Vecka 7 – Fria händer och självständigt arbete

Under denna veckan jobbade vi helt självständigt under kurstillfället med den datan vi själva fått välja och ladda ner från diverse källor.

Det var jobbigt i början innan man fick det att rulla och förstod precis vad man skulle göra, det tog också en stund att komma ihåg och luska ut hur de olika verktygen fungerade. Men jag är nöjd med mig själv då jag självständigt och utan instruktioner klarade av att skapa en bra karta utan desto vidare problem. I sitt nyaste blogginlägg skriver Elin Stråhlmann hur hon anser att arbetsprocessen av att skapa en karta själv var mycket givande då hon provade sig fram och bekantade sig med nya verktyg, och hur arbetet satt hennes QGIS-färdigheter på prov. Jag håller 100% med med henne, efter kurstillfället har jag en bättre bild av mina färdigheter och känner mig mer självsäker.

Jag skapade en karta över Japans befolkningstäthet och jordbävningar.

Jag letade länge efter data över japans prefekturer/kommuner/områden, när jag bytte språk till engelska hittade jag till slut datan gratis. Först gjorde jag misstaget av att ladda ner det i tsv format, vilket ledde till en oanvändar punktkarta. När jag kom på att formatet ska vara shapefile så fick jag det att rulla smidigt igen. Jag hittade bra data över Japans omården, jag kunde till och med välja mellan flera olika alternativ. Sedan att hitta data över Japans befolkningstäthet krävde igen en del arbete, men det hittade jag tillslut också, problemet med befolkningstätheten var sen igen att komma inhåg hur det skulle visualieras. Vilket kommando och vilka steg var det nu igen? Efter flera försök och misslyckanden kom jag slutligen fram till hur det gick till – Symbology självklart! Inte svårare än det. Sedan var det bara att leka med klassantal och färger.

På kartan kan man se att de mest tätt befolkade områdena är huvudstaden Tokyo och Osaka i väst. Tokyo är också mycket utsatt för jordbävningar, vilket är ett stort problem då det är så tätt bebott och miljontals människor bor där, en stor jordbävning skulle orsaka förödande följder. Enligt abc.net.au finns det en 70 procents risk att Tokyo kommer utsättas för en 7,3 magnituds jordbävning innan året 2050.

Karta över Japans befolkningstäthet och jordbävningar

 

 

Referenser:

Stråhlmann, E. (6.3.2023). Vecka 7 – QGIS-färdigheter på prov. Elins kursblog. https://blogs.helsinki.fi/stel/2023/03/06/vecka-7-sista-sjalvstandiga-uppgiften/

Abc.net.au (20.8.2022) Japan is due for a mega earthquake, with experts warning many people are unprepared — but an elite rescue squad is ready. abc.net.au. https://www.abc.net.au/news/2022-08-21/japan-earthquake-rescue-squad-prepare-for-next-mega-quake/101287806

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *