Artikkeli 1

Saimme viime viikolla myös toisenkin tehtävän, nimittäin lukea artikkelin ”Two-variable choropleth maps as a useful tool for visualization of geographical relationship” (Lenowicz, 2006) ja tuottaa tästä reaktiopaperi. Leonowicz kirjoittaa artikkelissaan kahden koropleettikartan samanaikaisesta käytöstä ja kehottaa maantieteilijöitä käyttämään tätä tyyliä enemmän luodessaan karttoja. Tämän tyylin on todistettu olevan erittäin tehokas tapa tuottaa uutta materiaalia, vaikka se saattaa tuntua hieman pelottavalta ja vaikealta. Kunhan vain tarkkana kartan luomisessa ja kiinnittää huomiota esimerkiksi luokkajakoihin, ei tehtävä ole vaikea.

Lukiessani artikkelia oli hitusen vaikea ymmärtää, mitä tällä esitystavalla haettiin. Kartat tekstin lopussa selvensivät paljon artikkelin sisältöä. Mielestäni tämä esitystapa tuo kartografian maailmaan aivan uusia ulottuvuuksia, kunhan niitä vain osataan lukea. Varmasti jokainen maantieteilijä tottuu tähän uudenlaiseen karttatyyliin, mutta uskon sen monelle tuovan harmaita hiuksia. Maailma muuttuu ja niin muuttuvat tuottamistavatkin maailman menoista (lue: kartat), joten täytyy vai opiskella ahkerasti että pysyy mukana!


Kuva 1. Kahden muuttujan koropleettikartta Puolasta, 2006.
Vaikka yliopistoa on jo käyty puolisen vuotta ja monia englanninkielisiä artikkeleita on luettu, ei niiden lukeminen ole vieläkään helpottunut. Kestää hetken päästä tekstiin sisälle ja vaikeiden sanojen yli hyppiminen on luonnollista. Onneksi monet suomenkieliset maantieteelliset sanat on käännetty suoraan englannista ja näin pystyy hyvin arvailemaan tekstin sisällön. Ehkä tällaisen artikkelin, jossa uudenlainen kartta tuodaan selityksineen ensimmäistä kertaa esille, olisin mielummin lukenut suomeksi, niin kartta olisi auennut helpommin. Legendaa oli aluksi tuskallista tutkia.

Tästä teemakartasta on helpommin luettavissa eri muuttujien yhtälöt, kuin esim. teemakartasta, jossa on koropleettikartta sekä symbolikartta päällekkäin. Kartasta pystyy yhdellä silmäyksellä näkemään eri värien yhtälöt legendaa lukemalla ja saamaan tarkkoja arvoja. Normaalissa teemakartassa on ehkä useampi selitys legendassa ja johtopäätöksiä pitää luoda itse. Tässä teemakartassa legendan idea on selkeä; ruudukko, jossa on eri värejä. Ruudukon oikeaan laitaan on kirjattu 18-vuotiaiden määrä (%) ja ylälaitaan maalaisväestön osuus (%). Vastaavilla laidoilla on numeroita selventämään ruudukoiden summia (ruudukossa on siis 9 ruutua). Esimerkiksi keskellä ruudukkoa on vaaleanliila väri, tämä kuvaa aluetta, jossa asuu 24,9-26,8 prosenttia 18-vuotiaita ja 55,6-72,6 prosenttia maalaisväestöä. Eli alueet jotka ovat kartassa tämän värisiä, omaavat nämä ihmismäärät.

Uskoisin, että MapInfolla pystyy luomaan kyseisiä karttoja, ehkä joku päivä itsekin luon kyseisiä karttoja . Vielä ei ole tietoja eikä taitoja, kuinka tällainen onnistuu, mutta uskon että on täysin mahdollista! Haastetta saattaisi olla mm. legendan luomisessa ja oikeanlaisen värimaailman valitsemisessa.

Lähteet:

Leonowicz, Anna (2006.) Two-variable choropleth maps as a useful tool for visualization of geographical relationship. https://moodle.helsinki.fi/pluginfile.php/1537276/mod_resource/content/0/KK2/Geog_033_037_spalvotas.pdf Luettu 30.1.2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *