Vecka 6 – Ute och frysa med Epicollect 5

Denna veckans kurstillfälle gick ut på att samla egen data, skapa en karta av den egna datan och användning av data i textformat.

Kurstilfället började med en timmes utfärd på kampusområdets och Arabiastrandens knutar, vi fick som uppgift att samla data med koordinater och tillhörande trivsel-, säkerhet- och aktivitetsfrågor med våra egna telefoner via Epicollect. vi konstaterade med med mitt par, Elin Stråhlmann, att det var knäpigt att svara objektivt på alla frågor så frågorna var väldigt subjektiva, svaret kunde vara olikt beroende på besvararens kön och ålder eller tiden på dygnet och årstiden. Elin skriver också om detta i sin blogg (Stråhlmann, 2023).

Det gick suverent tills batteriet i min telefon tog slut mitt i på grund av kylan (kära lilla Iphone). När vi kom tillbaka till klassrummet eftere en timmes vistelse ute, så laddade vi upp allas data till en gemensam databas som alla använde då vi skapade en punktkarta med. Vi lärde sedan oss att interpolera punktdatan. Bild av den interpolerade punktkartan nedan.

Bild 1. Interpolerad punktkarta över Gumtäkts närområdens trygghetskänsla.

 

Den självständia uppgiften var att skapa en kartserie över olika naturhasarder; vulkanutbrott, jordbävningar och meteoritnedslag.

Bild 2. Karta över jordbävningar med magnitud över 5 från 1899-2013

Bild 3. Karta över jordbävningar med magnitud mellan 5 och 9.1 från 1899-2013

Bild 4. Karta över meteoritnedslag (astroblem)

Bild 5. Karta över vulkaner

Bild 6. Karta över jordbävningar med magnitud mellan 6,3 och 9.1 från 1899-2013 samt vulkaner.

Inom undervisning som stöd för dessa kartor skulle jag utnyttja en karta som visar litosfärplattornas gränser, subduktionszoner och konvektionszoner. Läran om plattektonik hjälper att förstå varför det sker jordbävningar, uppkomer bergskedjor och vulkaner och sker vulkanisk aktivitet på olika ställen (eller samma ställen) samt hur allt hänger ihop.

(Källa: geologia.fi)

(Källa: geologia.fi)

(Källa: geologia.fi)

 

Referenser:

Stråhlmann, E. (27.2.2023). Vecka 6 – Interpolation och hasardkartor. 27.2. Elins kursblogg. https://blogs.helsinki.fi/stel/2023/02/27/vecka-6-interpolation-och-hasardkartor/

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *