Geoinformatiikan menetelmät – kursen börjar

Under första föreläsningen bekantade vi oss med QGIS-programmet som vi kommer att använda genom hela kursen för att skapa kartor och visualisera data. QGIS är bekant från en tidigare kurs men jag måste erkänna att jag glömt mycket av hur programmet fungerar, så det var mycket lönsamt och nyttigt att gå igenom genomförligt programmets funktioner. Det kommer dock kräva mycket övning och repetition för att jag ska kunna självständigt använda programmet smidigt.

Under undervisningens gång gjorde vi med lärarens hjälp och anvisningar färdigt en karta över kväveutsläppen i Östersjön uppdelade enligt omkringliggande länder. Jag fick kartan färdig under lektionen men glömde förstås att spara den i min one-drive, så jag fick senare under veckan gå tillbaka till skolans dator och göra om den sista visualiseringen av kartan med legend, nordpil och skala, och spara den på rätt ställe den här gången.

Bild 1. Karta över kväveutsläpp i Östersjön enligt länder

Som hemuppgift skulle vi göra en visualisering av Finlands kommuner med valfri info inbakad, jag valde visualisera de svenskspråkigas andel i kommunerna. Man skulle göra kartan på samma sätt som under undervisningen men jag kämpande länge med att få materialet om kommunerna fört in i QGIS i ESRI-shapfile form, till slut fick jag konstatera att det inte fungerade i shapefile format och testade för in materialet i annat format, det fungerade. På kartan syns en legend, nordpilen, skalan och själva kartan över Finland med alla kommungränser synliga. De svenskspråkiga kommunerna syns med blå färg och är lokaliserade i Södra Finland, Åland, Nyland och Västra Finland.

Bild 2. Karta över svenskspråkiga kommuner i Finland 2015

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *