Vecka 5 – Fullständigt kaos :)

Femte kurstillfället började med kaos för min del, jag fick inte upp kartbottnet från förra gången som vi nu skulle förtsätta med och blev 40 minuter efter alla andra då jag inte kunde följa instruktioner utan ett botten att jobba med. Till slut fick jag kartbottnet fram (och allt annat material i QGIS) men nu kom nästa problem, jag kan inte följa uppgiftens instruktioner då det krävde Arttus hjälp. Som tur är Arttu otroligt hjälpsam och hjälpte mig med det alla andra hade gjort när det blev dags att börja de självständiga uppgifterna.

Så nu, efter många desperata stunder, var jag ikapp och kunde själv också börja de självständiga uppgifterna: att skapa en bullerbuffertzon runt Malms flygstation och räkna ut bland annat hur många människor som bodde inom de olika buffrarna (en 1km bred buffer och en 2km bred buffer run flygstationen) samt hur många som bodde inom 65db zonen. Att jobba med buffertzonerna och olika räknefunktioner var till och med roligt, jag behövde dock mycket hjälp av min bordskompis då hon tydligt visst mycket bättre hur man skulle ta sig till väga med räkneoperationerna (tack Elin!). Med buffertzoner kunde man också undersöka och analysera hur långt till exempel askpartiklar kan sprida sig från ett vulkanutbrott och hur många som kommer påverkas av det. Det finns många användningssätt för buffertszoner!

Här är bild på min buffertzon:

Bild 1. Bullerbuffertzon runt Malms flygstation.

De frågorna jag hann svara på under kurstillfället var följande:

Kuinka monta ihmistä asui Malmin lentokentän pahimmalla melualueella sen vielä toimiessa, jos mukaan lasketaan kaikki asukkaat 2 km säteellä kentästä? Entä 1 km säteellä asuvat?

Svar:

Inom 2km breda buffertzonen bodde det 58 741 personer.

Inom den 1km breda buffertzonen bodde det 9061 personer.

Just nu känns det som att mina QGIS kunskaper långsamt men säkert förbättras hela tiden (med tyngdpunkt på långsamt). Vissa verktygen börjar kännas bekanta och jag börjar minnas själv vilka som kan användas till vadå. Men det kommer kräva mycket övning innan jag känner mig självsäker i mina QGIS-kunskaper.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *