Lukuvinkit

Kerään tähän jatkuvasti pidentyvään listaan lukuvinkkejä kätten töistä innostuneille. Kirjat ovat aiheittain ja aakkosjärjestyksessä nimensä mukaan.

 

ASKARTELU

Kaarnasydän ja sammalkranssi: nostalgisia askartelutöitä. Miia Seppälä. Moreeni, 2010.

Kerrassaan ihana, runsas ideoiden aarreaitta, joka tarjoaa täydellisen vastineen rahoille. Osa on tuttuja ohjeita, mutta on hienoa saada ne kaikki samojen kansien väliin. Paljon askarteluohjeita, eri materiaalien käyttöä, mutta myös muutamia leivontaohjeita. Oletpa sitten innostunut tildamaisista askerteluista tai jostakin ihan muusta, tämä kirja kannattaa hankkia!

 

Kahvipussin uusi elämä. Sirpa Kontio-Nikama. Helmi, 2007.

Kahvipussin elämä jatkuu sen jälkeen, kun kahvi on juotu parempiin suihin. Kontio-Nikaman kirjassa tehdään muun muassa lapsille monenmoisia vaatteita ja välineitä leikkeihin, kasseja sekä kaikkea tarpeellista keittiöön. Kirjassa on perusteelliset ohjeet punotun kahvikassin valmistukseen, mitkä itselleni olivat tuiki tarpeelliset.

 

Kahvipussin uusi ulottuvuus. Seija Saarinen. Paasilinna, 2012.

Ekologiset käsityöt ovat tällä hetkellä muodissa. Mikäs sen parempaa, kun kierrättää materiaalia, joka muuten päätyisi jäteastiaan. Saarisen kirja on täsmälleen sellainen kahvipussikirja, jota olen odottanut: töissä ei käytetä ompelukonetta (en halua hajottaa konettani), ohjeita on paljon erilaisia ja töistä on hyötyä arkipäiväisessä elämässä. Ohjeita löytyy esimerkiksi pannunalusen, puunkantokopan ja tyylikkään iltalaukun tekoon. Sen lisäksi kirjassa esitellään monia tekniikoita, kuten vinopunonta ja hakaketju. Kirjassa on perusteelliset ohjeet hyvien kuvien kera, mistä erityinen kiitos tekijälle.

Itse taisin ostaa kirjan ennen kuin ehdin tarkemmin paneutua ohjeisiin. Mitäpä sitä turhia odottaa, kun sen oikean löytää;) Kirja kannattaa hankkia omaksi, jos vähääkään tuntee kipinää kahvipussitöihin.

 

Paperi taipuu moneen muotoon. Marrion Elliot. Mäkelä, 2009.

Hyvä kirja paperiaskartelusta. Useat mallit toteutettavissa perusaskartelutarvikkeilla. Kirjassa riittää haasteellisia malleja, mutta onneksi meitä poropeukaloita ei ole unohdettu. Muun muassa teekuppi aluslautasineen on hyvä ja helppo tapa tutustua paperin käyttäytymiseen.

 

BETONI

Betoni – hauska harrastus. Malena Skote. Nemo, 2007.

Jos olet aina halunnut tutustua betoniin ja tehdä omin käsin jotakin kaunista, tästä kirjasta on hyvä aloittaa. Kirja soveltuu myös kokeneemmille betoninvalajille, sillä joukossa on myös hiukan haasteellisempia tai tavallista mielenkiintoisempia töitä. Skotella on kirjassaan ilahduttavan paljon uusia ideoita, joita en ainakaan itse ole nähnyt muualla, kuten mosaiikilla koristellut sieni sekä kana ja valekivipenkki. Perusteellinen teos kompaktissa koossa, mikä varmasti on ostamisen arvoinen. Minäkin haluan!

 

NEULOMINEN & VIRKKAUS

Hattitude – knits for every mood. Cathy Carron. Sixth&Spring Books, 2009.

Englanninkielinen päähinekirja, jossa 40 tunnetta on ilmennetty myssyjen muodossa. Osa kirjan malleista on haasteellisia, mutta joukossa on myös jonkin verran helpompia malleja. Kirjassa on erikoisiakin malleja, mikä on hieno asia. Kaiken ei tarvitse olla tuttua ja turvallista, vaaan neuloessakin voi rikkoa rajoja:) Omaa silmää viehättivät erityisesti leiskuvanpunainen Koppava-pipo, Nostalginen-hattu, Rauhallinen-huivimyssy, Vilkas-hiippapipo sekä hiukan revittelevä Menevä-pipo.

 

Hetaleita poropeukaloille – yli 30 helppoa ja näyttävää neulemallia. Ulla Huhtala ja Reija Nieminen (toim.). Helmi, 2006.

Jos aiempaa kokemusta neulomisesta tai virkkauksesta ei ole ja vaikka olisikin, kannattaa tämän kirjan yksinkertaisia ohjeita kokeilla. Kirjasta löytyy monia malleja, joita ei muissa kirjoissa ole. Kirjan kirjoittajat ja mallien luojat, Poropeukalot, kehottavat lukijaa poikkeamaan ohjeista, luomaan jotakin omaa ja uutta, mikä varmasti kertoo jotakin mallien syntytavasta. Tämän pohjalta on ymmärrettävää, ettei suurimmassa osassa ohjeita ole mainittu kokoa, vaan neulomusta kehotetaan sovittamaan ja tarpeen tullen leventämään tai kaventamaan. Se saattaa myös olla häiritsevä tekijä. Itseäni viehättivät suuresti freestyle-myssyt, nappikauluri sekä panta.

 

Joka tyypin virkkauskirja. Anne-Maija Immonen, Minna Metsänen & Susanne Ranta-Kiiski. WSOY, 2006.

Viimeistään luettuaan tämän kirjan joka tyyppi ymmärtää, ettei virkkaaminen ole todellakaan vaikeaa, vaan se voi olla helppoa, nopeaa ja peräti hauskaa! Kirjassa on nuorekas ote, joka antaa pienen energisen tuulahduksen. Kirjassa opetetaan ensiksi perussilmukat ja -tekniikat todella selkeiden piirroskuvien avulla, joiden avulla myös ensimmäistä kertaa koukkuun tarttuva henkilö pystyy aloittamaan oman työn. Ohjeita on monipuolisesti: patalappuja, kasseja, huiveja, kaulaliinoja, asusteita sekä paljon erilaisia pipoja. Itseäni viehättivät suuresti lierihattu, lahkeensuupitsit sekä kukkapipo. Suosittelen!

 

Knits to give – 30 knitted gift ideas. Debbie Bliss. Quadrille Publishing Limited, 2011.

Tämä ihastuttavia lahjaideoita pullollaan oleva kirja on jaettu viiteen eri kappaleeseen: naiselle, miehelle (joista yksi ohje on koiran liivi!), vauvoille ja lapsille tarkoitetuille lahjoille sekä kodin sisustukseen liittyviin lahjoihin. Kirja säästää ainaiselta pähkäilyltä, mitä antaisi lahjaksi. Ohjeiden lyhenteet saattavat aluksi hiukan hirvittää, mutta selitys löytyy kaikille lyhenteille joko kirjan alusta tai itse ohjeesta. Kirjassa on paljon käyttökelpoisia ideoita, mutta omalle pakko tehdä-listalle päätyivät karsinnan jälkeen vain neulottu kravatti sekä kuumavesipullonsuoja.

 

Knitting vintage: 30 knitting projects inspired by period fashions. Claire Montgomerie. Carlton, 2011.

Tässä kirjassa on mukana historiaa: ohjeet on jaoteltu vuosikymmenittäin ja jokaisen kappaleen alussa on lyhyesti kerrottu sen ajan trendeistä. Paljon kauniita malleja in English!

 

Käsitöiden aarreaitta: kudonta, neulominen ja virkkaus. Päivi Heininen ja Marja Rautiainen (toim.). Otavamedia, 2011.

Suosittelen jokaista käsitöistä innostunutta ihmistä tutustumaan tähän vallan innostavaan kirjaan. Mallit ovat värikkäitä, ohjeet selkeitä ja kaiken tasoisille tekijöille riittää hyviä ohjeita. Ehdottomasti yksi parhaista käsityökirjoista, ja vieläpä suomalainen! Huomioni kiinnittivät erityisesti useat torkkupeittomallit, matot, poncho, erilaiset laukut sekä kirjoneulekintaat.

 

Lämpimät lapaset ja tossut. Hanna Alajärvi (suom.). Otava, 2011.

Kirjasta löytyy varmasti jokaiselle mieluisat sisätossut ja lapaset. Tällä teoksella saadaan japanilainen tossukulttuuri juurrutettua Suomeenkin:) Kirja on lukemisen arvoinen, sillä siinä on paljon mielenkiintoisia malleja! Kaavoissa kirjoitusmalli poikkeaa tavallisesta, joten kannattaa huolella tutkia eri merkkien tarkoitus ennen kuin tarttuu koukkuun tai puikkoihin.

 

Muotovaliot – neulo oma koira. Sally Muir & Joanna Osborne. Karisto, 2011.

Koira, josta ei irtoa karvaa, joka ei hauku tai syö sinua vararikon partaalle. Se on totta, sinun täytyy vain ottaa puikot käteen ja neuloa se itse. Muutamassa illassa saat valmiiksi noin 15 cm korkean koiruuden. Kirjassa annetaan ohjeet 24:n koirarodun neulomiseen mopsista afgaaninvinttikoiraan. Jokaiselle löytyy varmasti oma lempikoira suuresta rotukirjosta tai voithan aina neuloa omasta koirastasi miniatyyrin. Käytetyissä lyhenteissä riitti ainakin itselle hetkeksi pohdittavaa, koska en ole aiemmin vastaavia nähnyt missään. Kirjassa opetetaan muutamia erikoistekniikoita, joita tarvitaan erityisesti turkkirotujen kanssa. Hyvä tapa käyttää jämälangat!

 

Neulo itse pehmeät lelut. Fiona McTague. Mäkelä, 2004.

Tästä kirjasta löytyy samankaltaisia ohjeita kuin Neulo ja huovuta-kirjasta, mutta myös jotakin uutta: sorminuket sekä riippuvat ötökät. Perusteelliset ohjeet käytettävistä tekniikoista.

 

Neulo ja huovuta leluja. Joe Hallstead. Mäkelä, 2007.

Hallstaedtin malleista jokainen löytää omat suosikkinsa, missä apuna ovat suuret ja havainnollistavat värikuvat sekä selkeät ohjeet. Kirjan ohjeet on järjestetty niiden vaativuuden mukaiseen järjestykseen. Jos pehmolelujen teko kiinnostaa, kannattaa vilkaista tätä oivaa opusta!

 

Neulojan vuosi. Debbie Bliss. WSOY, 2010.

Neulojan vuosi on jaettu vuodenaikojen mukaan pitäen sisällään asusteita ja erilaisia sisustustuksellisia neulomuksia. Kaikki ohjeet ovat helpohkoja ja melko nopeita valmistaa, joten ei tarvitse pelätä, etteikö olisi tarpeeksi aikaa neuloa jotakin jokaisena vuodenaikana. Omalle neulottavien listalle pääsivät kukkaruukun pastellit suojukset, ruusurintakoru, kirjanmerkki, rusettivyö, pitsihuivi sekä baskeri.

 

Supersuloiset maskotit – näin virkkaat 35 pirteää pikku ystävää. Brigitte Read. Moreeni, 2010.

Amigurumeita kirjan täydeltä! Pienten otusten virkkaus on oiva tapa käyttää jämälangat ja mukavan helppoa. Kuka muistaa, miltä silkkiäistoukka tai tähtikuonokontiainen näyttää? Nämä erikoisuudet löytyvät kirjasta lemmikkieläinten ja eksoottisten eläinten lisäksi. Jokaisen eläimen kohdalla on hiukan valistettu virkkaajaa otuksen elintavoista tai alkuperäisestä elinympäristöstä.

 

Upeat kirjoneulesukat. Madeline Weston. Tammi, 2011.

Kirjan ostaminen kansikuvan perusteella saattaisi olla suuri virhe, mutta ei tässä tapauksessa. Olen lukenut kirjan kannesta kanteen ihastellen uskomattoman kauniita sukkia, joita käsitöiden konkari Weston on kirjaansa laittanut. Sukkia puuvilla- ja villalangoista; palmikoilla tai ilman, ruuduilla, pitseillä tai herkullisilla kuvioilla; miehille ja naisille. Suurin osa malleista ja neulekuvioista on Brittein saarilta, mutta jotkin sukat ovat saaneet vaikutteita myös Turkista sekä Egyptistä. Osa vanhoista neulemalleista on kokenut trendikkään muodonmuutoksen, mutta osa on sitävastoin säilyttänyt alkuperäisen asunsa silti täyttäen nykyajan ulkonäköpaineet.

Jos tämä kirja olisi leivos, olisin syönyt sen heti ensisilmäyksellä. Kirja on ehdottomasti saatava omaksi, niin ihastuttavan ihana sukkakirja se on! Mikä parasta: vaikka villasukkailmat ovat pian ohitse, kirjassa on useita sukkamalleja joita kehtaa käyttää myös lämpimään vuodenaikaan sandaalien ja korkokenkien kanssa. Osta omaksi!

 

Veikeät vauvaneuleet: 20 neuleohjetta tyylitietoisen tenavan vaatettamiseen. Alison Jenkins. Tammi, 2011.

No niin ihmiset, nyt vain suunnittelemaan perheelisäystä niin minä pääsen neulomaan näitä ihastuttavia kuteita pienokaisille! Ohjeet on jaettu neljään eri kategoriaan: myssyt, tossut ja tassut, takit ja paidat sekä rooliasut. Ohjeita riittää vauvan persoonalliseen vaatettamiseen päästä varpaisiin. Ohjeisiin on merkitty myös vaikeusaste, mikä kannattaa toki ottaa vain suuntaa-antavasti huomioon. Erityisiä helmiä mielestäni olivat muffinssimyssy, ballerinatossut, punahilkan nuttu, balettineule, sammakkopuku, lehmäpuku sarvineen päivineen sekä merirosvopuku. Myös muut ohjeet ovat oivallisia!

 

Virkkaa uusvanhaa: 30 viehkeää vintage-ohjetta. Susan Cropper. Tammi, 2009.

Tunnetut neulesuunnittelijat saivat suunnitella tähän kirjaan omat ohjeensa, joita kertyi yli 30 kappaletta. Mieleeni jäivät siksak-huivi, otsapanta, aaltoraitapeitto, popcorn-tyyny, salusiini, puettu aamiaissetti sekä kukkaro. Niiden lisäksi kirjassa on paljon vaatteita, laukkuja sekä peräti yksi pehmopupu.

 

OMPELU

Onnea vauvalle – 30 somaa käsintehtyä lahjaa vastasyntyneelle. Catherine Woram. Multikustannus, 2008.

Vauvoille on mukava tehdä itse lahjoja, jotka muistetaan vuosia jälkikäteen. Sen lisäksi lahjoihin ei mene paljon aikaa tai materiaalia. Woram on koulutukseltaan muotisuunnittelija, joka on luonut toimivia yksinkertaisia, helppotekoisia lahjoja sekä suunnitellut myös lastenhuoneen sisustukseen värikkäitä yksityiskohtia. Itse ihastuin vohvelikankaasta ja napeista tehtyyn lampunvarjostimeen, kerrassaan mainio keksintö! Tämäkin kirja pääsee ostoslistalleni.

 

Sew retro. Judi Ketteler. Voyageur Press, 2010.

Kettelerin nostalgisessa ompelukirjassa on ohjeet 25 vintage-henkisen ompeluksen tekemiseen. Kirjasta tekee erityisen nautinnollisen vanhat kuvat, jotka tekisi mieli leikata irti ja liimata seinälle;) Ohjeiden ohella kirjassa on myös eri vuosikymmenien tyylisuuntien kuvauksia, ompelun historiaa sekä suunnittelijoiden esittelyitä. Mukaan ovat päässeet myös Maija sekä Kristina Isola Marimekolta! Kirjassa on asusteita, essuja, hameita, pantoja jne., mutta varsinaisten ohjeiden sijaan suosittelen kirjaa sen takia, että vanhoista kuvista voi poimia vinkin jos toisenkin.

 

PAJUTYÖT

Elävät pajutyöt. Vibe Gro. Atena Kustannus, 2004.

Tämä on viehättävä teos kasvavista ja viheriöivistä pajutöistä, jotka muuttavat ulkonäköään vuodenaikojen mukaan. Kirjassa esitellään Salix-suvusta parhaimmin eläviin pajutöihin soveltuvat lajit ja niiden viljelyn, työssä käytettävät tekniikat sekä monenlaisia aitamalleja, portteja, kaarikäytäviä, majoja ja näiden yhdistelmiä. Erityisesti lapset on otettu huomioon ja kirjasta löytyykin monia ohjeita labyrintin tekemiseen, liukumäen ehostukseen, keinuun sekä tunneleihin. Suomenkieliseen laitokseen on lisätty suomalaiset pajutyökurssien järjestäjät sekä käsityöpajun viljelijät. Lisäksi kirja on mukautettu Suomen olosuhteisiin. Tutustumisen arvoinen teos nimenomaan juuri sen takia, että siinä keskitytään elävän pajun työstämiseen.

 

Kaislakranssista heinähelmeen. Sari Saarikoski. Atena Kustannus, 2004.

Kirjassa esitellään sekä uusia että ikivanhoja tapoja heinän, oljen, kaislan, pajun, tuohen, juurien ja päreen työstämiseen. Erilaisten menetelmien avulla syntyy varsin ihastuttavia luomuksia, kuten kaislakori, kaisletti, pajulintu, pitsimäinen tuohisormus, tuohisiili sekä juurikori kaaospunonnan avulla. Perusteelliset ohjeet ja hyvät kuvat työn tärkeimmistä vaiheista auttavat lukijaa vaihe vaiheelta. Jotkin helpoimmat työt saattaisivat onnistua helposti itsekseni kokeillen, mutta kelpuuttaisin suurimpaan osaan töitä asiantuntijan seurakseni yksityiskohtaisista ohjeista huolimatta. Jos en muuten, niin joitakin materiaaleja on vaikeaa hankkia;)

 

TEKNIIKAT

Luonnonvärjäys. Anna-Karoliina Tetri. Moreeni, 2010.

Äärettömän mielenkiintoinen kirja kasvivärjäyksen saloista. Kirjan alussa on esitelty kotimaisia kasveja sekä sieniä ja kerrottu niiden sisältämistä väriaineista. On hienoa huomata, että myös hyvin ongelmallinen vieraslaji, komealupiini, on huomioitu kirjassa. Tästä tienpientareilla rehottavasta kasvista saadaan sekä keltaisen että vihreän sävyjä. Kotimaisten kasvien lisäksi esitellään ulkomaisia ja viljeltyjä väriaineita sekä maavärejä.

Sitten päästäänkin itse asiaan: useita kymmeniä sivuja värjäystarvikkeista, tekniikoista ja sovelluksista. Värjäys vaikuttaa työläältä kaikkine esivalmisteluineen, mutta silti niin kiehtovalta että sitä on ensi kesänä ehdottomasti päästävä koettamaan. Värjäysliemen keitto sopii lämpimän kesäillan kiireettömään ja viipyilevään tunnelmaan!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *