Kahden teeman käyttö samassa kartassa, kurssikerta 2

Ciao!

Toiselle kurssikerralle oli jo paljon helpompi tulla, kun ei kymmenen tunnin lentomatka painanut enää silmissä. Jatkoimme siitä, mihin jäimme ensimmäisellä kerralla, eli MapInfon ihmeellisen maailman tutkimista. Tämän kerran tavoitteena oli luoda teemakartta, jossa esitellään kahta teemaa päällekkäin. Mielukuvituksen sai päästää valloilleen, kun valitsi teemoja karttaan, mutta toivottavaa oli, että teemat täydentäisivät toisiaan edes jollain tasolla. Toinen toistaan hullumpia yhtälöitä kävi mielessä, mutta lopulta päädyin valitsemaan Pirkanmaan maakunnan ja siellä esiintyvien työpaikkojen määrät sekä elinkeinorakenteet.

Tunnin alussa kävimme yhdessä läpi MapInfon ulottuvuuksia ja ohjelma kävi tutummaksi. Päällimmäisenä jäi mieleen se, että myös 3D-karttojen luominen onnistuu tällä ohjelmalla helposti. Vierustoverini Tuuli sai tästä pienoisen hermoromahduksen ja hetki menikin, että pääsimme takaisin kärryille ohjelman yksityiskohtiin.

Opetuksen jälkeen saimme jumpata aivojamme ja luoda teemakartan. Eli pidemmittä puheitta tämänkertaisen kartan esittelyyn. Kyseisessä kartassa on siis Pirkanmaan työpaikkojen määrät sekä elinkeinorakenteet. Kiinnostavaa tätä karttaa tehdessä oli nähdä, kuinka nämä eri teemat täydentäisivät toisiaan valmiissa kartassa. Olen tyytyväinen karttani lopputulokseen, sillä edellisellä kurssikerralla karttani värit eivät onnistuneet, joten tällä kerralla oli tärkeää onnistua luomaan helpommin luettava värimaailma.

Kuva 1. Pirkanmaan työpaikkojen määrät ja elinkeinorakenteet 2015.

Ennen kartan luomista pohdin, millainen lopputulos kartasta syntyisi. Tampereella luultavasti olisi eniten työpaikkoja ja palveluiden osuus suurin. Tampereen ympäryskunnissa luultavasti seuraavaksi eniten työpaikkoja ja sielläkin palvelut suurin elinkeino, pienemmissä kunnissa joko alkutuotanto tai jalostus hieman suurempana elinkeinona Tampereeseen verrattuna. Valmiista kartasta tuli kutakuinkin tällainen lopputulos. Tottakai hieman poikkeuksiakin löytyy, etenkin Ruovedeltä ja Orsivedeltä, jotka ovat Tampereen vieruskuntia. Näissä kunnissa ei työpaikkojen määrä ollutkaan suuri. Tämä selvenee sillä, että monet näiden kuntien asukkaista käyvät Tampereella töissä, elikkä he pendelöivät (Tilastokeskus, 2014).

Elinkeinoista suurin Pirkanmaalla on pääsääntöisesti palvelut, kuten muuallakin Suomessa. Suomessa palveluiden parissa työskentelee 74,9% ihmisistä (Tilastokeskus, 2016). Usein eniten työpaikkoja palveluiden piiristä löytyy kaupungeista ja maaseuduilla taas on enemmän alkutuotantoa. Punkalaidun nousee kartalta selvästi alkutuotannollaan esiin. Nokia taas puolestaan erottuu joukosta jalostuksen suurella prosentilla, siellähän sijaitsi aikoinaan Nokian tehdas. Karttaa tutkiessa nämä kaksi teemaa eivät toisiinsa paljon vaikuta, palvelut on suurin työllistäjä, oli kyseessä kunta jossa on paljon työpaikkoja tai sitten ei.

Mielenkiintoisen löydön tein Iivari Laaksosen blogitekstistä (Laaksonen, 2017). Hänen tekstistään löytyi kartta samalta alueelta, eli Pirkanmaalta, mutta työpaikkojen määrän sijaan kartalta löytyi alueen työttömyysaste sekä elinkeinot. Hassua oli huomata, kuinka Tampereella on korkein työttömyysaste, vaikka alueella on eniten työpaikkoja. Karttojen värit eivät menneet samalla tavalla, vaikka olisi voinut olettaa niiden välillä olevan jonkinlaista korrelaatiota. Pientä korrelaatiota kuitenkin löytyi.

 

Lähteet

Tilastokeskus (2014). Tampereen työssäkävijät. http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__vrm__tyokay/064_tyokay_tau_164.px/table/tableViewLayout1/?rxid=623fb62f-2934-46a1-bcb7-a31944f12aaa Luettu 28.1.2017.

Tilastokeskus (2016). Suomen elinkeinorakennehttp://www.stat.fi/tup/alue/kuntienavainluvut.html#?active1=SSS&year=2016 Luettu 28.1.2017.

Laaksonen, Iivari (2017.) 2 kurssikerta sekä artikkelitehtävä 25.1.2017. https://blogs.helsinki.fi/iilaakso/2017/01/25/45/ Luettu 28.1.2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *