Vecka 5 #Ragequit

Den här veckans uppgift gick som allra längst ut på att självständigt försöka tillämpa de kunskaper vi lär oss hittills genom 3 självständiga uppgifter som inte direkt såg allt för komplicerade ut vid första titten men efter att jag börjat komma längre in på uppgifterna så blev det allt mer tydligt att det var ganska svårt, tungt och segt att ta sig framåt.

Lektionen så börja vi med vårt tidigare data över Borgnäs dit vi ritat in vägar och hus. Vi gjorde en buffertzon vid vägarna  och tog en noggrannare titt på vilka hus som låg innanför buffertzonen. Idén bakom buffrandet var att få en aning av förståelse för hur man kan använda sig av buffertzoner i t.ex. stadsplanering eller liknande.

Första självständiga uppgiften gick ut på att just laga en buffertzon för start- och landningsbanorna vid Malms flygfält. Zonerna skulle bli repsektive 1km och 2km från banorna och sedan skulle vi beräkna hur många människor som bor innanför dessa buffertzoner som representerade “bullerzoner” eller “oljudsområden” från överpasserande flygtrafik. En stor miss som skedde var att jag läste instruktionerna dåligt och istället för Malm så började jag vid Helsingfors-Vanda flygplats. Nåväl efter att missen blev avklarad så var det ganska enkelt att räkna personer innanför bullerområdena och uppgiftens andra del som utspelade sig vid Helsingfors-Vanda flygfält var också relativt enkel eftersom båda uppgifterna i stor sett handlade om att använda olika “Select” kommandon för att sedan kunna räkna antal. Inga större problem. Den sista delen av första uppgiften med “Stationer” innehöll också tillämpandet av bufferzoner och sedan att räkna antal personer innanför dem så “Select” fuktionen funkade riktigt bra här också.

Uppgift 2 med tätorter gick också smidigt ända tills den allra sista delen som gick ut på att ta reda på hur många tätortsområden som hade en större andel än 10%, 20% och 30% utländska invånare. Den biten klarade jag inte fast jag försökte i nästan 3 timmar med att klippa, klistra och räkna. Defeat.

Det som jag uppenbart inte kan i QGIS är att använda attributdata på ett bra, smidigt och lätt sätt. Jag lyckas nog komma fram till rätt resultat men vägen dit tar oändlig tid och är ineffektiv för jag behärskar inte de olika räknesätten som finns i QGIS, t.ex. hur man kan ta en kolumn från ett data och lägga in det i ett annat.

Hela den här uppgiften gjorde mig arg, irriterad, trött och utmattad och jag kan bara inte förstå hur till exempel Jonathan Loo klarat av andra uppgiftens sista del med utländska personer.

#ragequit

Sist men inte minst så försökte jag mig på att göra den sista tredje uppgiften och valde VVS/LVI datat över vilka byggnader som skulle behöva genogå rörmokeri. Efter att jag börjat behandla datat bestämde sig QGIS för att vägra jobba mera varje gång jag försökte öppna en attributtavla så jag avslutade därmed utan att göra den sista delen. Lauri Silvennoinens fina rasterkarta och tabeller ger mig dock en god idé till hur den sista uppgiften borde se ut.

 

Tabell 1. Malms flygfält och hur många som bor innanför 2km och 1km från flygfältet
Tabell 2. Helsingfors – vanda flygfält och de som befinner sig innanför vissa variabler som sträcka eller bullernivå.
Tabell 3. Personer som befinner sig innanför metro- och tågstationer i huvudstadsregionen.
Tabell 4. Antal och andel av olika invånare som bor inom tätorter i huvudstadsregionen.

Källor:

Jonathan Loos blogg, hämtad 28.2.2021: https://blogs.helsinki.fi/joloo/2021/02/25/de-sjalvstandiga-uppgifterna/

Lauri Silvennoinens blogg, hämtad 28.2.2021: https://blogs.helsinki.fi/laurisil/2021/02/24/koko-kone-bufferoi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *