På de båda inhemska – molemmilla kotimaisilla

GISSFUL THINKING

Projektioiden vertailu viikko 2


Tervetuloa takaisin!

Viikon luento alkoi erilaisten datalähteiden katsauksella. Maantieteellisiä datalähteitä löytyy nykyään monilta verkkosivuilta, joissa suurin osa datasta on ilmaista EU:n INSPIRE-direktiivin ansiosta. Direktiivi pyrkii tarjoamaan avoimen pääsyn suurimpaan osaan jäsenmaiden käyttämistä maantieteellisistä tiedoista edistääkseen tiedon levittämistä kansainvälisesti mutta myös kansalaisille. Vain yksityiset tai herkemmät tiedot, kuten asukastiedot, voivat olla maksullisia.

 

Viikon tehtävä käsitteli kuitenkin jotain aivan muuta, nimittäin erilaisia projektioita. Suomessa käytämme pääasiassa ETRS-TM35FIN-projektiota peruskartoissamme, joka on transversaalinen Mercator-projektio. Tehtävämme oli luoda kolme erilaista karttaa, joissa visualisoimme eri projektiojen vaikutukset eri alueilla. Koska Suomi on pitkä, pohjoinen maa, eroavuudet eri maailmankarttaprojektioissa näkyvät hyvin. Valitsin tehtävääni Merkatorin, Winkel Tripelin ja Robinsonin projektiot. Kuvissa 1-3 näkyy teemakarttoja Suomesta, joissa eri värit visualisoivat kuinka eri projektioissa olevat alueiden pinta-alat eroavat toisistaan.

 

Loppujen lopuksi karttojen luominen oli suhteellisen sujuvaa, kun prosessin oli kerran käynyt läpi. Yksi asia, jota voisin kuitenkin parantaa teknisissä taidoissani, on oppia, kuinka tallentaa projektit tietokoneelle. Kun palasin lounastauoltani jatkamaan tehtävääni GIS-luolaan, karttani eivät olleet tallentuneet kunnolla, ja minun oli tehtävä ne uudelleen. Kiitos lyhyen taukoni, karttojen laatiminen oli vielä tuoreessa muistissa ja pystyin nopeasti luomaan kartat uudelleen.

 

Kuva 1: Winkel tripel suhteessa ETRS-TM35FIN

Olen tyytyväinen lopputulokseen, vaikka ero ei ehkä näy yhtä selvästi kuin toivoin. Jos tekisin tehtävän uudelleen, valitsisin toisenlaiset projektiot, jotka paremmin näyttävät eron kartalla. Noudattaisin myös Hilla Kontisen neuvoja luokkien ja karttojen väriskaaloista. Tällöin kartat olisivat siis eri sävyissä samoissa väreissä ja muodostaisivat yhdessä asteittaisen väriskaalan.

 

Winkel tripel

Kartassa numero 1 näkyy ero Winkel Tripel -projektion ja ETRS-TM35FIN-projektion välillä. Winkel Tripel on kompromissi-azimutaali projektio, jossa erot tasoittuvat ääripäistä: kaikki on hieman väärin, mutta mikään ei ole täysin väärin. Päiväntasaajalla ja nollameridiaanilla Winkel Tripel on tarkka, kun taas napaseuduilla se vääristyy eniten. Valitsin käyttääkseni seitsemää luokkaa kaikissa kartoissani, jotta ero niiden välillä olisi helpompi visualisoida. Luokat Winkel Tripel -kartassa ovat paljon pienempiä verrattuna muihin projektioihin. Suurin ero tällä kartalla on Merkatorin projektioon. Kun niitä vertaa, näkee, että suurempi osa Lappia on sinistä, kun taas keltainen väri Merkatorin kartassa on pohjoisempana.

 

Merkator

Kuva 2: Mercatorin projektio suhteessa ETRS-TM35FIN

Merkatorin projektio näkyy kartassa numero 2. Kartalla näkyy, että vääristymät ovat melko suuria, koska eri luokat ovat leveitä ja niillä on suhteellisen suuret arvot, ainakin verrattuna muihin karttoihin. Merkatorin projektio on  lieriöprojektio, jota käytetään eniten navigoinnissa, koska maiden koot vääristyvät voimakkaasti. Suomi, pohjoisena maana kaukana päiväntasaajalta, vääristyy siten voimakkaasti tällä projektiolla.

 

Robinson

Kartta 3 on vertailu ETRS-TM35FIN ja Robinsonin projektion välillä. Robinsonin projektio on yhdistelmä useista eri projisointitavoista, mikä selittää sen samankaltaisuuden Winkel Tripeliin. Niitä erottaa kuitenkin se, että Winkel Tripel vääristää enemmän pohjois-eteläsuunnassa, kun taas Robinson vääristää enemmän itä-länsisuunnassa. Winkel Tripel on tehty mahdollisimman todenmukaisen kartan esittämiseksi, riippumatta siitä, miltä se näyttää, kun taas Robinson panostaa enemmän visuaalisuuteen. Koska ne ovat niin samankaltaisia, oli ehkä huono valinta  verrata niitä molempia.

 

Vertailu

Kuva 3: Robinson suhteessa ETRS-TM35FIN

Taulukossa 1 olen kirjannut muutokset pinta-alaan ja pituuteen eri projektioissa suhteessa ETRS-TM35FIN:ään. Mittasin etäisyyden QGIS-ohjelman mittatyökalulla Vaasasta Ilomantsiin, ja tulokset näkyvät taulukon ensimmäisessä sarakkeessa. Mercatorin projektio vääristää pituutta eniten kaikista tutkimistani projektioista: noin 500 km:n matkalla se kasvoi 1107 km:ksi, eli yli kaksinkertaiseksi. Mercatorin ja ETRS-TM35FIN:n välinen ero on noin 65%. Pienin pituuden vääristyminen tapahtuu Winkel Tripel -projektiossa, mutta sekin on melko suuri, noin 25%. Pinta-ala, jonka mitä Vaasa, Ilomantsi ja Oulu, vääristyy myös Mercatorin projektiossa paljon, noin 80%, ja Robinsonissa se on noin 22%.

Taulukko 1: Pituus ja pinta-ala erot eri projektioissa

Viikon luentojen tavoitteena oli oppia käyttämään QGIS-ohjelmaa paremmin, kerrata viime viikolla opittua sekä havainnollistaa, miten kartat voivat näyttää vääriltä, jos käytetään väärää projektointimenetelmää. Mielestäni olen oppinut paljon ohjelmasta ja tunnen itseni varmemmaksi jokaisen tehtävän jälkeen. Tavoitteeni koko kurssille on oppia käyttämään QGIS:iä nopeasti ja sujuvasti, siten että jokainen tehtävä ei tuntuisi sumussa juoksemiselta.

Nähdään täällä jälleen ensi viikolla!

 

Lähteet:

Kontinen, H. 2024. Karttaprojektioihin tutustumista. Hämtad 25.1.2024

https://blogs.helsinki.fi/hillakon/

 

ESRI: ArcGIS. u.å. Hämtad 25.1.2024

https://pro.arcgis.com/en/pro-app/3.1/help/mapping/properties/winkel-tripel.htm

https://pro.arcgis.com/en/pro-app/latest/help/mapping/properties/mercator.htm


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *