tulee kynttilän yläosaksi ja mahdollisesti vajonnut yläosa joutuu pohjaksi. Vajonnut yläosa kannattaa tosin höylätä/ leikata pois ennemmin kuin jättää kynttilän pohjaksi. Poisleikatun osan voi sulattaa uudelleen ja käyttää uuden kynttilän raaka-aineena.

Alla olevassa kuvassa kynttilät on tehty puolen litran maitotölkkiin, virvoitusjuomamukiin ja litran mehutölkkiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *